PPOZ: przeciętny Amerykanin zjada 22 łyżeczki cukru dziennie, a Polak aż 24

Bożena Janicka, prezes PPOZ, powiedziała, że dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko cukrzycy, a spożywanie cukru - podobnie jak alkohol - uzależnia. Ponadto zaburza pracę układu hormonalnego, zwiększa stres oksydacyjny oraz prowadzi do chorób metabolicznych.
- Badania wykazały, że zwiększona glikoliza (metabolizm węglowodanów) może powodować raka piersi – podkreśliła Janicka.
Poinformowała, że wśród zaburzeń, których wywoływanie przypisuje się cukrowi jest także ADHD. Nadmiar słodyczy przyczynia się również do rozwoju wielu schorzeń np. hiperglikemii, insulinooporności, cukrzycy typu 2, glukozy w moczu (glukozuria).
- Prawdą nie do podważenia jest też fakt, że „cukier tuczy”. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno się spożywać najwyżej 12 łyżeczek cukru dziennie – do 50 g; według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego – kobiety 6 łyżeczek na dzień (do 25 g), mężczyźni – 9 (do 37 g). Tymczasem przeciętny Amerykanin zjada 22 łyżeczki cukru dziennie, a Polak – 24 – zaznaczył Jarosław Król, członek Zarządu PPOZ.
Polecamy Poranek Radia
Wiadomości
Domański musi przedstawić stan finansów państwa. Morawiecki pełen obaw, pyta czemu tyle tajemnic wokół finansów publicznych
PiS chce przyspieszenia posiedzenia Sejmu. Chce zajęcia się postulatami prezydenta Karola Nawrockiego
Najnowsze

Chowała się w krzakach, by zadzwonić do rodziców. Tak wspomina szkołę Natalia Szroeder

PiS chce przyspieszenia posiedzenia Sejmu. Chce zajęcia się postulatami prezydenta Karola Nawrockiego

Konkurs Chopinowski 2025

SPRAWDŹ TO!