Plastikowe słomki są coraz częściej eliminowane zarówno ze względów zdrowotnych, jak i środowiskowych. Wszystkie alternatywy miały jednak swoje wady. Aż do teraz.
Plastikowe słomki mogą uwalniać do napoju mikroplastiki, papierowe pod wpływem płynu wyginają się, a metalowe słomki mogą uszkodzić zęby. Rozwiązaniem okazały się jadalne słomki wytworzone przez bakterie.
Qing-Fang Guan z University of Science and Technology of China wraz ze współpracownikami wykonali słomki z celulozy bakteryjnej, która jest podobna do celulozy roślinnej używanej do produkcji papieru, ale ma ściślejszą strukturę molekularną.
Nowy rodzaj jadalnej i wolnej od mikroplastików słomki powstaje w drodze biosyntezy. Dzięki powłoce alginianowej ta słomka jest trwalsza od papierowe i pozwala uniknąć dodatkowych warstw kleju. Dzięki sieci nanowłókien 3D i silnemu połączeniu międzywarstwowemu, słomka przewyższa wszechstronność dostępnych na rynku odpowiedników, spełniając wymagania praktycznego zastosowania.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, słomki są jadalne, co rozwiązuje problem wycofywania ich z eksploatacji.