Przejdź do treści
15:07 IMGW wydał ostrzeżenia hydrologiczne I i II stopnia przed wzrostem stanów wody, które obowiązywać będą na terenie województwa zachodniopomorskiego, lubuskiego i części woj. wielkopolskiego
14:47 Lublin: 50-latek odpowie za napaść na pielęgniarkę
14:09 Prezydent Andrzej Duda: Obława Augustowska była planową eksterminacją tych, którzy nie złożyli broni, bo nie uznali zniewolenia za wyzwolenie
13:07 Sanepid: sześć kąpielisk nad Zatoką Gdańską w powiecie nowodworskim, od Mikoszewa do Kątów Rybackich, jest w sobotę zamkniętych z powodu wykrycia pozostałości smolistych – mazutu w badanych próbkach wody
Wydarzenie 9-12.07 od godz. 11.00 do 19.00 w Piotrkowie Tryb. przed Galerią Handlową przy ul. Słowackiego oraz w biurze na ul. Konarskiego trwa zbiórka podpisów poparcia referendum w sprawie odwołania Prezydenta i Rady Miasta i sprzeciwu wobec nielegalnej migracji!
Wydarzenie Poseł Dorota Arciszewska-Mielewczyk oraz Klub „Gazety Polskiej” Kościerzyna zapraszają na spotkanie z posłami Mariuszem Goskiem oraz Dariuszem Mateckim, 21 lipca, godz. 16.30, ul. 3 maja 9, Kościerzyna.
Wydarzenie Poseł Agnieszka Wojciechowska van Heukelom oraz Klub "Gazety Polskiej" Łódź Górna zapraszają na spotkanie z Jackiem Saryuszem Wolskim, 14 lipca, godz. 18:00, ul. Piotrkowska 143, Łódź
Wydarzenie Wiec poparcia dla Ryszarda Majdzika. 14 lipca (poniedziałek), godz. 12:30 pod Sądem Rejonowym, ul. Przy Rondzie 7, Kraków
Wydarzenie USA: Kluby Gazety Polskiej Nowym Jorku zapraszają 23 lipca o godz. 19.00 Polonię na spotkanie autorskie z europosłem Danielem Obajtkiem, które odbędzie się w Cracovia Manor, Wallington, NJ07057
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Idealne zrazy? Oto sposób na wyjątkowy smak!

Idealny obiad
Źródło: canva.com

Zrazy to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Ale co sprawia, że niektóre zrazy stają się wyjątkowe? Poznaj nasz sposób na to, by Twoje zrazy zachwyciły każdego, kto ich spróbuje! Podajemy je tak, jak robią to na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To doskonałe połączenie, które sprawi, że obiad stanie się prawdziwą ucztą!

Składniki na zrazy:

  • 500 g wołowiny (najlepiej rostbef)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 plastry boczku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, majeranek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Źródło: canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa
    Rozbij plastry wołowiny na cienkie kotlety. Uważaj, aby nie uszkodzić struktury mięsa – powinno być równe i delikatne. Posmaruj każdy kawałek mięsa musztardą, a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
  2. Farsz do zrazów
    Na każdym kawałku mięsa połóż plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego oraz łyżkę ugotowanej kaszy gryczanej. Teraz zdradzamy trik – to właśnie kasza gryczana nadaje zrazom wyjątkowy, głęboki smak i sprawia, że stają się jeszcze bardziej soczyste.
  3. Zwijanie i smażenie
    Zwiń mięso w roladki i zabezpiecz wykałaczkami. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu zamkniesz wszystkie soki wewnątrz, co sprawi, że mięso będzie soczyste.
  4. Duszenie
    Przełóż zrazy do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zalej bulionem i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj roladki, aby były równomiernie gotowane.
  5. Podawanie
    Podawaj zrazy z kremowym puree ziemniaczanym, kiszoną kapustą lub tradycyjnie na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To klasyczne dodatki, które idealnie uzupełniają smak soczystych zrazów.
Źródło: canva.com

Kluski śląskie – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
  2. Przełóż ziemniaki do miski, wyrównaj powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wyjętą część ziemniaków, jajko i szczyptę soli.
  3. Wyrób ciasto na gładką masę, formuj kulki i w każdej zrób wgłębienie kciukiem.
  4. Kluski gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
Źródło: canva.com

Modra kapusta – przepis

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj kapustę i jabłko.
  3. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Historia śląskich zrazów

Śląskie zrazy, znane również jako "rolady", to danie, które wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, jednak na Śląsku przybrało unikalną formę. Zrazy są najczęściej przygotowywane z cienkich plastrów wołowiny, nadziewanych boczkiem, cebulą, musztardą oraz kiszonym ogórkiem. Duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem bulionu i przypraw. Klasycznie podawane są z kluskami śląskimi, które symbolizują kulinarną tożsamość regionu, oraz modrą kapustą, która dodaje daniu wyrazistego smaku. To połączenie jest obowiązkowym elementem niedzielnego obiadu na Śląsku i nieodłączną częścią regionalnej kultury kulinarnej.

 

Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich tradycyjnym, a zarazem wyjątkowym smakiem śląskich zrazów!
Źródło: Republika

Wiadomości

Zranił 17-latka w centrum Tarnowa. Nastolatek z raną brzucha trafił do szpitala, trwają poszukiwania napastnika

Świątek vs Anisimova. Finał Wimbledonu już dziś!

Zamieszanie wokół słów Duszczyka. „Służby w akcji” punktują za sprzeczne wypowiedzi ws. kontroli granicznych [WIDEO]

Czy prokurator może zmienić wynik wyborów? Kida rozwiewa wątpliwości

Neo-TVP w panice po słowach prezydenta o "wieszaniu za zdradę". Paranoiczne komentarze

NASZ NEWS: dziennikarze Republiki omawiają kulisy nacisków Tuska na Hołownię ws. zaprzysiężenia Nawrockiego

Polska po raz pierwszy znalazła się na czerwonej liście KE. Pogarsza się sytuacja finansowa

Polacy ocenili Hołownię. Wynik może zaskoczyć Tuska

Tusk traci kontrolę nad koalicjantami

Były członek PKW składa zawiadomienie do prokuratury ws. próby opóźnienia zaprzysiężenia Nawrockiego przez Tuska

Bruksela czy Berlin? Morawiecki pyta Tuska, kto mu zabronił sprzeciwić się paktowi migracyjnemu [WIDEO]

Władza się sypie. Tusk traci kontrolę nad koalicją

Tusk blokuje powołanie prezesa Izby Pracy Sądu Najwyższego. Manowska reaguje

Żaryn: rząd Tuska nie stanąłby na wysokości zadania podczas ataku hybrydowego Białorusi z 2021 roku

Dr Kontek i opowieść o „sfałszowanych” wyborach. „Ekspert” wierzy w bukmacherów

Najnowsze

Zranił 17-latka w centrum Tarnowa. Nastolatek z raną brzucha trafił do szpitala, trwają poszukiwania napastnika

Neo-TVP w panice po słowach prezydenta o "wieszaniu za zdradę". Paranoiczne komentarze

NASZ NEWS: dziennikarze Republiki omawiają kulisy nacisków Tuska na Hołownię ws. zaprzysiężenia Nawrockiego

Polska po raz pierwszy znalazła się na czerwonej liście KE. Pogarsza się sytuacja finansowa

Polacy ocenili Hołownię. Wynik może zaskoczyć Tuska

Świątek vs Anisimova. Finał Wimbledonu już dziś!

Zamieszanie wokół słów Duszczyka. „Służby w akcji” punktują za sprzeczne wypowiedzi ws. kontroli granicznych [WIDEO]

Czy prokurator może zmienić wynik wyborów? Kida rozwiewa wątpliwości