Coś na ząb dla miłośników leśnej kuchni. Prawdziwy dziki schab [wideo]

Dziczyzna to mięso szlachetne i wyjątkowe, znane w polskiej kuchni praktycznie od zawsze. Cechuje się wyrafinowanym smakiem oraz zapachem, które zawdzięcza temu, że zwierzę żywiło się naturalnym, leśnym pokarmem. Mięso cenione jest za niski odsetek tłuszczu, a także za wysoką zawartość białka oraz cennych składników odżywczych i witamin. W tym odcinku programu „Dania z dziczyzny” zapraszamy na pełną smaku ucztę, będziemy przyrządzać schab z dzika na uzbeckiej patelni. Polecamy!
Składniki:
- Schab z dzika
Przyprawa Karola:
- Sól
- Świeży czosnek
- Tymianek
- Lubczyk
- Kolendra
- Suszona kozieradka
- Ziele angielskie
- Mięta suszona
- Estragon
Sposób przygotowania:
Schab z dzika kroimy na plastry, podobnie jak na tradycyjne schabowe. Nie przyprawiamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy mięso. Obsmażamy z obu stron. Po zdjęciu z patelni obsypujemy mieszanką ziół (sól, czosnek, tymianek, lubczyk, kolendra, suszona kozieradka, ziele angielskie, mięta suszona oraz estragon). Smacznego!
Polecamy Poranek Radia
Wiadomości

Trump stawia sprawę jasno. Putin powinien zrozumieć przekaz albo poczuje gniew amerykańskiego prezydenta
Szef BBN Sławomir Cenckiewicz złożył hołd poległemu w obronie granic śp. sierż. Mateuszowi Sitkowowi
Tomasz Sakiewicz o przebiegu Święta Wojska Polskiego: kontrast między prezydentem a premierem jest ogromny
Najnowsze

Trump stawia sprawę jasno. Putin powinien zrozumieć przekaz albo poczuje gniew amerykańskiego prezydenta

Tomasz Sakiewicz o przebiegu Święta Wojska Polskiego: kontrast między prezydentem a premierem jest ogromny

Aleksander Napiórkowski – jedyny poseł, który oddał mandat, by walczyć z bolszewikami w 1920 roku

Marta Nawrocka zachwyca na defiladzie 15 sierpnia
