Polacy przez pandemie poprawili swoje kuchenne umiejętności. Zobacz co gościło na stołach

Artykuł
Aż 47 proc. respondentów kuchenne inspiracje czerpało z telewizji oraz mediów społecznościowych.
pexels.com/@TrangDoan

Obostrzenia sanitarne związane w pandemią Covid-18 sprawiły, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy większość z nas próbowała swoich sił w kuchni. Sprawdźcie jakie potrawy były przygotowywane najczęściej i czy podnieśliśmy swoje kuchenne umiejętności.

Badanie wykazało, że 68 proc. Polaków poprawiło swoje umiejętności w kuchni, a przeciętne gospodarstwo domowe spędza 14 godzin tygodniowo na przygotowywaniu posiłków, co stanowi wzrost o 42 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. 73 proc. Polaków przyznało, że eksperymentuje z przepisami i nowymi smakami, a aż 69 proc. przyznało, że w trakcie pandemii starało się odżywiać zdrowiej.

Najczęściej gotowane potrawy podczas pandemii
 
W Polsce najczęściej wskazywanym daniem były naleśniki – 46 proc. badanych zaznaczyło, że przygotowało lub nauczyło się przygotowywać naleśniki w minionym roku. Drugie miejsce zajął rosół (44 proc.), a trzecie - pierogi (43 proc.).
 
 pexelsellyfairytale3807110_670

Źródło: noizz.pl

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy