Przejdź do treści
Radio Republika Gościem poranka w Radiu Republika w środę, 2 lipca, o godz. 07:08 będzie prezes Trybunału Konstytucyjnego Bogdan Święczkowski.
20:50 Sejm: Marszałek Szymon Hołownia potwierdził, że na 6 sierpnia br. zwoła posiedzenie Zgromadzenia Narodowego i odbierze przysięgę od prezydenta elekta Karola Nawrockiego
Wydarzenie 2.07(środa). Od godz.15.00 do 19.00 w Piotrkowie Trybunalskim przed Galerią Handlową przy ul. Słowackiego zbiórka podpisów poparcia referendum w sprawie odwołania Prezydenta i Rady Miasta i sprzeciwu wobec nielegalnej migracji! 
Wydarzenia Piotrków Trybunalski: Redaktor Tomasz Sakiewicz z Klubem "GP" 3.07 (czwartek) od godz. 15.00 będzie zbierać podpisy poparcia dla referendum przed Galerią Handlową przy ul. Słowackiego
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej Piotrków Tryb. zaprasza 3 lipca o godz. 18.00 na spotkanie z redaktorem naczelnym Tomaszem Sakiewiczem. Sala restauracji Sara (dawna Altamira), ul. Dmowskiego 38c
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Głogowie informuje o zbieraniu podpisów ws. referendum w powiecie głogowskim - STOP nielegalnej imigracji! Punkty: plac przy Ratuszu, Plac 1000-lecia, tężnia Piastów, targowisko oś. Kopernika: 30.06–02.07, godz. 10:00–17:00
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Mamy ich w organizmie coraz mniej. Ma to fatalne skutki dla zdrowia!

Źródło: gov.pl

Coraz mniej pożytecznych bakterii zjadających błonnik żyje w jelitach mieszkańców rozwiniętych krajów. Jest to wynik zmian, jakie zachodzą w diecie.

O tym, że błonnik jest zdrowy, słyszał zapewne prawie każdy. Warto też wiedzieć, że błonnik to celuloza – jeden z głównych składników różnych części roślin. Jego obecność w żywności pozwala utrzymać w równowadze jelitową florę bakteryjną. „Najpierw korzystają z niego bakterie, które dzięki specjalnym enzymom potrafią go rozłożyć i zapewniają składniki odżywcze kolejnym mikrobom” – wyjaśniają naukowcy z Uniwersytet Ben Guriona.

Z ich nowego odkrycia wynika, że w zachodnich, wysokorozwiniętych społeczeństwach, zjadających celulozę bakterii jelitowych jest coraz mniej. „Przez większość ewolucji człowieka błonnik zawsze był głównym składnikiem diety. To także główny składnik diety naszych przodków. Utrzymuje on naszą florę jelitową w zdrowiu” – podkreśla Sarah Morais kierująca badaniem opisanym na łamach magazynu „Science” (http://dx.doi.org/10.1126/science.adj9223).

Kluczową rolę pełni bateria Ruminococcus. Radzi sobie one z błonnikiem, produkując duże, wydzielane poza komórkę kompleksy białek – celulosomy. „Rozłożenie celulozy to trudne zadanie. Tylko nieliczne bakterie to potrafią. Ciężką jest ją strawić, ponieważ nie rozpuszcza się w wodzie. Błonnik w jelicie przypomina pień drzewa pływający w basenie. Nasiąka wodą, ale się nie rozpuszcza” - tłumaczy inny autor badania, Ed Bayer.

Wspomniane celulosomy przyłączają się jednak do cząsteczek błonnika i rozkładają je na części. Te fragmenty mogą być już później wykorzystane przez całe populacje różnych bakterii. Ruminococcus zajmuje więc pierwsze miejsce w całej kaskadzie. „Ta produkująca celulosomy bakteria była z nami od długiego czasu. Jej przodkowie odkrywają kluczowe role w organizmach krów i owiec. Byliśmy zaskoczeni tym, jak bakterie te zmieniały gospodarzy w trakcie ewolucji – szczepy znajdowane u ludzi są bardziej spokrewnione z żyjącymi w zwierzętach, niż w organizmach naszych przodków” – mówi jeden z badaczy, prof. Itzhak Mizrahi. Wskazuje to, że ważny komponent bakteryjnej flory ludzie uzyskali od hodowanych zwierząt.

Jednak historia bakterii się na tym nie kończy. Podczas gdy mikrob powszechnie występuje w prymitywnych populacjach zbieracko-łowieckich oraz społecznościach wiejskich, u ludzi żyjących w rozwiniętych społeczeństwach często w ogóle jej nie ma. „Nasi afrykańscy przodkowie żyjący 20 tys. lat temu nie kupowali lunchu na wynos, ani nie zamawiali go przez telefon” – mówi współpracujący z naukowcami William Martin z Uniwersytetu Heinricha Heinego w Düsseldorfie.

Rzecz w tym, że dieta rozwiniętych społeczeństw mocno odbiega od naturalnej i zwykle zawiera mało błonnika. To może być przyczyną utraty bakterii – uważają naukowcy. Doradzają więc dodawać go do diety w odpowiednich ilościach.

 

PAP

Wiadomości

Rozstrzygnął Vance: Senat USA przyjął "wielką i piękną ustawę" Trumpa

Skandal z oszustwami przy dotacjach UE. Rezygnacja w rządzie

Jest szansa na zawieszenie broni w Strefie Gazy

Holandia chce zmienić prawo: nielegalny pobyt w kraju ma być karany

Bombowce B-2 mogą mieć "jeszcze jeden kurs"?

Sztuczna inteligencja pomoże nam rozmawiać ze zwięrzętami

Koniec poszukiwań 57-latka. Prawdopodobnie popełnił samobójstwo

Manowska: wybory wygrał Karol Nawrocki! Prezes Sądu Najwyższego o kuriozalnej narracji bodnarowców

Politycy w Republice o chaosie po stronie władzy i kompromitacji Bodnara

Manowska: Każdy protest analizowaliśmy. Żadnego nie zlekceważono

Hołownia: 6 sierpnia odbiorę przysięgę prezydencką od Nawrockiego

Tusk zrobi porządek na granicy... ale z Ruchem Obrony Granic! Niemcy niewinni

Reparacje od Niemiec. Mocne słowa dr Kidy w Parlamencie Europejskim

Marcin Wiącek: Prezydent powinien objąć urząd w terminie

PILNE: Tadeusz Duda nie żyje. Koniec obławy w Starej Wsi

Najnowsze

Koniec poszukiwań 57-latka. Prawdopodobnie popełnił samobójstwo

Holandia chce zmienić prawo: nielegalny pobyt w kraju ma być karany

Bombowce B-2 mogą mieć "jeszcze jeden kurs"?

Sztuczna inteligencja pomoże nam rozmawiać ze zwięrzętami

Manowska: wybory wygrał Karol Nawrocki! Prezes Sądu Najwyższego o kuriozalnej narracji bodnarowców

Rozstrzygnął Vance: Senat USA przyjął "wielką i piękną ustawę" Trumpa

Skandal z oszustwami przy dotacjach UE. Rezygnacja w rządzie

Jest szansa na zawieszenie broni w Strefie Gazy