Smaki Lasu: burger z dziczyzną, majonezem jałowcowym i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim [wideo]

Sylwia Gawkowska 30-05-2023, 10:11
Artykuł
Telewizja Republika

Tym razem w kolejnym odcinku programu „Smaki Lasu” jesteśmy w Nadleśnictwie Brodnica, gdzie Leśnicy wykonują ogromną pracę związaną z podwyższaniem jakości, trwałości i odporności drzew, m.in. poprzez nowe nasadzenia. W tym programie przygotowaliśmy dla Państwa soczysty burger z dziczyzną, majonezem jałowcowym i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim. Zapraszamy do obejrzenia!

Akcja sadzenia lasów w Nadleśnictwie Brodnica pod hasłem „Łączą nas drzewa” ma na celu nie tylko utworzenie nowego Lasu, ale jest to także edukacja dla najmłodszych. Pozwala dowiedzieć się wiele o tym, jak funkcjonują Lasy, na czym polega codzienna praca Leśnika, jak powstaje Las oraz jakie pełni funkcje. Rocznie Leśnicy sadzą około 500 mln nowych drzew, które kiedyś będą dużym, zdrowym, dorodnym Lasem. 

Sadzenie drzew wiąże się z zachowaniem wielu elementów. Leśnicy muszą sprawdzić jakiego typu jest dane siedlisko, jakiego rodzaju jest gleba w danym miejscu, czy jest żyzna, ale również, jakie są uwarunkowania związane z hydrologią, czyli wodą. 

W Nadleśnictwie sadzonych jest wiele gatunków drzew, są to m.in. sosny, dęby, buki, brzozy, graby, ale także gatunki podnoszące odporność lasów w przyszłości, do których należą lipy, śliwy tarniny, czy dzikie róże. W Lasach sadzone są również jabłonie oraz czereśnie. Występowanie różnych gatunków drzew to pewnego rodzaju zwabianie ptaków, które pomagają Leśnikom w walce z inwazją owadów szkodliwych dla drzewostanów. Natomiast kwiaty drzew owocowych wczesną wiosną, są niezwykle istotne dla pszczół i owadów zapylających.  

Sadzimy lasy przede wszystkim po to, żeby było ich coraz więcej, czyli podnosimy lesistość kraju. Las to potężna fabryka tlenu przede wszystkim, czyli bardzo korzystne, proekologiczne nasze działanie, ale sadzimy też na miejsce każdego wycietego Lasu, to się nazywa tak zwane odnowienie lasu i to jest bardzo istotne. Dzięki temu mamy zagwarantowaną niejako trwałość Lasu” – powiedziała Honorata Galczewska, Rzecznik Prasowy RDLP w Toruniu.

Soczysty burger z dziczyzną, majonezem jałowcowym i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim

SKŁADNIKI:

  • 150 g karku z dzika lub gotowy burger z dzika ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 20 g masła
  • 10 ml sosu worcestershire
  • Bułka maślana brioche
  • 30 g mixu sałat
  • 20 g kiszonego czosnku niedźwiedziego
  • Pomidor
  • Soł
  • Pieprz grubo mielony 
  • Marynowane rydze
  • Gałązka rozmarynu 

Majonez jałowcowy:

  • 1 żółtko
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • 250 ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka musztardy słonecznej
  • Sół, pieprz
  • 5 g owoców jałowca (drobno mielonych)

Na patelni rozpuszczamy masło, bułki rozcinamy na pół i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Tostujemy aż nabiorą złocistego koloru. 

Majonez z jałowca

Do miski wlewamy jedno żółtko, jedną łyżkę miodu, jedną łyżkę musztardy oraz pół łyżki soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką kuchenną. Cały czas energicznie mieszając, dodajemy olej z winogron. Na koniec: szczypta soli, odrobina pieprzu oraz jałowiec. Ponownie wszystko mieszamy.

Mięso

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy burgery, następnie rozcieramy w dłoniach gałązkę rozmarynu i posypujemy mięso. Dodajemy dwa ząbki czosnku oraz oliwę z pestek winogron. Mięso z dziczyzny powinno być mocno wysmażone. 

Bułki smarujemy wcześniej przygotowanym majonezem jałowcowym, kładziemy sałatę, dwa plastry pomidora, kiszony czosnek niedźwiedzi, a także marynowane rydze. Na samą górę kładziemy wysmażonego burgera z dzika. Smacznego!

Źródło: Telewizja Republika

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy