Przejdź do treści
16:45 Sport: Kaja Ziomek-Nogal i Damian Żurek zajęli drugie lokaty na 500 m w ostatnim dniu zawodów Pucharu Świata w łyżwiarstwie szybkim w norweskim Hamar
15:53 Lubelskie: Szczątki obiektu przypominającego drona zostały odnalezione w niedzielę w miejscowości Żelizna (pow. radzyński, woj. lubelskie) – podała policja
14:11 Premier Meloni: zapowiedzi administracji USA to przebudzenie dla Europy
13:22 Rzecznik prezydenta: KPRP zaproponowała stronie ukraińskiej spotkanie prezydentów Karola Nawrockiego i Wołodymyra Zełenskiego 19 grudnia w Warszawie. Ustalane są szczegóły planowanej wizyty
Republika Dziś o 20:30 w programie Republika Wieczór gośćmi Adriana Boreckiego będą: Jarosław Krajewski (Prawo i Sprawiedliwość), Beata Maciejewska (była poseł Lewicy), Patryk Marjan (prezydent Bełchatowa) oraz Piotr Szumlewicz (Związkowa Alternatywa)
13:11 IMGW: Nadchodzący tydzień będzie bardziej jesienny niż zimowy. Pojawią się mżawki, mgły i zamglenia, na północy będzie wietrznie
Republika Dziś o 20:00 gościem Edyty Lewandowskiej w programie Republiki "Gość Dzisiaj" będzie Mariusz Błaszczak, były wicepremier, poseł Prawa i Sprawiedliwości
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Toronto GTA zaprasza na spotkanie z byłymi działaczami opozycji antykomunistycznej, 14 grudnia, godz. 2 PM. Polskie Centrum Kultury im. Jana Pawła II, Mississauga, Kanada
Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z prof. Piotrem Grochmalskim 15 grudnia o godz. 18:30 w Auli Tygodnika „Niedziela” przy ul. 3 Maja 12 w Częstochowie
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Poznań zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim, 20 grudnia, godz. 17:00, Andersia Hotel pl. Władysława Andersa 3, Poznań
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Kalisz zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 21 grudnia, godz. 17:00, Sala konferencyjna przy hotelu Hampton by Hilton, ul. Chopina 9, Kalisz
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Nowa publikacja NBP: „Polski złoty i niezależność Narodowego Banku Polskiego jako fundamenty rozwoju gospodarczego" – książka prof. Adama Glapińskiego, Prezesa NBP. Wersja elektroniczna dostępna bezpłatnie na nbp.pl
NBP Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Przyjęcie euro katastrofalnie spowolni rozwój gospodarczy Polski

Idealne zrazy? Oto sposób na wyjątkowy smak!

Idealny obiad
Źródło: canva.com

Zrazy to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Ale co sprawia, że niektóre zrazy stają się wyjątkowe? Poznaj nasz sposób na to, by Twoje zrazy zachwyciły każdego, kto ich spróbuje! Podajemy je tak, jak robią to na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To doskonałe połączenie, które sprawi, że obiad stanie się prawdziwą ucztą!

Składniki na zrazy:

  • 500 g wołowiny (najlepiej rostbef)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 plastry boczku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, majeranek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Źródło: canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa
    Rozbij plastry wołowiny na cienkie kotlety. Uważaj, aby nie uszkodzić struktury mięsa – powinno być równe i delikatne. Posmaruj każdy kawałek mięsa musztardą, a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
  2. Farsz do zrazów
    Na każdym kawałku mięsa połóż plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego oraz łyżkę ugotowanej kaszy gryczanej. Teraz zdradzamy trik – to właśnie kasza gryczana nadaje zrazom wyjątkowy, głęboki smak i sprawia, że stają się jeszcze bardziej soczyste.
  3. Zwijanie i smażenie
    Zwiń mięso w roladki i zabezpiecz wykałaczkami. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu zamkniesz wszystkie soki wewnątrz, co sprawi, że mięso będzie soczyste.
  4. Duszenie
    Przełóż zrazy do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zalej bulionem i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj roladki, aby były równomiernie gotowane.
  5. Podawanie
    Podawaj zrazy z kremowym puree ziemniaczanym, kiszoną kapustą lub tradycyjnie na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To klasyczne dodatki, które idealnie uzupełniają smak soczystych zrazów.
Źródło: canva.com

Kluski śląskie – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
  2. Przełóż ziemniaki do miski, wyrównaj powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wyjętą część ziemniaków, jajko i szczyptę soli.
  3. Wyrób ciasto na gładką masę, formuj kulki i w każdej zrób wgłębienie kciukiem.
  4. Kluski gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
Źródło: canva.com

Modra kapusta – przepis

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj kapustę i jabłko.
  3. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Historia śląskich zrazów

Śląskie zrazy, znane również jako "rolady", to danie, które wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, jednak na Śląsku przybrało unikalną formę. Zrazy są najczęściej przygotowywane z cienkich plastrów wołowiny, nadziewanych boczkiem, cebulą, musztardą oraz kiszonym ogórkiem. Duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem bulionu i przypraw. Klasycznie podawane są z kluskami śląskimi, które symbolizują kulinarną tożsamość regionu, oraz modrą kapustą, która dodaje daniu wyrazistego smaku. To połączenie jest obowiązkowym elementem niedzielnego obiadu na Śląsku i nieodłączną częścią regionalnej kultury kulinarnej.

 

Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich tradycyjnym, a zarazem wyjątkowym smakiem śląskich zrazów!
Źródło: Republika

Wiadomości

Minęło 55 lat... Grudzień 1970 – zbrodnia bez kary

Formela ostro: Wizyta Zełenskiego niechlujna, zabrakło szacunku dla Polski

Świat potępia zamach terrorystyczny w Australii. "Antysemityzm nie ma miejsca na tym świecie"

Papież: Chrystus otwiera oczy człowieka na chwałę Boga

Kowalski: Dwa lata zmarnowane. Polska nie liczy się w Europie

Meloni z apelem do Europy. Wzywa do dialogu ze Stanami Zjednoczonymi

Grochmalski: Tusk nie informował prezydenta Kaczyńskiego o współpracy ze służbami

Domański zmienił zdanie nt. euro. Czy Tusk zostanie wezwany za te słowa do Berlina?

Andruszkiewicz: czas na masowe szkolenia wojskowe. Zagrożenie jest realne

Świąteczny jarmark w Lublinie. Stare Miasto pełne smaków, muzyki i tradycji [WIDEO]

Ambasador Niemiec jasno o reparacjach za bestialstwo: teraz nie ma o tym mowy

Strategia USA obnaża prawdę: wraca świat państw narodowych

RCB ostrzega, od 15 grudnia będą uruchamiane syreny alarmowe!

Nowa Strategia Bezpieczeństwa USA. Co naprawdę planuje Trump

Europoseł pokazał czym będą nas truć po wejściu do Mercosur

Najnowsze

Minęło 55 lat... Grudzień 1970 – zbrodnia bez kary

Kowalski: Dwa lata zmarnowane. Polska nie liczy się w Europie

Meloni z apelem do Europy. Wzywa do dialogu ze Stanami Zjednoczonymi

Grochmalski: Tusk nie informował prezydenta Kaczyńskiego o współpracy ze służbami

Domański zmienił zdanie nt. euro. Czy Tusk zostanie wezwany za te słowa do Berlina?

Formela ostro: Wizyta Zełenskiego niechlujna, zabrakło szacunku dla Polski

Świat potępia zamach terrorystyczny w Australii. "Antysemityzm nie ma miejsca na tym świecie"

Leon XIV

Papież: Chrystus otwiera oczy człowieka na chwałę Boga