Już jutro Wielka Sobota. W kościołach wierni poświęcą pokarmy na stół wielkanocny. Tradycja wskazuje, co należy włożyć do koszyczka. Każdy pokarm, który tam się znajdzie, ma swoją symbolikę. Czego zatem nie powinno zabraknąć w naszym koszyczku?
Święcenie pokarmu w Wielką Sobotę to wielkanocna tradycja sięgająca średniowiecza. Niegdyś to kapłan przyjeżdżał do domu wiernych, żeby skropić stół święconą wodą. Dziś to my z koszyczkiem idziemy do kościoła.
Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?
Elementy znajdujące się w wielkanocnym koszyku są stałe - tak jak i ich symbolika.
Chleb - podstawowy pokarm człowieka - symbolizuje Ciało Chrystusa. Wkładamy go do koszyczka, żeby zapewnić sobie dobrobyt, pomyślność, by sprawiać, że domownikom nigdy go nie zabraknie.
Wędlina jest symbolem zdrowia i płodności.
Sól chroni inne pokarmy przed zepsuciem, przez co stała się symbolem trwałości oraz nieśmiertelności; symbolizuje oczyszczenie i prawdę, włożona do koszyczka będzie miała moc odstraszającą zło.
Jajko - najstarszy i najważniejszy symbol wiosennych świąt; jest symbolem życia. Wkładamy je do koszyczka, by pamiętać o wciąż odradzającym się życiu. Pięknie zdobione pisanki, kraszanki znajdą się nie tylko w wielkanocnym koszyku, ale również ozdobią nasz świąteczny stół.
Chrzan - powinien być święcony w całości, czyli jako korzeń wykopany z ziemi dopiero na święta. Symbolizuje zdrowie i siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok.
Ciasto, m.in. wielkanocne baby - najlepiej samodzielnie przygotowane - symbolizują umiejętności gospodyni oraz dostatek.