Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu ser wcale nie wpływa źle na zdrowie. Najnowsze badania chińskich naukowców pokazują zbawienne działanie sera. Codzienne jedzenie 40 gramów tego specjału (2 plasterki) może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca o 14 proc. i udaru mózgu o 10 proc.
Ser podnosi poziomy tak zwanego „dobrego” cholesterolu, jednocześnie obniżając poziom „złego” - wykazali badacze z Uniwersytetu Soochow. Ser zawiera również kwas, który może pomóc w zapobieganiu zatykania się tętnic - informuje "Daily Mail". Ser składa się też z wapnia chroniącego kości i zęby, który niejako redukuje ilość wchłanianego tłuszczu - udowodnili chińscy naukowcy.
– Ser zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, ale też korzystne dla zdrowia składniki odżywcze - napisali autorzy najnowszego badania w "European Journal of Nutrition".
Pełnotłusty ser, mleko i jogurt nie zwiększają zagrożenia, stwierdzono na podstawie 29 różnych badań. Ich brak natomiast może wywołać wiele szkód. Młodzi ludzie, zwłaszcza młode kobiety, którzy piją zbyt mało mleka ryzykują uszkodzenie kości i zachorowanie na osteoporozę.