Przejdź do treści
22:15 Francja: Ustępujący premier Sebastien Lecornu powiedział w środę wieczorem, podsumowując swoje negocjacje z partiami, że „jest jeszcze możliwa droga” i sytuacja pozwala prezydentowi Emmanuelowi Macronowi na powołanie szefa rządu wciągu 48 godzin
Republika Kasprowy, Giewont i Rysy - takie nazwy wybraliście Państwo dla naszych kamer w studiu Republiki
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Kielce-Centrum zaprasza na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem, prezesem TV Republika, 10 października, g. 17, Wojewódzka Biblioteka Publiczna, ul. Ściegiennego 13, Kielce
Wydarzenie 10 października o godz. 19:00 odbędzie się spotkanie z Przemysławem Czarnkiem i Danielem Obajtkiem. Miejsce: Lubelskie Centrum Konferencyjne, Lublin
Wydarzenie Klub GP Gdańsk II zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, założycielem Ruchu Obrony Granic, 14 października, g. 18.00, Sala BHP, Gdańsk
Wydarzenie 16 października w Konstantynowie Łódzkim odbędzie się otwarte spotkanie z Jackiem Wroną, członkiem Ruchu Obrony Granic. Początek spotkania w sali parafialnej przy ul. Kościelnej 9, o godz. 19:00
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Starogard Gdański zaprasza na spotkanie z posłem na Sejm RP Markiem Jakubiakiem, 20 października, g. 18, Starogardzkie Centrum Kultury al. Jana Pawła II 3, Starogard Gdański
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z b. prezydentem RP - Andrzejem Dudą. 20 października, godz. 18:00 Hotel Restauracja "Pelikan", ul, Wierzbińska 58, Aleksandrów Łódzki
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Zarząd NBP, z inicjatywy Prezesa NBP prof. Adama Glapińskiego, zdecydował o zwiększeniu udziału złota w rezerwach do 30 proc. Obecnie NBP ma ponad 515 ton złota o wartości 200 mld zł (ok. 22 proc. rezerw). Łączne rezerwy dewizowe przekraczają 953 mld zł.

Smaki Lasu. Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Polskę Wschodnią, a dokładnie Nadleśnictwo Lubartów. Znajduje się tu Dom myśliwski Stary Tartak, który otaczają przepiękne Lasy Kozłowieckie. W tym odcinku przygotowaliśmy dla Państwa dziki amur z tażina z leśnymi grzybami. Zapraszamy do obejrzenia!

Dom myśliwski Stary Tartak znajduje się w Nadleśnictwie Lubartów, należącej do Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Otaczają do malownicze Lasy Kozłowieckie oraz Kozłowiecki Park Narodowy. Jest to miejsce, w którym Lasy Państwowe pełnią zarówno swoją funkcję gospodarczą, poprzez pozyskiwanie drewna oraz funkcję społeczną, zapraszając i ucząc młodzież oraz pokazując im jak wygląda praca leśnika i jaki las potrafi być piękny.  

Nasz piękny kraj potrzebuje 40 milionów kubików drewna i my dostarczamy ten piękny surowiec odnawialny, ekologiczny bez uszczerbku dla przyrody” – powiedział Andrzej Borowiec, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. 

Usunięto obraz.

Dziki amur z tażina z leśnymi grzybami

SKŁADNIKI:

  • Pieczywo ziołowe domowego wypieku
  • 300-400 g filetu amura
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Świeży imbir
  • 2 szalotki
  • Olej z pokrzywy
  • 100 g suszonych grzybów DOBRE Z LASU
  • 1 cebula dymka
  • Pieprz cytrynowy
  • Pieprz młotkowany
  • Kolendra
  • Mieszanka ziół Chmielu Suneli
  • Sól kamienna
  • Śmietana 18%
  • Sok z cytryny
  • Ostra papryczka chili
  • Kilka listków mięty, bazylii i kopru

Usunięto obraz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W tażinie rozgrzewamy olej z pokrzywy. Trzy ząbki czosnku rozgniatamy i drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paseczki, szalotkę drobno siekamy i dodajemy do garnka. Wszystkie składniki lekko podsmażamy. Filet amura kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy również wcześniej namoczone suszone grzyby. 

Cebulę dymkę przecinamy wzdłuż i dodajemy do garnka. Wszystko podlewamy wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Całość przyprawiamy pieprzem cytrynowym, pieprzem młotkowanym z kolendrą, odrobiną mieszanki ziół „Chmeli Suneli” oraz solą kamienną. Wszystko dusimy około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.  

Do śmietany dodajemy sok z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili oraz ząbek czosnku. Sos przyprawiamy odrobiną soli oraz młotkowany pieprz z kolendrą. Dokładnie mieszamy. 

Bagietkę bądź chleb przekrajamy na pół, na spód nakładamy nasz sos, listki świeżej mięty oraz bazylii. Na wierzch nakładamy rybę. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Od czego jeszcze, po Nord Stream, odetnie się Tusk?

Szok w Hiszpanii: imigrant zgwałcił córkę na oczach syna

Trump wypowiedział się w sprawie nagrody Nobla dla siebie

Biskup wzywa papieża do ekspiacji i zadośćuczynienia

Senator USA: Zachód odwraca wzrok. Ataki nie są przypadkowe

Zniszczenie rolnictwa w powietrzu. Umowa wg. PB: nieodwołalnie

Kosowo się zbroi. Ma wsparcie drugiej armii NATO. Serbia przerażona

Boom na pamiątki z symbolem swastyki. Znikają zewsząd

Jakubiak grzmi: rząd partaczy doprowadza Polskę do bankructwa!

Pokój w Gazie: jest wypowiedź ze strony Hamasu

Ma 113 lat i jest najstarszym mężczyzną na świecie

AKTUALIZACJA

Hamas przyjął plan Trumpa. Koniec wojny!

Tom Rose skomentował nominację na ambasadora USA w Polsce

Zrobili to! GKS Tychy pokonał austriackiego wicemistrza w Hokejowej Lidze Mistrzów

Sytuacja gospodarcza w Polsce coraz gorsza, a Kotula deklaruje: jest porozumienie z PSL-em w kwestii związków partnerskich

Najnowsze

Trump ogłasza porozumienie pokojowe

AKTUALIZACJA

Hamas przyjął plan Trumpa. Koniec wojny!

Biskup Athanasius Schneider

Biskup wzywa papieża do ekspiacji i zadośćuczynienia

eksterminacja chrześcijan w Nigerii trwa

Senator USA: Zachód odwraca wzrok. Ataki nie są przypadkowe

Tusk

Zniszczenie rolnictwa w powietrzu. Umowa wg. PB: nieodwołalnie

dron

Kosowo się zbroi. Ma wsparcie drugiej armii NATO. Serbia przerażona

Od czego jeszcze, po Nord Stream, odetnie się Tusk?

hiszpańska straż miejska

Szok w Hiszpanii: imigrant zgwałcił córkę na oczach syna

Donald Trump

Trump wypowiedział się w sprawie nagrody Nobla dla siebie