Przejdź do treści
20:53 Szwecja: Rosyjski statek powiązany z transportami wojskowymi uległ awarii nieopodal cieśniny Sund
20:42 Francja: Zatrzymano podejrzanego o niedawny cyberatak na resort spraw wewnętrznych
19:25 „WSJ”: Kreml zażądał, aby na pierwsze spotkanie z Putinem, Witkoff przybył sam i bez tłumacza
18:32 Niemcy: 8,5 roku więzienia za filmowanie gwałtów na nieprzytomnej żonie
17:50 Włochy: Ponad 380 aresztowanych podczas wielkiej operacji antynarkotykowej
17:48 Sport: Kacper Tomasiak zajął 13. miejsce w konkursie Pucharu Świata w skokach narciarskich w Engelbergu. Zwyciężył Słoweniec Domen Prevc
Republika Republika zaprasza widzów na specjalny koncert kolęd z Kozłówki, z udziałem Prezydenta RP Karola Nawrockiego oraz Pierwszej Damy Marty Nawrockiej, Wigilia, godz. 20.00
Republika Dzieci w Libanie śpiewają najpiękniejsze polskie kolędy. Na koncert zapraszamy do Republiki w Boże Narodzenie o godzinie 20:00
Wydarzenie Telewizja Republika, województwo lubelskie i miasto Chełm zapraszają na "Wystrzałowego Sylwestra z Republiką". Wśród gwiazd m.in. Fun Factory, Kombi Łosowski, Bayer Full, Defis, Corona i Weekend. Zapraszamy 31 grudnia do Chełma i przed telewizory!
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Smaki Lasu. Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Polskę Wschodnią, a dokładnie Nadleśnictwo Lubartów. Znajduje się tu Dom myśliwski Stary Tartak, który otaczają przepiękne Lasy Kozłowieckie. W tym odcinku przygotowaliśmy dla Państwa dziki amur z tażina z leśnymi grzybami. Zapraszamy do obejrzenia!

Dom myśliwski Stary Tartak znajduje się w Nadleśnictwie Lubartów, należącej do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Otaczają do malownicze Lasy Kozłowieckie oraz Kozłowiecki Park Narodowy. Jest to miejsce, w którym Lasy Państwowe pełnią zarówno swoją funkcję gospodarczą, poprzez pozyskiwanie drewna oraz funkcję społeczną, zapraszając i ucząc młodzież oraz pokazując im jak wygląda praca leśnika i jaki las potrafi być piękny.  

Nasz piękny kraj potrzebuje 40 milionów kubików drewna i my dostarczamy ten piękny surowiec odnawialny, ekologiczny bez uszczerbku dla przyrody” – powiedział Andrzej Borowiec, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. 

Usunięto obraz.

Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami

SKŁADNIKI:

  • Pieczywo ziołowe domowego wypieku
  • 300-400 g filetu amura
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Świeży imbir
  • 2 szalotki
  • Olej z pokrzywy
  • 100 g suszonych grzybów DOBRE Z LASU
  • 1 cebula dymka
  • Pieprz cytrynowy
  • Pieprz młotkowany
  • Kolendra
  • Mieszanka ziół Chmielu Suneli
  • Sól kamienna
  • Śmietana 18%
  • Sok z cytryny
  • Ostra papryczka chili
  • Kilka listków mięty, bazylii i kopru

Usunięto obraz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W tażinie rozgrzewamy olej z pokrzywy. Trzy ząbki czosnku rozgniatamy i drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paseczki, szalotkę drobno siekamy i dodajemy do garnka. Wszystkie składniki lekko podsmażamy. Filet amura kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy również wcześniej namoczone suszone grzyby. 

Cebulę dymkę przecinamy wzdłuż i dodajemy do garnka. Wszystko podlewamy wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Całość przyprawiamy pieprzem cytrynowym, pieprzem młotkowanym z kolendrą, odrobiną mieszanki ziół „Chmeli Suneli” oraz solą kamienną. Wszystko dusimy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.  

Do śmietany dodajemy sok z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili oraz ząbek czosnku. Sos przyprawiamy odrobiną soli oraz młotkowany pieprz z kolendrą. Dokładnie mieszamy. 

Bagietkę bądź chleb przekrajamy na pół, na spód nakładamy nasz sos, listki świeżej mięty oraz bazylii. Na wierzch nakładamy rybę. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

dron w Turcji

Mieszkańcy zauważyli drona z rozwiniętym spadochronem

Orban przestrzega przed wielkimi masami imigrantów

TRZEBA ZOBACZYĆ!

Kto wygrał ten rok? Polacy wprost: Karol Nawrocki! [SONDAŻ]

Leon XIV zwrócił się z zachętą do polskich małżeństw

Müller: rządzący doprowadzili do efektu mrożącego całą administrację publiczną

Nie żyje wybitny muzyk jazzowy. Michał Urbaniak odszedł w wieku 82 lat

Będą bezpieczne wybory na Ukrainie? Zełenski zabrał głos

Młodzi Niemcy niebawem dostaną pisma z Bundeswehry. W jakiej sprawie?

W stolicy Korsyki francuska policja zabiła nożownika!

Romanowski ostro o Żurku: nie można spodziewać się po nim przestrzegania prawa!

Takie będą najbliższe dni. Sprawdź prognozę pogody!

Martwa staruszka na pokładzie samolotu do Londynu. „Słyszysz mnie?"

We Włoszech aresztowano ponad 380 osób podczas wielkiej operacji antynarkotykowej!

HIT DNIA

Polacy wskazali: Karol Nawrocki na czele kolejnego SONDAŻU!

Chylińska szczerze o wychowywaniu dzieci w spektrum autyzmu. „Nie przepraszają za to, kim są”

Najnowsze

dron w Turcji

Mieszkańcy zauważyli drona z rozwiniętym spadochronem

Müller: rządzący doprowadzili do efektu mrożącego całą administrację publiczną

Nie żyje wybitny muzyk jazzowy. Michał Urbaniak odszedł w wieku 82 lat

Będą bezpieczne wybory na Ukrainie? Zełenski zabrał głos

Młodzi Niemcy niebawem dostaną pisma z Bundeswehry. W jakiej sprawie?

Wiktor Orban

Orban przestrzega przed wielkimi masami imigrantów

TRZEBA ZOBACZYĆ!

Kto wygrał ten rok? Polacy wprost: Karol Nawrocki! [SONDAŻ]

Leon XIV zwrócił się z zachętą do polskich małżeństw