Przejdź do treści
21:39 Prezydent Ukrainy: ustaliliśmy z Rosją kolejną wymianę jeńców 1000 na 1000
20:11 Premier Donald Tusk: w najbliższym czasie zwrócę się do Sejmu z wnioskiem o wotum zaufania dla rządu
19:59 Prezes PiS Jarosław Kaczyński: to jest klęska demokracji walczącej, ten rząd powinien odejść, proponujemy rząd techniczny
Wybory 2025 Gościem Poranka Radia Republika o godzinie 6.00 będzie Jacek Ozdoba z PiS
Protest We wtorek (3 czerwca) o godz. 12:00, pod ambasadą Niemiec przy ul. Jazdów 12 w Warszawie, odbędzie się protest pod hasłem: "Zabierzcie namiestnika!". Organizuje: Ruch Obrony Granic
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Nysie zaprasza na spotkanie z Danielem Obajtkiem oraz Michałem Dworczykiem, 5 czerwca (czwartek), g. 19:00, Nyski Dom Kultury ul. Wałowa 7
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Gdańsk II zaprasza na protest - Nie dla nielegalnej imigracji!, 8 czerwca (niedziela), g. 12, pod Radą Miasta Gdańska ul. Wały Jagiellońskie 1
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

Smaki Lasu. Duszona sarnina na sposób koczowniczy [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem, w kolejnym odcinku programu „Smaki Lasu” zagościliśmy do Nadleśnictwa Rudy Raciborskie na Śląsku. Występujące tu kompleksy leśne stwarzają idealne warunki dla bytowania licznych gatunków zwierząt, w tym wielu gatunków chronionych, a także kilkuset rodzajów roślin. W tym programie Karol przygotuje dla Państwa duszoną łopatkę z sarniny w sposób koczowniczy. Zapraszamy do obejrzenia!

W 1992 roku w Nadleśnictwie Rudy Raciborskie wybuchł ogromny pożar, który zniszczył ponad 9 tysięcy hektarów lasu, obejmującego aż trzy nadleśnictwa. Leśnicy przez wiele lat pracowali nad odbudowaniem drzewostanów. Mimo wielu napotkanych problemów udało im się, aktualnie teren o wielkości ponad 5 tysięcy hektarów porasta las. Przeważają tu takie gatunki jak sosna oraz brzoza. Miejscami napotkać możemy także czeremchę amerykańską oraz dęby i buki. 

Ta trudna lekcja przyniosła nam wymierne korzyści. Leśnicy razem ze strażakami nauczyli się świetnie dbać o nasze lasy. Poprzez sieć właściwie utrzymanych dróg przeciwpożarowych, poprzez pasy przeciwpożarowe oraz cały system ochrony przeciwpożarowej, do którego zalicza się między innymi punkty czerpania wody, ale także unikatowe na skalę Europy utrzymywanie floty statków powietrznych, które służą nam do gaszenia pożarów” – powiedział Marcin Fischer, Nadleśniczy w Nadleśnictwie Rudy Raciborskie.

Na terenie Nadleśnictwa Rudy Raciborskie znajduje się Rezerwat Przyrody „Łężczok”. Jest to miejsce, gdzie bytuje ponad 200 gatunków ptaków, w tym rzadko występujące takie jak hełmiatka czy podgorzałka. Znajduje się tu również ponad 500 gatunków roślin, z czego 20 chronionych. Na terenie rezerwatu prowadzona jest także ekstensywna gospodarka rybacka, gdzie rybacy hodują karpie, amury, tołpygi czy sumy.  W ostatnim czasie Lasy Państwowe wystąpiły z inicjatywą utworzenia w tym miejscu pierwszego na Śląsku Parku Narodowego. 

Śląsk już od dawna nie jest czarny, Śląsk już od dawna jest zielony. Nasze nadleśnictwo jest świetnym tego przykładem” – dodał Fischer. 

 Usunięto obraz.

Duszona sarnina w sposób koczowniczy

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łopatki z sarny
  • Sok z cytryny
  • Marynowane grzyby prawdziwki i rydze DOBRE Z LASU
  • 2 cebule
  • Słodka papryka
  • 2 Pomidory
  • Pieczywo
  • Olej z pokrzywy
  • Passata
  • Pasta z papryki – suszona i parzona ostra papryka, mielona 4 razy, czosnek, mix ziół DOBRE Z LASU
  • Sól, pieprz

Usunięto obraz.

SPODÓB PRZYGOTOWANIA: 

Łopatkę z sarniny kroimy na mniejsze kawałki i skraplamy sokiem z cytryny, by pozbyć się zapachu dziczyzny. Mięso delikatnie obsmażamy, po 2-3 minuty z każdej strony na oliwie z pokrzywy. Następnie wlewamy odrobinę wody, kilka łyżek pasty z papryki oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i słodką paprykę. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Do garnka dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie drobno siekamy natkę pietruszki i koperek i dodajemy do garnka. Całość dusimy od 1 do 1,5 godziny. 

Bułkę kroimy w plastry i polewamy olejem z pokrzywy, grillujemy do chrupkości.

Gotową strawę wykładamy do miseczki, na wierzch dodajemy marnowane rydze i prawdziwki, z boku układamy grzanki, całość posypujemy natką pietruszki oraz koperkiem. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

Wiadomo kiedy Karol Nawrocki obejmie urząd

Świątek powalczy dziś o półfinał French Open

Europejski kraj chce znieść cła na cały import z USA!

Dym z pożarów w Kanadzie dotarł do zatoki. Eksperci: to nie zniknie szybko

Ukraińcy odcięli okupantowi prąd

W samochodzie terrorysty z Boulder znaleziono dokumenty USAID

Biznesmen biwakował nad rzeką. Spotkał lwicę. Nie żyje

Putin kładzie na stół warunki dotyczące pokoju na Ukrainie

Hejt na córkę nowego prezydenta. Na szczęście dobrych ludzi jest więcej [KOMENTARZE]

Tusk jak zwykle się wściekł, a potem wygłosił orędzie. Pełne gróźb i typowych dla niego niedomówień [KOMENTARZE]

Kanthak o koalicji Tuska: jest bankrutem, syndykiem masy upadłościowej

Nawrocki podziękował Trzaskowskiemu. "Może być Pan pewien, że zawsze po pierwsze Polska, po pierwsze Polacy!"

Ile gwiazdy biorą za wesele? Nawet 50 tysięcy za jeden wieczór! Wiśniewski, Zenek i Narożna w cenniku ślubnych marzeń

Fogiel: Tusk udaje, że „nic się nie stało” – ale Hołownia wierzga!

Instagram był za Trzaskowskim, Polska za Nawrockim

Najnowsze

Wiadomo kiedy Karol Nawrocki obejmie urząd

Ukraińcy odcięli okupantowi prąd

W samochodzie terrorysty z Boulder znaleziono dokumenty USAID

Biznesmen biwakował nad rzeką. Spotkał lwicę. Nie żyje

Putin kładzie na stół warunki dotyczące pokoju na Ukrainie

Świątek powalczy dziś o półfinał French Open

Europejski kraj chce znieść cła na cały import z USA!

Dym z pożarów w Kanadzie dotarł do zatoki. Eksperci: to nie zniknie szybko