Żółcień pomarańczowa (E-110) to organiczny związek chemiczny, stosowany do barwienia żywności. Jak powszechnie uznano związki chemiczne z przedrostkiem E są niebezpieczne dla organizmu. W wielu krajach surowo zabrania się stosowania tego niebezpiecznego związku, a w Polsce ...
E -110 został zakazany w niektórych krajach ze względu na swoją szkodliwość. W Polsce znajdziesz go w wielu produktach żywnościowych.
Żółcień pomarańczowa jest organicznym związkiem chemicznym, syntetycznym barwinkiem azowym stosowanym do barwienia między innymi żywności. Na etykietach produktów, w których się znajduje, częściej znajdziemy ją jednak pod tajemniczo brzmiącą nazwą E-110. Wiadomo powszechnie, że wszystko co posiada chemiczny przedrostek E może być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Zastosowanie w żywności: Stosowany jest do takich produktów jak: marmolady, żele, gumy do żucia, powłoki tabletek, zupy w proszku, kasze, płatki zbożowe.
Wpływ na zdrowie: Substancja ta może wywołać nasilenie się objawów astmy (pokrzywka, duszności) u osób na nią cierpiących, ponadto występuje prawdopodobieństwo wystąpienia nadpobudliwości i dekoncentracji u dzieci. Po przeprowadzeniu testów na zwierzętach stwierdzono, że przy dużych dawkach substancja ta sprzyja powstawaniu nowotworów nerek.