Przejdź do treści
09:09 Ukraina: Rosja zaatakowała minionej nocy 96 dronami i trzema rakietami
08:58 Beskidy: Bardzo dobre warunki na szlakach. W górach ciepło i pogodnie
08:39 Świat: W USA ceny ropy idą w dół na otwarciu nowego tygodnia
08:06 Świat: Wiceprezydent USA J.D. Vance przybył z czterodniową wizytą do Indii
07:52 IMGW: burze z opadami do 30 mm na Dolnym Śląsku
07:11 Bieszczady: Na przełomie kwietnia i maja częściej można spotkać żmije
07:09 Ukraina: Derusyfikacja objęła ok. 80 tys. nazw ulic i miejscowości oraz 5 tys. pomników
07:04 Polska: Pożar w Biebrzańskim PN rozszerza się - w dzień znowu akcja z użyciem m.in. śmigłowców
06:13 USA: Oklahoma i Teksas pod naporem niszczycielskich burz i tornad
Debata Republiki Kolejna debata kandydatów na Prezydenta RP, której organizatorem będzie Telewizji Republika już 9 maja – proszę śledzić naszą antenę, portal i media społecznościowe
Spotkanie 29 kwietnia o godz. 18:00 odbędzie się spotkanie z publicystą TV Republika - Jakubem Maciejewskim. Miejsce: Wojewódzka Biblioteka Publiczna, ul. Ściegiennego 13, Kielce
Republika Uwaga, lokalne muxy nie nadają od 1 kwietnia Republiki. Chcąc oglądać naszą stację trzeba przejść na Mux 8
Republika Solidarni z Republiką! Każda wpłata od Państwa jest dla nas ogromnym wyrazem wsparcia. Wpłaty można dokonać, wykonując przelew: Fundacja Niezależne Media, nr konta: 78 1240 1053 1111 0010 7283 0412, dopisek: Darowizna na wolne media
Radio Republika Zachęcamy do słuchania naszego internetowego Radio Republika na stronie radiotvrepublika.pl
NBP NBP informuje: Narodowy Bank Polski działając niezależnie od nacisków politycznych, zapewnia stabilność cen i wspiera zrównoważony rozwój gospodarki. Niezależność banku centralnego to fundament silnej gospodarki. NBP działa na rzecz dobrobytu Polaków

Smaki Lasu. Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Polskę Wschodnią, a dokładnie Nadleśnictwo Lubartów. Znajduje się tu Dom myśliwski Stary Tartak, który otaczają przepiękne Lasy Kozłowieckie. W tym odcinku przygotowaliśmy dla Państwa dziki amur z tażina z leśnymi grzybami. Zapraszamy do obejrzenia!

Dom myśliwski Stary Tartak znajduje się w Nadleśnictwie Lubartów, należącej do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Otaczają do malownicze Lasy Kozłowieckie oraz Kozłowiecki Park Narodowy. Jest to miejsce, w którym Lasy Państwowe pełnią zarówno swoją funkcję gospodarczą, poprzez pozyskiwanie drewna oraz funkcję społeczną, zapraszając i ucząc młodzież oraz pokazując im jak wygląda praca leśnika i jaki las potrafi być piękny.  

Nasz piękny kraj potrzebuje 40 milionów kubików drewna i my dostarczamy ten piękny surowiec odnawialny, ekologiczny bez uszczerbku dla przyrody” – powiedział Andrzej Borowiec, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. 

Usunięto obraz.

Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami

SKŁADNIKI:

  • Pieczywo ziołowe domowego wypieku
  • 300-400 g filetu amura
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Świeży imbir
  • 2 szalotki
  • Olej z pokrzywy
  • 100 g suszonych grzybów DOBRE Z LASU
  • 1 cebula dymka
  • Pieprz cytrynowy
  • Pieprz młotkowany
  • Kolendra
  • Mieszanka ziół Chmielu Suneli
  • Sól kamienna
  • Śmietana 18%
  • Sok z cytryny
  • Ostra papryczka chili
  • Kilka listków mięty, bazylii i kopru

Usunięto obraz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W tażinie rozgrzewamy olej z pokrzywy. Trzy ząbki czosnku rozgniatamy i drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paseczki, szalotkę drobno siekamy i dodajemy do garnka. Wszystkie składniki lekko podsmażamy. Filet amura kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy również wcześniej namoczone suszone grzyby. 

Cebulę dymkę przecinamy wzdłuż i dodajemy do garnka. Wszystko podlewamy wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Całość przyprawiamy pieprzem cytrynowym, pieprzem młotkowanym z kolendrą, odrobiną mieszanki ziół „Chmeli Suneli” oraz solą kamienną. Wszystko dusimy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.  

Do śmietany dodajemy sok z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili oraz ząbek czosnku. Sos przyprawiamy odrobiną soli oraz młotkowany pieprz z kolendrą. Dokładnie mieszamy. 

Bagietkę bądź chleb przekrajamy na pół, na spód nakładamy nasz sos, listki świeżej mięty oraz bazylii. Na wierzch nakładamy rybę. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Tą homilią na Wielkanoc papież Franciszek się z nami pożegnał

BĘDZIEMY AKTUALIZOWAĆ

PILNE: Nie żyje papież Franciszek

HIT DNIA

Lis przekroczył wszelkie granice. Pisze o Trzaskowskim i... Jezusie

Uwaga na burze z opadami do 30 mm na Dolnym Śląsku

SPRAWDŹ TO!

Śniadanie wielkanocne dla potrzebujących. TVN24 się pomylił! WIDEO

Niszczycielskie burze i tornada nad Oklahomą i Teksasem

Kolejny dzień świąt. Czy znasz zwyczaje wokół Poniedziałku Wielkanocnego?

#KlubRepubliki | o. dr Kotyński: ogromna ofensywa lewicowa dąży do wielkiego totalitaryzmu!

Chińskie pontony dla migrantów sprzedawane online

Rosja stosuje zakazaną broń? Prawo międzynarodowe tego zabrania

Czy cuda potwierdzą jego wyjątkową pobożność?

Huti twierdzą, że amerykański atak spowodował 12 ofiar śmiertelnych

Samolot z Polski zmuszony do lądowania w Niemczech

Niebezpieczny trend na TikToku. Francja alarmuje KE

Ma nadzieję, że Rosja i Ukraina dojdą do porozumienia w tym tygodniu

Najnowsze

Tą homilią na Wielkanoc papież Franciszek się z nami pożegnał

SPRAWDŹ TO!

Śniadanie wielkanocne dla potrzebujących. TVN24 się pomylił! WIDEO

Niszczycielskie burze i tornada nad Oklahomą i Teksasem

Kolejny dzień świąt. Czy znasz zwyczaje wokół Poniedziałku Wielkanocnego?

#KlubRepubliki | o. dr Kotyński: ogromna ofensywa lewicowa dąży do wielkiego totalitaryzmu!

BĘDZIEMY AKTUALIZOWAĆ

PILNE: Nie żyje papież Franciszek

HIT DNIA

Lis przekroczył wszelkie granice. Pisze o Trzaskowskim i... Jezusie

Uwaga na burze z opadami do 30 mm na Dolnym Śląsku