Smaki Lasu. Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami [wideo]
Nadleśnictwo Lutowiska położone jest w samym sercu Bieszczadów. To doskonałe miejsce do odpoczynku wśród wszechobecnej przyrody i pięknych krajobrazów. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa pstrąga z bukowego ogniska z miętą i kurkami. Zapraszamy do obejrzenia!
Powierzchnia Nadleśnictwa Lutowiska wynosi 20 640 ha. Nadleśnictwo tworzą dwa kompleksy leśne rozdzielone Sanem. Na jego terenie utworzone zostały trzy rezerwaty przyrody: „Hulskie im. Stefana Myczkowskiego”, „Krywe” oraz „Śnieżyca wiosenna w Dwerniczku”.
Lasy Nadleśnictwa leżą w granicach Wschodnio-beskidzkiego Obszaru Chronionego Krajobrazu oraz Parku Krajobrazowego Doliny Sanu, który jest otuliną Bieszczadzkiego Parku Narodowego.
W pobliżu Nadleśnictwa znajduje się bieszczadzki szczyt Dwernik Kamień. Jego wysokość sięga 1004 m n.p.m. Jest to doskonałe miejsce do rodzinnych, pieszych wędrówek. Wchodząc na szczyt szlakiem dotrzemy do wodospadu Szepit, który w latach 60. powstał na potoku Hylaty. Jest to jeden z większych wodospadów w Bieszczadach, sięgający około 8 metrów wysokości. Będąc na górze możemy podziwiać przepiękną panoramę obejmującą najwyższe szczyty Bieszczad.
Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami
SKŁADNIKI:
- 250 g Pstrąga
- Liście mięty
- Kurki
- Cytryna
- Czosnek
- Cebula
- Pieprz
- Sól
- Słonina
- Leśne zioła DOBRE Z LASU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pstrąga obkładamy liśćmi mięty i odstawiamy na pół godziny. Następnie z każdej strony na zewnątrz oraz w środku obsypujemy go mieszanką leśnych ziół Dobre z Lasu. Do środka ryby wkładamy również liście mięty, posiekany w plasterki ząbek czosnku oraz trzy plasterki cytryny. Całość przykrywamy liśćmi mięty i marynujemy przez chwilę.
Słoniną smarujemy ruszt i kładziemy naszego pstrąga. Kilka plastrów słoniny wkładamy również do środka ryby.
Resztę słoniny wytapiamy na rozgrzanej patelni, a następnie wrzucamy kurki.
Na talerz wykładamy kurki ze słoniną i przyprawiamy solą. Na wierzch kładziemy upieczoną na ognisku rybę. Smacznego!
Wiadomości
Wielkie koncerny pod lupą. Minister ds. sił lądowych Stanów Zjednoczonych ujawnia kulisy drogich zakupów zbrojeniowych
Wstrząsające słowa Kołakowskiej o jej związku. „Przez lata utrzymywał mnie na smyczy”. Karolak odpowiedział jednym słowem.
Najnowsze
Śliwka o Czarzastym na fotelu Marszałka Sejmu: To jest dla mnie scenariusz niezbyt przyjemny
Józef Piłsudski Pierwszym Marszałkiem Polski. 105 lat od historycznej uroczystości
Wielkie koncerny pod lupą. Minister ds. sił lądowych Stanów Zjednoczonych ujawnia kulisy drogich zakupów zbrojeniowych