Przejdź do treści
14:21 Starachowice: Od 15 października zakaz nocnej sprzedaży alkoholu
13:16 Polska: Prezydent Nawrocki przybył do Estonii. Weźmie udział w spotkaniu przywódców państw Grupy Arraiolos
12:32 IMGW: pogorszenie pogody, możliwe intensywne opady i silny wiatr
11:42 Lubelskie: SG ujęła ośmiu migrantów podczas nielegalnego przekraczania granicy na Bugu
11:15 Śląskie: Policja zatrzymała Czechów podejrzanych o wytwarzanie narkotyków
10:40 Prezydent Karol Nawrocki: nie będzie zgody na działania, które zmierzałyby do rozlokowania w Polsce nielegalnych migrantów
10:01 Warszawa: Prawie 300 osób ewakuowanych ze szkoły podstawowej po wycieku żrącej substancji
09:47 IPN: w Terebeli koło Białej Podlaskiej odnaleziono szczątki dwóch mężczyzn
Republika Kasprowy, Giewont i Rysy - takie nazwy wybraliście Państwo dla naszych kamer w studiu Republiki
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Kielce-Centrum zaprasza na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem, prezesem TV Republika, 10 października, g. 17, Wojewódzka Biblioteka Publiczna, ul. Ściegiennego 13, Kielce
Wydarzenie 10 października o godz. 19:00 odbędzie się spotkanie z Przemysławem Czarnkiem i Danielem Obajtkiem. Miejsce: Lubelskie Centrum Konferencyjne, Lublin
Wydarzenie Klub GP Gdańsk II zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, założycielem Ruchu Obrony Granic, 14 października, g. 18.00, Sala BHP, Gdańsk
Wydarzenie 16 października w Konstantynowie Łódzkim odbędzie się otwarte spotkanie z Jackiem Wroną, członkiem Ruchu Obrony Granic. Początek spotkania w sali parafialnej przy ul. Kościelnej 9, o godz. 19:00
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Starogard Gdański zaprasza na spotkanie z posłem na Sejm RP Markiem Jakubiakiem, 20 października, g. 18, Starogardzkie Centrum Kultury al. Jana Pawła II 3, Starogard Gdański
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z b. prezydentem RP - Andrzejem Dudą. 20 października, godz. 18:00 Hotel Restauracja "Pelikan", ul, Wierzbińska 58, Aleksandrów Łódzki
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Zarząd NBP, z inicjatywy Prezesa NBP prof. Adama Glapińskiego, zdecydował o zwiększeniu udziału złota w rezerwach do 30 proc. Obecnie NBP ma ponad 515 ton złota o wartości 200 mld zł (ok. 22 proc. rezerw). Łączne rezerwy dewizowe przekraczają 953 mld zł.

Idealne zrazy? Oto sposób na wyjątkowy smak!

Idealny obiad
Źródło: canva.com

Zrazy to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Ale co sprawia, że niektóre zrazy stają się wyjątkowe? Poznaj nasz sposób na to, by Twoje zrazy zachwyciły każdego, kto ich spróbuje! Podajemy je tak, jak robią to na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To doskonałe połączenie, które sprawi, że obiad stanie się prawdziwą ucztą!

Składniki na zrazy:

  • 500 g wołowiny (najlepiej rostbef)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 plastry boczku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, majeranek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Źródło: canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa
    Rozbij plastry wołowiny na cienkie kotlety. Uważaj, aby nie uszkodzić struktury mięsa – powinno być równe i delikatne. Posmaruj każdy kawałek mięsa musztardą, a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
  2. Farsz do zrazów
    Na każdym kawałku mięsa połóż plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego oraz łyżkę ugotowanej kaszy gryczanej. Teraz zdradzamy trik – to właśnie kasza gryczana nadaje zrazom wyjątkowy, głęboki smak i sprawia, że stają się jeszcze bardziej soczyste.
  3. Zwijanie i smażenie
    Zwiń mięso w roladki i zabezpiecz wykałaczkami. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu zamkniesz wszystkie soki wewnątrz, co sprawi, że mięso będzie soczyste.
  4. Duszenie
    Przełóż zrazy do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zalej bulionem i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj roladki, aby były równomiernie gotowane.
  5. Podawanie
    Podawaj zrazy z kremowym puree ziemniaczanym, kiszoną kapustą lub tradycyjnie na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To klasyczne dodatki, które idealnie uzupełniają smak soczystych zrazów.
Źródło: canva.com

Kluski śląskie – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
  2. Przełóż ziemniaki do miski, wyrównaj powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wyjętą część ziemniaków, jajko i szczyptę soli.
  3. Wyrób ciasto na gładką masę, formuj kulki i w każdej zrób wgłębienie kciukiem.
  4. Kluski gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
Źródło: canva.com

Modra kapusta – przepis

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj kapustę i jabłko.
  3. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Historia śląskich zrazów

Śląskie zrazy, znane również jako "rolady", to danie, które wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, jednak na Śląsku przybrało unikalną formę. Zrazy są najczęściej przygotowywane z cienkich plastrów wołowiny, nadziewanych boczkiem, cebulą, musztardą oraz kiszonym ogórkiem. Duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem bulionu i przypraw. Klasycznie podawane są z kluskami śląskimi, które symbolizują kulinarną tożsamość regionu, oraz modrą kapustą, która dodaje daniu wyrazistego smaku. To połączenie jest obowiązkowym elementem niedzielnego obiadu na Śląsku i nieodłączną częścią regionalnej kultury kulinarnej.

 

Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich tradycyjnym, a zarazem wyjątkowym smakiem śląskich zrazów!
Źródło: Republika

Wiadomości

Coraz kruchsza pozycja von der Leyen. PE podjął decyzję ws. kolejnych wniosków o wotum nieufności

Jest areszt dla Czechów podejrzanych o wytwarzanie narkotyków

Różowy październik - miesiąc świadomości raka piersi

TRZEBA ZOBACZYĆ!

HIT! Kto tak naprawdę zapłacił za debatę Trzaskowskiego? Borecki kontra komisja kultury

Kaczyński o planach Żurka: sądownictwo ma być zupełnie dyspozycyjne względem władzy

Miał być Merkury, a jest Signal. W wojsku i w WOT łamie się prawo

Tyle zarobi gwiazda NHL! Eichel z gigantycznym kontraktem na 8 lat

Żurek prezentuje nową ustawę, dzięki której "neo-sędziowie" unikną "zawodowej i życiowej gehenny". A zaraz później grozi prezydentowi

Żurek już wie, że skończy w więzieniu? ,,W Polsce na wyższych szczeblach prawo nie obowiązuje''

Gang produkujący amfetaminę rozbity!

HIT DNIA

Totalny odlot Giertycha! Nawet Wysocka-Schnepf nie mogła w to uwierzyć! [WIDEO]

Wipler: prezydent Nawrocki jest wizerunkowym liderem obozu patriotycznego

Prawie 300 osób ewakuowanych ze szkoły po wycieku żrącej substancji

Fręch prowadziła w obu setach, ale odpadła! Dramat Polki w Wuhanie

Domański czaruje wizją "ambitnego budżetu". Kuźmiuk ostro: pan minister jest ciągle w kosmosie

Najnowsze

Coraz kruchsza pozycja von der Leyen. PE podjął decyzję ws. kolejnych wniosków o wotum nieufności

Kaczyński o planach Żurka: sądownictwo ma być zupełnie dyspozycyjne względem władzy

Miał być Merkury, a jest Signal. W wojsku i w WOT łamie się prawo

Tyle zarobi gwiazda NHL! Eichel z gigantycznym kontraktem na 8 lat

Żurek prezentuje nową ustawę, dzięki której "neo-sędziowie" unikną "zawodowej i życiowej gehenny". A zaraz później grozi prezydentowi

Jest areszt dla Czechów podejrzanych o wytwarzanie narkotyków

Różowy październik - miesiąc świadomości raka piersi

TRZEBA ZOBACZYĆ!

HIT! Kto tak naprawdę zapłacił za debatę Trzaskowskiego? Borecki kontra komisja kultury