Przejdź do treści
Smaki Lasu. Dzika kwaśnica [wideo]
Telewizja Republika

W tym odcinku programu „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Gryfino. To w tym miejscu znajduje się znany na całym świecie niezwykły Krzywy Las. W tym magicznym miejscu Karol przygotował dla Państwa dziką kwaśnicę. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Gryfino leży w województwie zachodniopomorskim, na terenie powiatów: gryfińskiego, pyrzyckiego, polickiego oraz Miasta Szczecin. Zarządza ono obszarem o powierzchni wynoszącej ponad 18 845 ha. Nadleśnictwo wyróżniają dwa odmienne przyrodniczo obręby: Gryfino, gdzie dominują lasy sosnowe, liczne bagna i jeziora oraz obręb Rozdoły obejmujący pasmo Wzgórz Bukowych z Puszczą Bukową.

Usunięto obraz.

Na terenie Nadleśnictwa Gryfino leży najbardziej znana atrakcja przyrodnicza, czyli Krzywy Las. Składa się on z ponad 50 nietypowo uformowanych sosen, których historia sięga około 1932 roku. To niezwykle wyjątkowe zjawisko, które warto zobaczyć. Leśnicy wciąż prowadzą prace nad odtworzeniem charakterystycznych „krzywulców”, aby poprzez nowe nasadzenia zwiększyć ich dotychczasową powierzchnię.

Jak zaznacza Michał Gzowski rzecznik prasowy Lasów Państwowych, Leśnicy coraz częściej wykorzystują w swojej pracy nowe technologie, w postaci m.in. dronów, dzięki którym monitorują korony drzew i zdrowotność lasów, a także kamer leśnych, czyli fotopułapek, która pozwalają na obserwację leśnych zwierząt, a także wychwycenie przestępców. Prowadzone są także działania dotyczące budowy maszyn przeznaczonych do sadzenia nowych lasów. Trwają także prace nad budową specjalnych dronów, które w precyzyjny sposób będą umieszczać w ziemi nowe nasiona. 

 Usunięto obraz.

Dzika kwaśnica

SKŁADNIKI:

  • Golonka z dzika
  • Kości wędzone
  • Boczek wędzony
  • Mix leśnych grzybów
  • Masło
  • Marchew
  • Korzeń pietruszki
  • Cebula czerwona
  • Czosnek
  • Ziemniaki
  • Kiszona kapusta
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kminek
  • Majeranek
  • Sól
  • Biały pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Golonkę i wędzone żeberka wkładamy do garnka, dodajemy kilka listków laurowych oraz ziele angielskie i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Boczek wędzony kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle. 

Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na grubych oczkach, grzyby kroimy w plastry. Kiedy boczek lekko się wytopi, dodajemy na patelnię grzyby, a następnie drobno posiekany czosnek. Następnie grzyby wraz z boczkiem dodajemy do wywaru. Na patelni ponownie roztapiamy masło i podsmażamy starty korzeń pietruszki oraz marchewkę, wszystkie składniki przekładamy do wywaru. Do garnka wrzucamy również dwie, całe czerwone cebule, posiekaną kiszoną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, dużą ilością majeranku oraz kminkiem. SMACZNEGO!

Telewizja Republika

Wiadomości

Zła i dobra wiadomość. Co z Wrocławiem?

Wrocław czeka ale nie ludzie. Bez wytchnienia umacniają wały

Uruchomiono dwa kolejne poldery zalewowe pod Wrocławiem

Usuwanie skutków powodzi. Jakie uprawnienia ma twój pracodawca?

Zmarł Toto Schillaci, bohater mistrzostw świata 1990

Libicki: Henning-Kloska wykazała się całkowitym brakiem wyczucia

Nie wstyd panu, panie Donaldzie?

Kosztowniak: Chaos, dezinformacja, degrengolada i upadek - tak w sytuacji kryzysowej działa Tusk

Szokujące słowa ekologa! Niemiecki wywiad werbował do protestów przeciwko budowie zbiorników retencyjnych!

Trump i Duda spotkają się w Amerykańskiej Częstochowie – kluczowe wydarzenie przed wyborami w USA

Dzisiaj informacje TV Republika

Dlaczego luksusowy resort w Jeleniej Górze przerwał wał powodziowy?

Kowalski: Tusk powinien być natychmiast zdymisjonowany

Myślano, że obok wiecu Trumpa są materiały wybuchowe. Policja wkroczyła do akcji

Jak doszło do eksplozji pagerów Hezbollahu?

Najnowsze

Zła i dobra wiadomość. Co z Wrocławiem?

Zmarł Toto Schillaci, bohater mistrzostw świata 1990

Libicki: Henning-Kloska wykazała się całkowitym brakiem wyczucia

Nie wstyd panu, panie Donaldzie?

Kosztowniak: Chaos, dezinformacja, degrengolada i upadek - tak w sytuacji kryzysowej działa Tusk

Wrocław czeka ale nie ludzie. Bez wytchnienia umacniają wały

Uruchomiono dwa kolejne poldery zalewowe pod Wrocławiem

Usuwanie skutków powodzi. Jakie uprawnienia ma twój pracodawca?