Opioła o sprawdzeniu 2 tys. uchodźców: Polskie służby nie są do tego przygotowane
– Uważam, że polskie służby nie są do tego przygotowane – mówił w programie „Prosto w oczy” poseł PiS Marek Opioła. Członek sejmowej Komisji ds. Służb Specjalnych był pytany o to, czy służby są przygotowane na zbadanie, kim jest 2 tys. uchodźców, których przyjęcie zapowiedziała Ewa Kopacz.
– To jest bardzo trudna operacja dla służb specjalnych. Uważam, że polskie służby nie są do tego przygotowane – mówił Marek Opioła, pytany o to, czy polskie służby są przygotowane na to, że wśród uchodźców mogą być osoby szkolone przez Państwo Islamskie.
Według posła PiS informacje o potencjalnym zagrożeniu ze strony uchodźców w pierwszej kolejności powinna przekazać Agencja Wywiadu. – Dopiero jak uchodźcy znajdą się na terytorium Polski, przechodzą pod opiekę kontrwywiadowczą, czyli ABW – ocenił.
Opioła podkreślał, że niestety w Polsce nie ma debaty o uchodźcach pod względem bezpieczeństwa. – Nie wiemy, ilu wśród tych 2 tys. osób jest osobami przeszkolonymi przez Państwo Islamskie, a które mają przeniknąć do naszego państwa – mówił Opioła. Dodał, że ABW niedawno chwaliła się rozbiciem grupy operacyjno-logistycznej Czeczenów, którzy byli związani z Państwem Islamskim.
Wiadomości
Wstrząsające słowa Kołakowskiej o jej związku. „Przez lata utrzymywał mnie na smyczy”. Karolak odpowiedział jednym słowem.
Ozdoba o opinii lekarza dot. stanu zdrowia Ziobry. "Takie działanie jest absolutnie niedopuszczalne"
Obajtek przedstawił pomysły mające poprawić sytuację rolników. Klauzula lokalności i wzmocnienie przetwórstwa spożywczego
Mocne wystąpienie prezydenta Karola Nawrockiego w Mińsku Mazowieckim. Podsumowanie 100 dni prezydentury
Najnowsze
Wstrząsające słowa Kołakowskiej o jej związku. „Przez lata utrzymywał mnie na smyczy”. Karolak odpowiedział jednym słowem.
Prezydent Nawrocki: Wetuję ustawy złe dla Polek i Polaków
Służby zabroniły wniesienia patriotycznej oprawy na mecz Polska-Holandia
Obajtek przedstawił pomysły mające poprawić sytuację rolników. Klauzula lokalności i wzmocnienie przetwórstwa spożywczego