Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii pasztetu pieczonego z dzika. Wdrożono procedury wycofania produktu z rynku.
❗️Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) October 2, 2020
Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Pasztet pieczony z dzika, 200 g
????????????https://t.co/mOwfAVN2k7
GIS podał, że w wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach produktu. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Bakteria w pasztecie. Kontrola Powiatowego Lekarza Weterynarii
Poinformował też, że Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym Provincja sp. z o.o., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie wydał decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. Zakład rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje poprzez zamgławianie. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.
GIS zaleca, by nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.