PPOZ: przeciętny Amerykanin zjada 22 łyżeczki cukru dziennie, a Polak aż 24
Bożena Janicka, prezes PPOZ, powiedziała, że dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko cukrzycy, a spożywanie cukru - podobnie jak alkohol - uzależnia. Ponadto zaburza pracę układu hormonalnego, zwiększa stres oksydacyjny oraz prowadzi do chorób metabolicznych.
- Badania wykazały, że zwiększona glikoliza (metabolizm węglowodanów) może powodować raka piersi – podkreśliła Janicka.
Poinformowała, że wśród zaburzeń, których wywoływanie przypisuje się cukrowi jest także ADHD. Nadmiar słodyczy przyczynia się również do rozwoju wielu schorzeń np. hiperglikemii, insulinooporności, cukrzycy typu 2, glukozy w moczu (glukozuria).
- Prawdą nie do podważenia jest też fakt, że „cukier tuczy”. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno się spożywać najwyżej 12 łyżeczek cukru dziennie – do 50 g; według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego – kobiety 6 łyżeczek na dzień (do 25 g), mężczyźni – 9 (do 37 g). Tymczasem przeciętny Amerykanin zjada 22 łyżeczki cukru dziennie, a Polak – 24 – zaznaczył Jarosław Król, członek Zarządu PPOZ.