Przejdź do treści
15:23 Warszawa: Adam Bodnar ściga opozycję, tym razem posła i byłego ministra Antoniego Macierewicza - skierował do Sejmu wniosek o uchylenie immunitetu w związku z podkomisją ds. zbadania katastrofy smoleńskiej
14:40 Niemcy: 23 osoby zostały ranne w wypadku autokaru na autostradzie około 100 km na północ od Berlina. Na pokładzie znajdowały się co najmniej trzy osoby z obywatelstwem Polski
14:15 Dwaj dziennikarze TVN oskarżeni o gwałt. Do sądu w Katowicach trafił akt oskarżenia przeciwko dwóm znanym dziennikarzom TVN Turbo. Poszkodowane są dwie kobiety w wieku 26 i 34 lata
14:10 Czechy: Nastąpiła poważna awaria energetyczna. Prądu nie ma duża część Pragi, ale kłopoty występują też w innych miejscowościach. Straż pożarna informuje o ludziach, którzy zostali uwięzieni w windzie
13:38 Włochy: Do 40 wzrosła liczba rannych w wyniku piątkowego wybuchu w punkcie dystrybucji benzyny i gazu płynnego w Rzymie. Silną eksplozję słychać było w całym mieście
13:15 Francja: Około tysiąca połączeń zostało odwołanych na lotniskach we Francji w piątek, w drugim dniu strajku kontrolerów lotów. Wśród anulowanych rejsów są niektóre połączenia z Polską z lotnisk w Paryżu
12:45 WAŻNE: 82 lata temu, 4 lipca 1943 roku, podczas powrotu z inspekcji Armii Polskiej na Wschodzie, w katastrofie lotniczej na Gibraltarze zginął Naczelny Wódz Polskich Sił Zbrojnych i premier Rządu na Uchodźstwie gen. Władysław Sikorski
Klub „Gazety Polskiej” w Elblągu II, zaprasza na spotkanie z posłem Andrzejem Śliwką oraz europosłem Maciejem Wąsikiem. Wydarzenie odbędzie się dziś (piątek) o godz. 17.00 w Hotelu Focus na Starym Mieście
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Piotrkowie Trybunalskim Zaprasza 6.07 (niedziela) o godz. 19.00 na Rynek Trybunalski na plenerowe spotkanie z europosłem Dominikiem Tarczynskim! 
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada

Źródło: Canva.com

Tradycyjny rogal świętomarciński ma kształt półksiężyca, a jego masa wynosi od 200 do 250 g. Smakołyk ma nadzienie z białego maku, posmarowany jest pomadą i posypany rozdrobnionymi orzechami – poznańscy cukiernicy przypominają, jak nie dać się nabrać na podróbki.

„Dawno, dawno temu rogala wyśnił jeden z poznańskich piekarzy. Ujrzał on we śnie św. Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił, że będzie piekł ciasto w takim kształcie” – przypomina o początkach wypieku rogala świętomarcińskiego w Poznaniu jedna z legend.

Inna, bardziej rozpowszechniona historia, mówi, że tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu sięga 1891 roku. Wówczas, gdy zbliżał się 11 listopada, czyli dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Jeden z poznańskich cukierników, Józef Melzer, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł rogale i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.

Bez względu na to, która z historii czy legend o rogalach świętomarcińskich jest bliższa prawdzie - tradycja ich wypiekania na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś.

W 2008 roku rogal świętomarciński znalazł się na liście produktów o chronionej nazwie pochodzenia w UE. Daje to nabywcom gwarancję, że wyroby zostały wyprodukowane w Wielkopolsce, zgodnie z określoną recepturą.

Jak przypomniał w rozmowie z PAP starszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu Stanisław Butka, rogale świętomarcińskie mają kształt półksiężyca. Zrobione są z ciasta półfrancuskiego, masy makowej, pomady i posypki do dekoracji.

„Ciasto półfrancuskie to ciasto drożdżowe uszlachetnione przez dodatek margaryny w procesie wałkowania i składania, przez co uzyskuje się charakterystyczne +listkowanie+, czyli uwarstwienie” – zaznaczył.

Rogale świętomarcińskie zawierają około 60 proc. ciasta, 30 proc. masy makowej, 8 proc. pomady i 2 proc. posypki.

„Masa makowa składa się z białego maku w proporcji około 30 proc. oraz innych surowców to jest cukru, masy jajowej, margaryny, owoców w syropie lub kandyzowanych i aromat migdałowy” – przypomniał Butka.

Na stronie Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu umieszczona jest receptura rogali świętomarcińskich, zgodnie z którą „formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami. Masa rogala powinna wynosić od 200 do 250 g. Rogal wpisuje się w kwadrat o boku ok. 14cm; jego wysokość w najgrubszym miejscu wynosi około 7 a szerokość ok. 10 cm”.

Stanisław Butka powiedział PAP, że „rogal świętomarciński jest bez wątpienia najsmaczniejszym symbolem Poznania”.

 „W momencie, kiedy został zarejestrowany jako produkt o chronionej nazwie pochodzenia w UE, stał się jeszcze bardzie popularny. Rogal świętomarciński jest szeroko rozpoznawalny, i mimo, że obecnie ok. 100 zakładów ma przyznany certyfikat, aby wytwarzać i używać nazwy +rogal świętomarciński+, to wciąż zdarzają się +podróbki” – podkreślił.

Butka wskazał, że „można powiedzieć, że co województwo, to inna jakaś dziwna nazwa”. „Pojawiają się rogale +dziadka Jana+, +wuja Marcina+, +rogale poznańskie+, +rogale listopadowe+, czy rogale +St. Martin's+ itd.” – mówił.

Butka zaznaczył jednak, że prawdziwe, tradycyjne rogale świętomarcińskie to tylko te z przyznanym certyfikatem, czyli z potwierdzeniem, że są wypiekane według tradycyjnej, i ściśle przestrzeganej receptury.

„Klienci zawsze mogą zapytać, czy sprzedawane rogale posiadają certyfikat. Ponadto, jeżeli jakiś zakład posiada certyfikat na wypiek rogali świętomarcińskich, to zazwyczaj jest on widoczny w jakimś wyeksponowanym miejscu – i wtedy ma się pewność, że rogal jest rzeczywiście tym tradycyjnym rogalem świętomarcińskim” – zaznaczył.

W tym roku certyfikaty zaświadczające, że ich rogale są zgodne z wszelkimi obowiązującymi ten wyrób regionalny normami, ma 91 wielkopolskich piekarni i cukierni. 

PAP

Wiadomości

Ozdoba: prof. Cenckiewicz zawsze opowiadał się za prawdą i bronił Rzeczpospolitej

Tak jak za komuny. Antoni Macierewicz atakowany przez reżim Tuska

Jakubiak przypomina Nawrockiemu, że obiecał ujawnienie tajnego aneksu WSI: musimy oczyścić szeregi prawej strony [WIDEO]

Grand Chess Tour w Zagrzebiu: Duda tuż za Gukeshem

Stanęło metro, nie działają bankomaty, ludzie utknęli w windach. Blackout sparaliżował Pragę

Bartoszewicz: państwo się zadłuża, a dla obywatele nie mają z tego żadnych korzyści

Wypadek autokaru pod Berlinem. Wśród podróżujących znajdowali się Polacy

Dziennikarze TVN oskarżeni o gwałt. Akt oskarżenia trafił już do sądu

Poboży: Tusk realizuje politykę z agendy niemieckiej, a nie polskiej

Górski: Niemcy wciskają nam nielegalnych migrantów. Powód? Reklamówka z Biedronki

Gwiazda reprezentacji Polski dołącza do Asseco Resovii!

82 lata temu zginął Naczelny Wódz Władysław Sikorski

Wrocław: Germanizacja w pełni. Nie będzie już Mostu Grunwaldzkiego. Wraca Kaiserbrücke

Marjan: Tusk i Giertych robią wszystko,aby Polacy stracili zaufanie do rządu

"Szymon gra na zmianę premiera". Tusk stanie się ofiarą własnej rekonstrukcji rządu?

Najnowsze

Ozdoba: prof. Cenckiewicz zawsze opowiadał się za prawdą i bronił Rzeczpospolitej

Stanęło metro, nie działają bankomaty, ludzie utknęli w windach. Blackout sparaliżował Pragę

Bartoszewicz: państwo się zadłuża, a dla obywatele nie mają z tego żadnych korzyści

Wypadek autokaru pod Berlinem. Wśród podróżujących znajdowali się Polacy

Dziennikarze TVN oskarżeni o gwałt. Akt oskarżenia trafił już do sądu

Tak jak za komuny. Antoni Macierewicz atakowany przez reżim Tuska

Jakubiak przypomina Nawrockiemu, że obiecał ujawnienie tajnego aneksu WSI: musimy oczyścić szeregi prawej strony [WIDEO]

Grand Chess Tour w Zagrzebiu: Duda tuż za Gukeshem