Nowa jakość rolnictwa. Krakowski kontener morski
Modułowa uprawa hydroponiczna z systemem kontroli warunków uprawy jest wspólnym projektem pracowników naukowych trzech wydziałów: Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego, Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa oraz Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki.
Kontener morski wykorzystali do całorocznej uprawy warzyw i ziół naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie razem z partnerami przemysłowymi. O wielkości plonu decyduje światło lamp LED; wody potrzeba tam znacznie mniej niż w tradycyjnym systemie szklarniowym lub gruntowym.
Naukowcy zapewniają, że mieszcząca się w 12-metrowym kontenerze morskim uprawa niskich warzyw liściastych i ziół może być prowadzona w prawie każdym miejscu na Ziemi, przez cały rok. Lampy LED – jedyne źródło światła, o odpowiednio dobranym promieniowaniu, decydują o wielkości i jakości plonów oraz tempie wzrostu rośliny.
- Kontener uprawowy został zbudowany na bazie morskiego kontenera chłodniczego z automatyczną kontrolą temperatury atmosfery, dzięki czemu jest przystosowany do uprawy w niemal każdych warunkach klimatycznych, a jedynym ograniczeniem jest dostęp do energii elektrycznej i wody” - mówi dr hab. inż. Tomasz Zaleski.
Anna Węgiel z firmy Hydropolis dodaje, że dzięki mobilności oraz oszczędności wody rozwiązanie pozwala na lokalną uprawę w miejscach nieprzystosowanych, np. centrach miast, jednocześnie ograniczając emisję zanieczyszczeń wywoływaną przez transport.
Polecamy Poranek Radia
Wiadomości
Najnowsze

Pierwsza żona żegna Stanisława Soykę. Ich historia miłosna nie była usłana różami

Instalacja szpiegowska w obwodzie królewieckim

SPRAWDŹ TO!
W ekipie Tuska coraz gorzej! "Rząd jest w zawieszeniu" - twierdzi koalicjant
