Przejdź do treści

Wysokokaloryczne przekąski a pandemia. Eksperci sprawdzili jak COVID-19 wpłynął na dietę

Źródło: Fot. pixabay/Engin_Akyurt

Z najnowszych badań wynika, że podczas pandemii koronawirusa wzrosło spożycie tzw. śmieciowego jedzenia, w tym słodkich i słonych przekąsek. Badacze z Wielkiej Brytanii apelują, że może to spowodować konieczność kontrolowania masy ciała u znacznie większej ilości osób.

W maju i czerwcu Brytyjczycy i Australijczycy wypełnili 588 ankiet żywieniowych, które następnie zostały przeanalizowane przez dr Nicolę Buckland z University of Sheffield w Wielkiej Brytanii. Celem badania było sprawdzenie zmian w nawykach żywieniowych, jakie mogła spowodować pandemia koronawirusa.

Uczestnicy udzielili odpowiedzi na pytania dotyczące tego, czy spożycie przez nich kalorycznych przekąsek (np. czekolady, ciasta, lodów, pizzy) zmieniło się podczas lockdownu. Produkty te ludzie zwykle opisują jako trudne do oparcia się im i kontrolowania. Uczestnicy wypełnili też kwestionariusze, które mierzyły indywidualne style żywieniowe.

Zgodnie z wynikami, u 53 proc. respondentów zwiększyło się spożycie różnych przekąsek. Natomiast u 26 proc. zmniejszyło się ich spożywanie. Jeden na pięciu badanych nie zgłosił żadnych zmian w diecie. Badanie wykazało zbliżone zmiany w stylach żywieniowych zarówno w Wielkiej Brytanii jak i Australii.

- Kiedy przyjrzeliśmy się stylom żywieniowym badanych, stwierdziliśmy, że uczestnicy, którzy uzyskali niskie wyniki w zakresie zdolności do kontrolowania głodu, częściej zgłaszali zwiększone spożycie przekąsek - powiedzieli badacze.

Zwiększony apetyt i stres

W przypadku 124 respondentów zauważone zostały zmiany w przyjmowaniu pokarmów i stylu jedzenia, jak i postrzegany poziom stresu.

- Większe spożycie przekąsek wiązało się z wyższym poziomem odczuwanego stresu, co wskazuje, że ci, którzy doświadczyli wyższego poziomu stresu, zgłaszali większy wzrost spożycia słodkich i słonych przekąsek - zaznaczyła Eva Kemps, profesor z Flinders University w Australii.

- Ponadto, w obu krajach uczestnicy z tzw. niską kontrolą głodu zgłaszali zwiększone spożycie przekąsek - dodała.

Wyniki badań pokazują, że dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które mają trudności z kontrolowaniem głodu, wprowadzenie lockdownu z powodu pandemii COVID-19 było ryzykownym okresem dla zwiększonego spożycia żywności.

naukawpolsce

Wiadomości

Wybory w Niemczech. Mieszkańcy wyspy Norderney głosują w... koszach plażowych

Szef MSZ Ukrainy: unikanie nazywania Rosji agresorem nie zmienia faktu, że nim jest

Nawrocki o spotkaniu Duda-Trump: nasz prezydent jest mężem stanu

Miał być atak na Nawrockiego. Oberwało się Trzaskowskiemu. I to jak!

Hołda: obecny rząd to rekiny biznesu, ale nie wiem czy polskiego...

Nowy tydzień, nowe prognozy. Będzie ocieplenie, ale i opady

Sakiewicz: oferta Trumpa z surowcami naturalnymi jest ofertą bezpieczeństwa

Protest we Wrocławiu. "Ręce precz od naszych dzieci" NA ŻYWO

Zalew migrantów z Niemiec. Nawrocki deklaruje: stanę na granicy!

Polityczny bandytyzm w Polsce? Atak na demokratycznie wybrany rząd! | Salonik polityczny

Papież przechodzi następne badania...

Polityka Trumpa jest bardzo racjonalna | Salonik polityczny

Duda z Trumpem, Sikorski z Rubio. Jak przebiegły rozmowy?

Seria wypadków w Tatrach ze względu na trudne warunki

30-letni rekord pobity. Nie było lepszych od Fortunato

Najnowsze

Wybory w Niemczech. Mieszkańcy wyspy Norderney głosują w... koszach plażowych

Hołda: obecny rząd to rekiny biznesu, ale nie wiem czy polskiego...

Nowy tydzień, nowe prognozy. Będzie ocieplenie, ale i opady

Sakiewicz: oferta Trumpa z surowcami naturalnymi jest ofertą bezpieczeństwa

Protest we Wrocławiu. "Ręce precz od naszych dzieci" NA ŻYWO

Szef MSZ Ukrainy: unikanie nazywania Rosji agresorem nie zmienia faktu, że nim jest

Nawrocki o spotkaniu Duda-Trump: nasz prezydent jest mężem stanu

Miał być atak na Nawrockiego. Oberwało się Trzaskowskiemu. I to jak!