Uwaga na „kanapkę kanibala”. Przypomina rodzimy tatar
Departament Zdrowia w Wisconsin przestrzega przed spożywaniem tzw. kanapki kanibala, która jest w tym stanie tradycyjną potrawą świąteczną. Kanapka składa się z surowej mielonej wołowiny na chlebie ze świeżo pokrojoną cebulą, solą i pieprzem – prawie jak nasz rodzimy tatar.
Na profilu Departamentu Zdrowia w Wisconsin pojawiło się ostrzeżenie
- Jedzenie surowego mięsa nie jest zalecane nigdy z powodu bakterii, które mogą się w nim znajdować.
- Czas na nasze coroczne przypomnienie, że istnieje jeden aspekt świątecznej tradycji, któremu powinniśmy dać odejść: kanapki z surowym mięsem, czasami nazywane Tygrysim Mięsem lub kanapkami kanibala – napisał na Departament Zdrowia na swoim facebookowym profilu.
- Wiele rodzin z Wisconsin uważa je za ważny świąteczny zwyczaj, ale ich jedzenie stanowi zagrożenie bakteriami Salmonelli, E. coli O157:H7, Campylobacter Listerii, które mogą powodować poważne choroby. (I, nie, to nie ma znaczenia, gdzie kupujesz swoją wołowinę).
Urzędnicy służby zdrowia dodali również, iż mielona wołowina powinna być każdorazowo przyrządzana w wewnętrznej temperaturze równej 70 stopni Celsjusza, przypominając, że Środkowy Zachód Stanów Zjednoczonych co roku odnotowuje setki przypadków ludzi, którzy trafiają do szpitala z powodu zatrucia kanapką kanibali.
Polecamy Hity w sieci
Wiadomości
Mecenas Bartosz Lewandowski ujawnia, jak TSUE rozszerza definicję „sądu”. Wskazuje na poważny problem dla Polski
Finał „Stranger Things” będzie jak pełnometrażowy film! Netflix ujawnia czas trwania ostatniego odcinka
Najnowsze