Przejdź do treści
12:27 Suwałki: 12 lat więzienia dla sprawcy wypadku drogowego, w którym zginęła kobieta w ciąży
12:00 Czechy: tegoroczna Barbórka w cieniu końca wydobycia węgla kamiennego w kraju
11:27 Bloomberg: Indie sfinalizowały umowę na dzierżawę rosyjskiego okrętu podwodnego przed wizytą Putina
10:57 Ukraina: uderzenia Rosji w energetykę spowodowały dodatkowe odłączenia prądu dla ponad 100 tys. odbiorców
10:30 Białystok: akt oskarżenia ws. działalności piramidy finansowej w formie galerii sztuki
Wydarzenia Zapraszamy na spotkanie otwarte z red. Miłoszem Kłeczkiem 6 grudnia o godz. 11:00 w Lublinie przy ul. A. Grottgera 2 w sali S1
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Jastrzębie-Zdrój zaprasza na spotkanie z europosłem Patrykiem Jakim. 5 grudnia, godz. 15:30. Carbonarium, ul. Towarowa 7, Jastrzębie-Zdrój
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Gdynia zaprasza na spotkanie z dr. Adamem Chmieleckim. 5 grudnia, godz. 17:30, Cech Rzemiosła i Przedsiębiorczości, 10 lutego 33, I p., Gdynia
Wydarzenie 5 grudnia w Gorzowie Wielkopolskim odbędzie się wiec pod hasłem "Murem za Bąkiewiczem". Sąd Rejonowy, godz. 12:00, ul. Chopina 52, sala 119, Gorzów Wielkopolski
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Wejherowie zaprasza na wieczór poetycko-epicki, wystąpią: Paweł Piekarczyk, Piotr Szubarczyk, 6.12, godz.17, sala Jana Pawła II przy Kolegiacie Wejherowskiej ul. Kościuszki, Wejherowo
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Nowy Targ zaprasza na spotkanie z Adrianem Stankowskim i Leszkiem Galarowiczem, 6 grudnia, godz. 18:00, Hotel przy ul. Królowej Jadwigi 17, Nowy Targ
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Częstochowa zaprasza na spotkanie z Antonim Macierewiczem, 7 grudnia, godz.17:00, Aula Solidarności, ul. Łódzka 8/12, Częstochowa
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Dzierżoniów zaprasza na spotkanie z wiceprezes Prawa i Sprawiedliwości, Elżbietą Witek i senatorem Aleksandrem Szwedem, 7 grudnia, godz. 18.00, ul. Sportowa 1 (sala bankietowa), Bielawa
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Busko-Zdrój zaprasza na spotkanie z wiceprezesami PiS Beatą Szydło i Anną Krupką 8 grudnia o godz. 16:30 w pensjonacie Sanato przy ul. 1 Maja 29 w Busku-Zdroju
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Piotrków Trybunalski zaprasza na spotkanie z prezydentem Stalowej Woli Lucjuszem Nadbereżnym oraz prezydentem Chełma Jakubem Banaszkiem 9 grudnia o godz. 17:30 w sali dolnego kościoła NSJ przy ul. Armii Krajowej 19
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Garwolinie oraz starosta powiatu garwolińskiego zapraszają na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem oraz Pawłem Piekarczykiem 12 grudnia o godz. 17:00 w Starostwie Powiatowym przy ul. Mazowieckiej 26 w Garwolinie
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Gorzowie Wlkp. zaprasza na spotkanie z posłami PiS Dariuszem Mateckim i Mariuszem Goskiem, 12 grudnia, godz. 17:00, Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna ul. Sikorskiego 107, Gorzów Wlkp.
Wydarzenie Klub Gazety Polskie Łochów zaprasza na spotkanie z redaktorem naczelnym "GP", "GPC", prezesem TV Republika Tomaszem Sakiewiczem - 10.12 (środa), godz. 18:00, sala konferencyjna dworca w Łochowie
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Głogów zaprasza na projekcję filmu "Solidarni w więzieniu" połączone ze spotkaniem autorskim z Marią i Andrzejem Perlak, 12 grudnia, godz. 17.00, Sala Przy Kościele Św. Klemensa, ul. Sikorskiego 23, Głogów
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Warszawa oraz Ruch Obrony Granic zapraszają – wraz z Adamem Borowskim – na protest "Stop Totalitaryzmom" 13 grudnia o godz. 15:00 przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów przy Al. Ujazdowskich 1/3 w Warszawie
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Brzozów zaprasza na uczczenie Ofiar Stanu Wojennego 13 grudnia o godz. 18:00 w Bazylice Mniejszej pw. Przemienienia Pańskiego w Brzozowie
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Toronto GTA zaprasza na spotkanie z byłymi działaczami opozycji antykomunistycznej, 14 grudnia, godz. 2 PM. Polskie Centrum Kultury im. Jana Pawła II, Mississauga, Kanada
Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza na spotkanie z Piotrem Grochmalskim 15 grudnia o godz. 18:30 w Auli Tygodnika „Niedziela” przy ul. 3 Maja 12 w Częstochowie
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
Wydarz Klub "Gazety Polskiej" w Wejherowie zaprasza na wieczór poetycko-epicki, wystąpią: Paweł Piekarczyk, Piotr Szubarczyk, 6.12, godz.17, sala Jana Pawła II przy Kolegiacie Wejherowskiej ul. Kościuszki, Wejherowo

Idealne zrazy? Oto sposób na wyjątkowy smak!

Idealny obiad
Źródło: canva.com

Zrazy to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Ale co sprawia, że niektóre zrazy stają się wyjątkowe? Poznaj nasz sposób na to, by Twoje zrazy zachwyciły każdego, kto ich spróbuje! Podajemy je tak, jak robią to na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To doskonałe połączenie, które sprawi, że obiad stanie się prawdziwą ucztą!

Składniki na zrazy:

  • 500 g wołowiny (najlepiej rostbef)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 plastry boczku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, majeranek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Źródło: canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa
    Rozbij plastry wołowiny na cienkie kotlety. Uważaj, aby nie uszkodzić struktury mięsa – powinno być równe i delikatne. Posmaruj każdy kawałek mięsa musztardą, a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
  2. Farsz do zrazów
    Na każdym kawałku mięsa połóż plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego oraz łyżkę ugotowanej kaszy gryczanej. Teraz zdradzamy trik – to właśnie kasza gryczana nadaje zrazom wyjątkowy, głęboki smak i sprawia, że stają się jeszcze bardziej soczyste.
  3. Zwijanie i smażenie
    Zwiń mięso w roladki i zabezpiecz wykałaczkami. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu zamkniesz wszystkie soki wewnątrz, co sprawi, że mięso będzie soczyste.
  4. Duszenie
    Przełóż zrazy do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zalej bulionem i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj roladki, aby były równomiernie gotowane.
  5. Podawanie
    Podawaj zrazy z kremowym puree ziemniaczanym, kiszoną kapustą lub tradycyjnie na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To klasyczne dodatki, które idealnie uzupełniają smak soczystych zrazów.
Źródło: canva.com

Kluski śląskie – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
  2. Przełóż ziemniaki do miski, wyrównaj powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wyjętą część ziemniaków, jajko i szczyptę soli.
  3. Wyrób ciasto na gładką masę, formuj kulki i w każdej zrób wgłębienie kciukiem.
  4. Kluski gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
Źródło: canva.com

Modra kapusta – przepis

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj kapustę i jabłko.
  3. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Historia śląskich zrazów

Śląskie zrazy, znane również jako "rolady", to danie, które wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, jednak na Śląsku przybrało unikalną formę. Zrazy są najczęściej przygotowywane z cienkich plastrów wołowiny, nadziewanych boczkiem, cebulą, musztardą oraz kiszonym ogórkiem. Duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem bulionu i przypraw. Klasycznie podawane są z kluskami śląskimi, które symbolizują kulinarną tożsamość regionu, oraz modrą kapustą, która dodaje daniu wyrazistego smaku. To połączenie jest obowiązkowym elementem niedzielnego obiadu na Śląsku i nieodłączną częścią regionalnej kultury kulinarnej.

 

Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich tradycyjnym, a zarazem wyjątkowym smakiem śląskich zrazów!
Źródło: Republika

Wiadomości

Czarnek: w Polsce nie rozwija się absolutnie NIC

Bezczelność Żurka. Chce Trybunału Stanu dla polityków PiS

Mecenas Bartosz Lewandowski ujawnia, jak TSUE rozszerza definicję „sądu”. Wskazuje na poważny problem dla Polski

Finał „Stranger Things” będzie jak pełnometrażowy film! Netflix ujawnia czas trwania ostatniego odcinka

Debata Pracodawcy Godnego Zaufania: Wzrost wynagrodzeń tak, ale w powiązaniu z rozwojem gospodarki

Artykuł sponsorowany

Wojna o "Barbórkę" w JSW. Zarząd chce obciąć pieniądze

Poruszający hołd dla Agnieszki Maciąg na gali

Likwidacja w pełni. TVP Wilno traci budżet i programy

Polska muzyka rządzi! Spotify zdradza, kogo słuchaliśmy najczęściej.

Prezydent Karol Nawrocki z przesłaniem do górników w dniu Barbórki [WIDEO]

Katarzyna Cichopek w złocie zachwyca na 25-leciu „M jak miłość”

Koalicja 13 grudnia zwija żagle. Polityczny plan cięć wydatków w instytucjach pod presją krytyki

Matysiak: państwo zostawia kobietę samą sobie

46. posiedzenie Sejmu. Dzień Drugi - transmisja LIVE

Dziś KPP, jutro Braun, pojutrze PiS? Staniszewski ostrzega

Najnowsze

Czarnek: w Polsce nie rozwija się absolutnie NIC

Debata Pracodawcy Godnego Zaufania: Wzrost wynagrodzeń tak, ale w powiązaniu z rozwojem gospodarki

Artykuł sponsorowany

Wojna o "Barbórkę" w JSW. Zarząd chce obciąć pieniądze

Odeszła Agnieszka Maciąg. Poruszające słowa męża wywołały falę emocji

Poruszający hołd dla Agnieszki Maciąg na gali

Tomasz Sygut TVP

Likwidacja w pełni. TVP Wilno traci budżet i programy

Bezczelność Żurka. Chce Trybunału Stanu dla polityków PiS

Lewandowski krytykuje unijne podejście do definicji „sądu”

Mecenas Bartosz Lewandowski ujawnia, jak TSUE rozszerza definicję „sądu”. Wskazuje na poważny problem dla Polski

Finał „Stranger Things” będzie jak pełnometrażowy film! Netflix ujawnia czas trwania ostatniego odcinka