Przejdź do treści
08:02 W miejscowości Piecki pod Mrągowem w poniedziałek rano auto prowadzone przez pijanego kierowcę wjechało na chodnik i śmiertelnie potrąciło 29-lakta, który nim szedł
07:37 USA: ceny ropy na giełdzie paliw w Nowym Jorku rosną, a traderzy czekają na szczegóły weekendowych rozmów handlowych pomiędzy USA a Chinami po tym, jak oba kraje poinformowały o postępie w negocjacjach mających na celu deeskalację wojny handlowej
CPAC Polska 2025 Największe wydarzenie konserwatywne w Polsce! 27 Maja 2025, Rzeszów-Jasionka. Bilety można kupić już dziś na stronie: cpacpolska.pl
Wydarzenie 16:20 - konferencja prasowa - posłowie Morawiecki, Horała, Kmita, Osuch - Bukowno ul. Kolejowa/Niepodległości (tuż przy nowym wiadukcie kolejowym)
Wydarzenie Olkusz - spotkanie z mieszkańcami z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego oraz ministra Marcina Horały - 17:00 (os. Pakuska / Klub Przyjaźń ) ul. Legionów Polskich 14
Wydarzenie Chrzanów - spotkanie z mieszkańcami z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego oraz ministra Marcina Horały - 18:30 (sala Miejskiego Ośrodka Kultury i Sztuki) ul. Broniewskiego 4
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Gdańsk II i Banino zapraszają na spotkanie z prof. Andrzejem Nowakiem pt."Tysiąc lat i co dalej? Polska historia i współczesne wyzwania", 12 maja (poniedziałek), g. 18, Sala Akwen, ul. Wały Piastowskie 24, Gdańsk
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Lębork zaprasza na koncert barda Strefy Wolnego Słowa Pawłem Piekarczykiem, 12 maja (poniedziałek), g. 17.00, ul. Krzywoustego 1, świetlica, były budynek ABB, Lębork
Spotkanie Mateusz Morawiecki, Waldemar Buda, Michał Dworczyk, Piotr Müller zapraszają we wtorek, 13 maja, o godz. 18, do Miejskiego Centrum Kultury w Bełchatowie (pl. Narutowicza 1A) na "Konwencję prawdziwego Rafała Trzaskowskiego"
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Rawa Mazowiecka II zaprasza na spotkanie z dziennikarzem śledczym TV Republika Piotrem Nisztorem, 13 maja (wtorek), g. 17.30, Miejski Dom Kultury im. Danuty Siedzikówny "Inki", ul. Krakowska 6C, Rawa Mazowiecka
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Częstochowa zaprasza na spotkanie otwarte z dziennikarzem TV Republika Karolem Gnatem, 15 maja (czwartek), g. 18, Aula Tygodnika „Niedziela” ul. 3 maja 12, Częstochowa
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” w Ciechocinku zaprasza na spotkanie z redaktorem Tomaszem Sakiewiczem oraz Pawłem Piekarczykiem 15 maja o godz. 18.00 w Restauracji Teatralna (ulica Mikołaja Kopernika 2, Ciechocinek)
Protest 14 maja w środę o godz. 17:00 na Placu Matejki w Krakowie odbędzie się Protest Przeciwko Likwidacji Państwa Polskiego i Nielegalnej Migracji
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza 15.05. (czwartek) o godz.18.30 w Piotrkowie Trybunalskim na Rynku Trybunalskim na Marsz przeciw CIC i nielegalnym imigrantom
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Kielce-Centrum zaprasza na spotkanie otwarte z prof. Janem Majchrowskim. 16 maja (piątek), g. 18. Wojewódzka Biblioteka Publiczna ul. Ściegiennego 13, Kielce
Spotkanie Klub Gazety Polskiej Poznań zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, szefem Ruchu Obrony Granic 16 maja br. o 18:00 Hotel Mercure ul. Roosevelta 20 Poznań
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Środa Wielkopolska zaprasza na spotkanie z red. nacz. ”GP”, ”GPC”, prezesem Republiki Tomaszem Sakiewiczem, oraz Pawłem Piekarczykiem. 21 maja (środa), g. 17, Biblioteka Publiczna Plac Zamkowy 7, Środa Wielkopolska
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

Smaki Lasu. Bliny z jeleniem w sosie grzybowym z jałowcem, tymiankiem i pesto z czosnku niedźwiedziego [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Nadleśnictwo Zagnańsk zajmuje powierzchnię blisko 10 ha. To tu znajduje się jeden z najstarszych dębów w Polsce – dąb Bartek. W jego towarzystwie, w kolejnym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy bliny z jeleniem w sosie grzybowym z jałowcem, tymiankiem i pesto z czosnku niedźwiedziego. Polecamy!

Nadleśnictwo Zagnańsk znajduje się w województwie świętokrzyskim. Obszar leśny zajmuje blisko 10 ha. Znajduje się tu wiele gatunków chronionych roślin oraz zwierząt. Na terenie nadleśnictwa, w celu ochrony istniejącej przyrody utworzono m.in. obszary NATURA 2000, park krajobrazowy, obszary chronionego krajobrazu, rezerwat, użytki ekologiczne oraz liczne pomniki przyrody. Jednym z nich jest dąb Bartek, kiedyś uważany za najstarszy dąb w naszym kraju.

Dąb Bartek liczy około 700 lat, jest drugim najstarszym dębem w Polsce. Jego potężna korona składa się z 8 konarów głównych, które rozgałęziają się na mniejsze gałęzie i gałązki. Średnica korony w kierunku północ-południe wynosi aż 38 m, natomiast na kierunku wschód-zachód 33 m. Sam jej rzut to aż 604 m2. Na ten moment wspiera ją 15 podpór zabezpieczających.

Aby chronić „Bartka”, symbol świętokrzyskiej przyrody leśnicy cały czas monitorują stan drzewa, przeprowadzają liczne ekspertyzy i działania mające na celu poprawę jego żywotności. W najbliższym czasie planowane jest także utworzenie systemu nawadniającego drzewa, aby wyeliminować występujące niedobory wody w glebie. Leśnicy wyhodowali również wiele pokoleń popularnego w Polsce dębu.

W 2018 roku Instytut Badawczy Leśnictwa na zlecenie Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych opracował kompleksową ocenę stanu zdrowotnego i statyki dęba Bartka. Oprócz tego wydano także szereg zaleceń konserwatorsko-ochronnych, których przestrzegamy” – powiedziała Beata Harabin Nadleśnictwo Daleszyce.

Bartka możemy na bieżąco obserwować na stronie dabbarteknaszwspolnyznajomy.pl.

Usunięto obraz.

Bliny z jeleniem w sosie grzybowym z jałowcem, tymiankiem i pesto z czosnku niedźwiedziego.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 20 dkg mąki gryczanej
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • olej

Jeleń w sosie grzybowym:

  • 200 g udźca z jelenia
  • 100 g grzybów suszonych
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka obranego z łodyg tymianku
  • 50 g masła
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml śmietany kremówki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

Przygotowanie blinów należy rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podawaniem. Zaczynamy od rozczynienia drożdży. Należy je utrzeć z połową łyżeczki cukru, dodać 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dkg pszennej mąki. Rozczyn ucieramy, aż nie będzie w nim grudek, następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, do czasu aż objętość zwiększy się o połowę. Potrwa to ok. pół godziny. Po tym czasie na patelni topimy masło i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka. Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny. Do wyrośniętego ciasta dodajemy powoli ubitą, sztywną pianę z białek. Masa na pewno trochę opadnie, dlatego należy ją jeszcze na chwilę przykryć i odstawić.

Usunięto obraz.

Mięso:

W tym czasie przygotujemy mięso. Udziec z jelenia oczyszczamy z mizdry, a następnie wykrajamy steki. Plastry powinny mieć grubość około 1 cm, aby łatwiej mogły się zamarynować. Czosnek kroimy na drobne plasterki, a tymianek rozcieramy w dłoniach i układamy na kawałkach mięsa.

Sos grzybowy z jałowcem:

Na małej patelni rozpuszczamy masło. Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dorzucamy kilka listków tymianku. Smażymy do miękkości, a następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby. Grzyby należy wcześniej obgotować, można to zrobić w osolonej wodzie lub w rosole. Dolewamy bulion oraz odrobinę białego wina. Wszystko razem dusimy około 10 min. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Kiedy wino odparowało, dolewamy odrobinę śmietany kremówki 30% albo 36%. Na koniec dodajemy jałowiec oraz łyżeczkę miodu lipowego. Gotujemy do zredukowania sosu o połowę.

Na patelni rozgrzewamy olej z pokrzywy, a następnie wlewamy ciasto i smażymy bliny na złocisty kolor i zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni dolewamy olej z pokrzywy i smażymy nasze steki z jelenia. Smażymy minutę z każdej strony. Mięso solimy i pieprzymy z każdej strony.

Na talerzu układamy bliny, polewamy sosem grzybowym, następnie kładziemy stek oraz pesto z czosnku niedźwiedziego. Smacznego!

Usunięto obraz.

Telewizja Republika

Wiadomości

„Za dużo wycia, to nie ta piosenka”. Karwan ostro krytykowana za wykonanie Wodeckiego

Trzecia Droga poza Sejmem. Nowy sondaż

"Trzaskowskiemu z nieba spadły problemy Nawrockiego". Kolejna ciekawa interpretacja działania służb

Twierdza przy Czerniakowskiej: krew bohaterów, która przemawia - wyjątkowe znalezisko w Warszawie

Debata prezydencka już dziś! Oglądaj transmisję w Republice

Będzie szlak papieski Leona XIV! Poznaliśmy przysmak papieża

Internauci pożegnali prezydent Zabrza. Sieć pełna komentarzy

Tabletki aborcyjne są wielokrotnie groźniejsze dla zdrowia kobiet niż dotąd sądzono!

Le Pen popiera Simiona i oskarża Komisję Europejską

...strzeżcie się agentur. 90 lat temu zmarł Józef Piłsudski

13-latka urodziła dziecko na stacji metra

Wielka Brytania dostarcza Ukrainie atrapy broni w celu dezorientacji Rosji

Niewykazane pieniądze, półświatek i... żona Banasia. "Rz" ujawnia

Rosyjski spyware szpieguje Zachód. USA dają 10 mln USD nagrody

Prezydent pokazali drzwi. 500 głosów zdecydowało o losie rady

Najnowsze

Prezydent Zabrza (KO) odwołana!

Twierdza przy Czerniakowskiej: krew bohaterów, która przemawia - wyjątkowe znalezisko w Warszawie

Debata prezydencka już dziś! Oglądaj transmisję w Republice

Będzie szlak papieski Leona XIV! Poznaliśmy przysmak papieża

Internauci pożegnali prezydent Zabrza. Sieć pełna komentarzy

„Za dużo wycia, to nie ta piosenka”. Karwan ostro krytykowana za wykonanie Wodeckiego

Trzecia Droga poza Sejmem. Nowy sondaż

"Trzaskowskiemu z nieba spadły problemy Nawrockiego". Kolejna ciekawa interpretacja działania służb