Przejdź do treści

Smaki Lasu. Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Polskę Wschodnią, a dokładnie Nadleśnictwo Lubartów. Znajduje się tu Dom myśliwski Stary Tartak, który otaczają przepiękne Lasy Kozłowieckie. W tym odcinku przygotowaliśmy dla Państwa dziki amur z tażina z leśnymi grzybami. Zapraszamy do obejrzenia!

Dom myśliwski Stary Tartak znajduje się w Nadleśnictwie Lubartów, należącej do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Otaczają do malownicze Lasy Kozłowieckie oraz Kozłowiecki Park Narodowy. Jest to miejsce, w którym Lasy Państwowe pełnią zarówno swoją funkcję gospodarczą, poprzez pozyskiwanie drewna oraz funkcję społeczną, zapraszając i ucząc młodzież oraz pokazując im jak wygląda praca leśnika i jaki las potrafi być piękny.  

Nasz piękny kraj potrzebuje 40 milionów kubików drewna i my dostarczamy ten piękny surowiec odnawialny, ekologiczny bez uszczerbku dla przyrody” – powiedział Andrzej Borowiec, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. 

Usunięto obraz.

Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami

SKŁADNIKI:

  • Pieczywo ziołowe domowego wypieku
  • 300-400 g filetu amura
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Świeży imbir
  • 2 szalotki
  • Olej z pokrzywy
  • 100 g suszonych grzybów DOBRE Z LASU
  • 1 cebula dymka
  • Pieprz cytrynowy
  • Pieprz młotkowany
  • Kolendra
  • Mieszanka ziół Chmielu Suneli
  • Sól kamienna
  • Śmietana 18%
  • Sok z cytryny
  • Ostra papryczka chili
  • Kilka listków mięty, bazylii i kopru

Usunięto obraz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W tażinie rozgrzewamy olej z pokrzywy. Trzy ząbki czosnku rozgniatamy i drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paseczki, szalotkę drobno siekamy i dodajemy do garnka. Wszystkie składniki lekko podsmażamy. Filet amura kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy również wcześniej namoczone suszone grzyby. 

Cebulę dymkę przecinamy wzdłuż i dodajemy do garnka. Wszystko podlewamy wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Całość przyprawiamy pieprzem cytrynowym, pieprzem młotkowanym z kolendrą, odrobiną mieszanki ziół „Chmeli Suneli” oraz solą kamienną. Wszystko dusimy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.  

Do śmietany dodajemy sok z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili oraz ząbek czosnku. Sos przyprawiamy odrobiną soli oraz młotkowany pieprz z kolendrą. Dokładnie mieszamy. 

Bagietkę bądź chleb przekrajamy na pół, na spód nakładamy nasz sos, listki świeżej mięty oraz bazylii. Na wierzch nakładamy rybę. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Tragedia na stacji kolejowej w New Delhi: 16 Ofiar Śmiertelnych

Zabójstwo w centrum Dublina. Na filmie widać skąd pochodzą | FILM

Dwa oblicza Serbii. Studenci pieszo. Prezydent dowoził autobusami

Stany Zjednoczone zerwą sojusze Rosji z Chinami, Iranem i Koreą Północną

Przez małpę cały kraj bez prądu

Trener zatrzymany za podejrzenie o przestępstwa seksualne wobec nieletnich

Bocheński: w Unii Europejskiej obowiązuje cenzura

Trump: USA poprą każdą decyzję Izraela

Polski filmik podbija USA

W Toruniu już wprowadzają cenzurę. Miasto rozwiązało Publiczny Różaniec

Dzisiaj informacje Telewizja Republika 15.02.2025

Zełenski nie potwierdza umowy z USA

Brutalny atak migranta w Austrii

Chiński film animowany bije rekordy

Nie można urażać uczuć religijnych terrorystów - pokazując ich wizerunki

Najnowsze

Tragedia na stacji kolejowej w New Delhi: 16 Ofiar Śmiertelnych

Przez małpę cały kraj bez prądu

Trener zatrzymany za podejrzenie o przestępstwa seksualne wobec nieletnich

Bocheński: w Unii Europejskiej obowiązuje cenzura

Trump: USA poprą każdą decyzję Izraela

Zabójstwo w centrum Dublina. Na filmie widać skąd pochodzą | FILM

Dwa oblicza Serbii. Studenci pieszo. Prezydent dowoził autobusami

Stany Zjednoczone zerwą sojusze Rosji z Chinami, Iranem i Koreą Północną