Modułowa uprawa hydroponiczna z systemem kontroli warunków uprawy jest wspólnym projektem pracowników naukowych trzech wydziałów: Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego, Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa oraz Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki.
Kontener morski wykorzystali do całorocznej uprawy warzyw i ziół naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie razem z partnerami przemysłowymi. O wielkości plonu decyduje światło lamp LED; wody potrzeba tam znacznie mniej niż w tradycyjnym systemie szklarniowym lub gruntowym.
Naukowcy zapewniają, że mieszcząca się w 12-metrowym kontenerze morskim uprawa niskich warzyw liściastych i ziół może być prowadzona w prawie każdym miejscu na Ziemi, przez cały rok. Lampy LED – jedyne źródło światła, o odpowiednio dobranym promieniowaniu, decydują o wielkości i jakości plonów oraz tempie wzrostu rośliny.
- Kontener uprawowy został zbudowany na bazie morskiego kontenera chłodniczego z automatyczną kontrolą temperatury atmosfery, dzięki czemu jest przystosowany do uprawy w niemal każdych warunkach klimatycznych, a jedynym ograniczeniem jest dostęp do energii elektrycznej i wody” - mówi dr hab. inż. Tomasz Zaleski.
Anna Węgiel z firmy Hydropolis dodaje, że dzięki mobilności oraz oszczędności wody rozwiązanie pozwala na lokalną uprawę w miejscach nieprzystosowanych, np. centrach miast, jednocześnie ograniczając emisję zanieczyszczeń wywoływaną przez transport.