Smaki Lasu. Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami [wideo]

Nadleśnictwo Lutowiska położone jest w samym sercu Bieszczadów. To doskonałe miejsce do odpoczynku wśród wszechobecnej przyrody i pięknych krajobrazów. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa pstrąga z bukowego ogniska z miętą i kurkami. Zapraszamy do obejrzenia!
Powierzchnia Nadleśnictwa Lutowiska wynosi 20 640 ha. Nadleśnictwo tworzą dwa kompleksy leśne rozdzielone Sanem. Na jego terenie utworzone zostały trzy rezerwaty przyrody: „Hulskie im. Stefana Myczkowskiego”, „Krywe” oraz „Śnieżyca wiosenna w Dwerniczku”.
Lasy Nadleśnictwa leżą w granicach Wschodnio-beskidzkiego Obszaru Chronionego Krajobrazu oraz Parku Krajobrazowego Doliny Sanu, który jest otuliną Bieszczadzkiego Parku Narodowego.
W pobliżu Nadleśnictwa znajduje się bieszczadzki szczyt Dwernik Kamień. Jego wysokość sięga 1004 m n.p.m. Jest to doskonałe miejsce do rodzinnych, pieszych wędrówek. Wchodząc na szczyt szlakiem dotrzemy do wodospadu Szepit, który w latach 60. powstał na potoku Hylaty. Jest to jeden z większych wodospadów w Bieszczadach, sięgający około 8 metrów wysokości. Będąc na górze możemy podziwiać przepiękną panoramę obejmującą najwyższe szczyty Bieszczad.
Pstrąg z bukowego ogniska z miętą i kurkami
SKŁADNIKI:
- 250 g Pstrąga
- Liście mięty
- Kurki
- Cytryna
- Czosnek
- Cebula
- Pieprz
- Sól
- Słonina
- Leśne zioła DOBRE Z LASU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pstrąga obkładamy liśćmi mięty i odstawiamy na pół godziny. Następnie z każdej strony na zewnątrz oraz w środku obsypujemy go mieszanką leśnych ziół Dobre z Lasu. Do środka ryby wkładamy również liście mięty, posiekany w plasterki ząbek czosnku oraz trzy plasterki cytryny. Całość przykrywamy liśćmi mięty i marynujemy przez chwilę.
Słoniną smarujemy ruszt i kładziemy naszego pstrąga. Kilka plastrów słoniny wkładamy również do środka ryby.
Resztę słoniny wytapiamy na rozgrzanej patelni, a następnie wrzucamy kurki.
Na talerz wykładamy kurki ze słoniną i przyprawiamy solą. Na wierzch kładziemy upieczoną na ognisku rybę. Smacznego!
Polecamy Poranek Radia
Wiadomości
Trump stawia sprawę jasno. Putin powinien zrozumieć przekaz albo poczuje gniew amerykańskiego prezydenta
Szef BBN Sławomir Cenckiewicz złożył hołd poległemu w obronie granic śp. sierż. Mateuszowi Sitkowowi
Tomasz Sakiewicz o przebiegu Święta Wojska Polskiego: kontrast między prezydentem a premierem jest ogromny
Najnowsze

Szef BBN Sławomir Cenckiewicz złożył hołd poległemu w obronie granic śp. sierż. Mateuszowi Sitkowowi

„Rewelacje” Onetu wywołały ohydny hejt na prof. Cenckiewicza oraz dementi Pałacu Prezydenckiego

Zderzenie pociągu Polregio z osobowym BMW pod Poznaniem. 4 ofiary śmiertelne
