Przejdź do treści
18:28 Francja: Prezydent Francji Emmanuel Macron rozmawiał telefonicznie z przywódcą Rosji Władimirem Putinem o irańskim programie nuklearnym i Ukrainie - to pierwsza taka rozmowa E. Macrona od 2022 roku
18:01 Dzisiaj w Brukseli prezydent elekt Karol Nawrocki spotka się z sekretarzem generalnym NATO Markiem Rutte
14:30 Upadają zarzuty wobec Karola Nawrockiego w sprawie nabytej kawalerki. Okazuje się, że najważniejsze zarzuty prokuratorzy uznali za niepoważne i nie będą kontynuować śledztw
14:24 Lubuskie: Do 20 lat więzienia grozi 31-latkowi, który usłyszał zarzut potrącenia dwóch osób, będąc pod wpływem alkoholu i ucieczki z miejsca wypadku, do którego doszło we wsi Jarnatów (Lubuskie). Zginęła 59-latka, a jej córka została poważnie ranna
13:27 Semeniuk-Patkowska w Radio Republika: Nie ma wątpliwości, że wybory są ważne i legalne. Giertych niech coś sobie nagra i puści na yoyutube
12:54 Premier poinformował o przywróceniu czasowej kontroli na granicy z Niemcami i z Litwą. Jego deklaracja to najprawdopodobniej reakcja na gwałtowny spadek poparcia dla KO wynikający m.in z docierania informacji o sytuacji na naszej zachodniej granicy
Wydarzenie 2.07(środa). Od godz.15.00 do 19.00 w Piotrkowie Trybunalskim przed Galerią Handlową przy ul. Słowackiego zbiórka podpisów poparcia referendum w sprawie odwołania Prezydenta i Rady Miasta i sprzeciwu wobec nielegalnej migracji! 
Wydarzenia Piotrków Trybunalski: Redaktor Tomasz Sakiewicz z Klubem "GP" 3.07 (czwartek) od godz. 15.00 będzie zbierać podpisy poparcia dla referendum przed Galerią Handlową przy ul. Słowackiego
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej Piotrków Tryb. zaprasza 3 lipca o godz. 18.00 na spotkanie z redaktorem naczelnym Tomaszem Sakiewiczem. Sala restauracji Sara (dawna Altamira), ul. Dmowskiego 38c
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Głogowie informuje o zbieraniu podpisów ws. referendum w powiecie głogowskim - STOP nielegalnej imigracji! Punkty: plac przy Ratuszu, Plac 1000-lecia, tężnia Piastów, targowisko oś. Kopernika: 30.06–02.07, godz. 10:00–17:00
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Idealne zrazy? Oto sposób na wyjątkowy smak!

Idealny obiad
Źródło: canva.com

Zrazy to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Ale co sprawia, że niektóre zrazy stają się wyjątkowe? Poznaj nasz sposób na to, by Twoje zrazy zachwyciły każdego, kto ich spróbuje! Podajemy je tak, jak robią to na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To doskonałe połączenie, które sprawi, że obiad stanie się prawdziwą ucztą!

Składniki na zrazy:

  • 500 g wołowiny (najlepiej rostbef)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 plastry boczku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, majeranek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Źródło: canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa
    Rozbij plastry wołowiny na cienkie kotlety. Uważaj, aby nie uszkodzić struktury mięsa – powinno być równe i delikatne. Posmaruj każdy kawałek mięsa musztardą, a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
  2. Farsz do zrazów
    Na każdym kawałku mięsa połóż plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego oraz łyżkę ugotowanej kaszy gryczanej. Teraz zdradzamy trik – to właśnie kasza gryczana nadaje zrazom wyjątkowy, głęboki smak i sprawia, że stają się jeszcze bardziej soczyste.
  3. Zwijanie i smażenie
    Zwiń mięso w roladki i zabezpiecz wykałaczkami. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu zamkniesz wszystkie soki wewnątrz, co sprawi, że mięso będzie soczyste.
  4. Duszenie
    Przełóż zrazy do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zalej bulionem i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj roladki, aby były równomiernie gotowane.
  5. Podawanie
    Podawaj zrazy z kremowym puree ziemniaczanym, kiszoną kapustą lub tradycyjnie na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To klasyczne dodatki, które idealnie uzupełniają smak soczystych zrazów.
Źródło: canva.com

Kluski śląskie – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
  2. Przełóż ziemniaki do miski, wyrównaj powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wyjętą część ziemniaków, jajko i szczyptę soli.
  3. Wyrób ciasto na gładką masę, formuj kulki i w każdej zrób wgłębienie kciukiem.
  4. Kluski gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
Źródło: canva.com

Modra kapusta – przepis

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj kapustę i jabłko.
  3. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Historia śląskich zrazów

Śląskie zrazy, znane również jako "rolady", to danie, które wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, jednak na Śląsku przybrało unikalną formę. Zrazy są najczęściej przygotowywane z cienkich plastrów wołowiny, nadziewanych boczkiem, cebulą, musztardą oraz kiszonym ogórkiem. Duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem bulionu i przypraw. Klasycznie podawane są z kluskami śląskimi, które symbolizują kulinarną tożsamość regionu, oraz modrą kapustą, która dodaje daniu wyrazistego smaku. To połączenie jest obowiązkowym elementem niedzielnego obiadu na Śląsku i nieodłączną częścią regionalnej kultury kulinarnej.

 

Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich tradycyjnym, a zarazem wyjątkowym smakiem śląskich zrazów!
Źródło: Republika

Wiadomości

Decyzja zapadła: Karol Nawrocki oficjalnie uznany za Prezydenta RP

Wąsik punktuje: w szczycie kryzysu migracyjnego wiceminister Duszczyk leci do Bhutanu mówić o... migrantach

Kołodziejczak ostro o PSL: „Cios w polskich rolników”

Bąkiewicz miał rację. Tusk ugiął się pod presją obywateli

Świątek błyskawicznie melduje się w II rundzie Wimbledonu. Kudermietowa bez szans

Sakiewicz: Z wolą narodu zderzyli się ci, którzy walczą z demokracją

Internauci miażdżą wystąpienie Bodnara przed SN: „Zamknął się w sobie”

PILNE: Przerwa w obradach Sądu Najwyższego. Transmisja zostanie wznowiona po godz. 18:30

Wielkie zwycięstwo Majchrzaka w Wimbledonie! Znamy jego rywala w drugiej rundzie

Bodnar chce wstrzymać SN. Milczy, kto miałby być prezydentem

Stawką jest wolność i demokracja. Spotkajmy się dziś pod SN!

Pamiętacie ją jeszcze? Sasha Strunin wyszła za mąż!

KE przyznaje rację państwom członkowskim. Związki cywilne poza kompetencją Unii

EURO 2025 kobiet: Polska z historycznym debiutem. Terminarz, grupa, rywalki i kadra

Tusk w końcu wprowadza kontrole granic z Niemcami i Litwą. Rachoń punktuje hipokryzję lidera KO

Najnowsze

Decyzja zapadła: Karol Nawrocki oficjalnie uznany za Prezydenta RP

Świątek błyskawicznie melduje się w II rundzie Wimbledonu. Kudermietowa bez szans

Sakiewicz: Z wolą narodu zderzyli się ci, którzy walczą z demokracją

Internauci miażdżą wystąpienie Bodnara przed SN: „Zamknął się w sobie”

PILNE: Przerwa w obradach Sądu Najwyższego. Transmisja zostanie wznowiona po godz. 18:30

Wąsik punktuje: w szczycie kryzysu migracyjnego wiceminister Duszczyk leci do Bhutanu mówić o... migrantach

Kołodziejczak ostro o PSL: „Cios w polskich rolników”

Bąkiewicz miał rację. Tusk ugiął się pod presją obywateli