Róża pomarszczona pomoże w walce z nowotworami? Polscy naukowcy prowadzą badania nad obiecującym krzewem
Badania naukowców z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu nad olejem z róży pomarszczonej dowiodły, że jest to surowiec o dużym potencjale, który można wykorzystać nawet w profilaktyce chorób nowotworowych.
Róża pomarszczona (Rosa rugosa) to popularny krzew ozdobny. Wrocławscy naukowcy z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego postanowili przyjrzeć się właściwościom zdrowotnym tej rośliny.
Jak podkreśliła dr Magdalena Grajzer z Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego UMW, róża pomarszczona do tej pory była bardzo słabo przebadana pod kątem jej właściwości prozdrowotnych. „Dotychczas skupiano się tylko na składach jej kwasów tłuszczowych, nie przyjrzano się jednak pozostałym bioaktywnym składnikom tej rośliny” – wskazała dr Grajzer.
Niezwykła kombinacja związków bioaktywnych
Wrocławscy naukowcy przebadali skład oleju z róży pomarszczonej i porównali go do oleju wytłaczanego na zimno z nasion dzikiej róży (R.canina). „Stwierdziliśmy, że olej z nasion R. rugosa ekstrahowany nadkrytycznym dwutlenkiem węgla ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych, które mają stosunkowo silny efekt ochronny przed stresem oksydacyjnym, a także mogą hamować naciekanie i tworzenie przerzutów nowotworowych. Wykazaliśmy również, że emulsje z nasion R.rugosa mogą przyspieszyć regenerację ran w 4-5 dniu gojenia się” - powiedziała dr Grajzer.
Naukowiec wskazała, że potencjał bioaktywny oleju z nasion R. rugosa przewyższał ten wykazany dla dostępnego na rynku tłoczonego na zimno oleju z nasion R. canina. „Te obiecujące wyniki dają podstawy do skoncentrowania się w przyszłych badaniach na jego miejscowym zastosowaniu w leczeniu ran i doustnym stosowaniu w prewencji nowotworów” - powiedziała dr Grajzer.
Badania wrocławskich naukowców zostały opublikowane w periodyku „Food Chemistry” - prestiżowym czasopiśmie zajmującym się chemią żywności.
Badania były finansowane z projektu „Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu jako Regionalny Ośrodek Doskonałości w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu” w ramach Działania Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego (obecnie Ministerstwo Edukacji i Nauki) pn. „Regionalna Inicjatywa Działania”. Na realizację tego projektu resort przyznał kwotę niemal 12 mln zł.