Przejdź do treści
13:41 Kielce: wiceprezydent miasta Ewelina Jastrzębska, zrezygnowała z tej funkcji. Jej dymisja związana jest z decyzją jej środowiska politycznego – klubu Perspektywy - o wycofaniu się z oficjalnej współpracy z prezydent miasta Agatą Wojdą z KO
12:57 Prokuratura Krajowa: kolejnych pięć osób zatrzymanych w śledztwie dotyczącym Collegium Humanum
12:37 Ukraina: prezydent Wołodymyr Zełenski zaprosił papieża Leona XIV do złożenia wizyty w jego kraju
12:16 Pomorskie: autostrada A1 zablokowana po wypadku ciężarówki wiozącej kukurydzę
11:27 Mazowieckie: prawie 11 ton nielegalnych pestycydów o czarnorynkowej wartości 6 mln zł znaleziono w gospodarstwie rolnym w pow. grójeckim
11:15 IMGW: temperatury w kwietniu były wyższe od średniej, a na większości terenów kraju utrzymywał się niedobór wody niekorzystny dla upraw
10:52 Wicerzecznik PiS Mateusz Kurzejewski: Karol Nawrocki stawi się na poniedziałkowej debacie w TVP, mimo że będziemy mieli po raz kolejny do czynienia z hucpą polityczną, która ma pomóc Rafałowi Trzaskowskiemu
10:31 Partia Pracujących Kurdystanu (PKK), uważana przez Turcję i większość państw zachodnich za organizację terrorystyczną, ogłosiła złożenie broni i samorozwiązanie
09:36 Chiny i Stany Zjednoczone ogłosiły we wspólnym oświadczeniu, wydanym po rozmowach w Szwajcarii, że obie strony zobowiązały się do zawieszenia od 14 maja na 90 dni części ceł na import
09:29 Caritas Polska na pomoc w Jemenie przekaże w tym roku ok. miliona dolarów
09:11 Szef MSZ zdecydował o wycofaniu zgody na działanie konsulatu Rosji w Krakowie - w związku z dowodami na udział rosyjskich służb w podpaleniu centrum handlowego przy ul. Marywilskiej
CPAC Polska 2025 Największe wydarzenie konserwatywne w Polsce! 27 Maja 2025, Rzeszów-Jasionka. Bilety można kupić już dziś na stronie: cpacpolska.pl
Wydarzenie 16:20 - konferencja prasowa - posłowie Morawiecki, Horała, Kmita, Osuch - Bukowno ul. Kolejowa/Niepodległości (tuż przy nowym wiadukcie kolejowym)
Wydarzenie Olkusz - spotkanie z mieszkańcami z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego oraz ministra Marcina Horały - 17:00 (os. Pakuska / Klub Przyjaźń ) ul. Legionów Polskich 14
Wydarzenie Chrzanów - spotkanie z mieszkańcami z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego oraz ministra Marcina Horały - 18:30 (sala Miejskiego Ośrodka Kultury i Sztuki) ul. Broniewskiego 4
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Gdańsk II i Banino zapraszają na spotkanie z prof. Andrzejem Nowakiem pt."Tysiąc lat i co dalej? Polska historia i współczesne wyzwania", 12 maja (poniedziałek), g. 18, Sala Akwen, ul. Wały Piastowskie 24, Gdańsk
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Lębork zaprasza na koncert barda Strefy Wolnego Słowa Pawłem Piekarczykiem, 12 maja (poniedziałek), g. 17.00, ul. Krzywoustego 1, świetlica, były budynek ABB, Lębork
Spotkanie Mateusz Morawiecki, Waldemar Buda, Michał Dworczyk, Piotr Müller zapraszają we wtorek, 13 maja, o godz. 18, do Miejskiego Centrum Kultury w Bełchatowie (pl. Narutowicza 1A) na "Konwencję prawdziwego Rafała Trzaskowskiego"
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Rawa Mazowiecka II zaprasza na spotkanie z dziennikarzem śledczym TV Republika Piotrem Nisztorem, 13 maja (wtorek), g. 17.30, Miejski Dom Kultury im. Danuty Siedzikówny "Inki", ul. Krakowska 6C, Rawa Mazowiecka
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Częstochowa zaprasza na spotkanie otwarte z dziennikarzem TV Republika Karolem Gnatem, 15 maja (czwartek), g. 18, Aula Tygodnika „Niedziela” ul. 3 maja 12, Częstochowa
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” w Ciechocinku zaprasza na spotkanie z redaktorem Tomaszem Sakiewiczem oraz Pawłem Piekarczykiem 15 maja o godz. 18.00 w Restauracji Teatralna (ulica Mikołaja Kopernika 2, Ciechocinek)
Protest Krakowski Klub „GP”, Organizacja Międzyzakładowa NSZZ Solidarność przy Zarządzie Regionu Małopolska - zapraszają na Protest Przeciwko Likwidacji Państwa Polskiego i Nielegalnej Imigracji. 14.05 (środa) godz. 17:00 Kraków, Plac Matejki
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza 15.05. (czwartek) o godz.18.30 w Piotrkowie Trybunalskim na Rynku Trybunalskim na Marsz przeciw CIC i nielegalnym imigrantom
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Kielce-Centrum zaprasza na spotkanie otwarte z prof. Janem Majchrowskim. 16 maja (piątek), g. 18. Wojewódzka Biblioteka Publiczna ul. Ściegiennego 13, Kielce
Spotkanie Klub Gazety Polskiej Poznań zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, szefem Ruchu Obrony Granic 16 maja br. o 18:00 Hotel Mercure ul. Roosevelta 20 Poznań
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Środa Wielkopolska zaprasza na spotkanie z red. nacz. ”GP”, ”GPC”, prezesem Republiki Tomaszem Sakiewiczem, oraz Pawłem Piekarczykiem. 21 maja (środa), g. 17, Biblioteka Publiczna Plac Zamkowy 7, Środa Wielkopolska
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

Idealne zrazy? Oto sposób na wyjątkowy smak!

Idealny obiad
Źródło: canva.com

Zrazy to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Są aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Ale co sprawia, że niektóre zrazy stają się wyjątkowe? Poznaj nasz sposób na to, by Twoje zrazy zachwyciły każdego, kto ich spróbuje! Podajemy je tak, jak robią to na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To doskonałe połączenie, które sprawi, że obiad stanie się prawdziwą ucztą!

Składniki na zrazy:

  • 500 g wołowiny (najlepiej rostbef)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 plastry boczku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, majeranek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Źródło: canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa
    Rozbij plastry wołowiny na cienkie kotlety. Uważaj, aby nie uszkodzić struktury mięsa – powinno być równe i delikatne. Posmaruj każdy kawałek mięsa musztardą, a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
  2. Farsz do zrazów
    Na każdym kawałku mięsa połóż plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego oraz łyżkę ugotowanej kaszy gryczanej. Teraz zdradzamy trik – to właśnie kasza gryczana nadaje zrazom wyjątkowy, głęboki smak i sprawia, że stają się jeszcze bardziej soczyste.
  3. Zwijanie i smażenie
    Zwiń mięso w roladki i zabezpiecz wykałaczkami. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż zrazy z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu zamkniesz wszystkie soki wewnątrz, co sprawi, że mięso będzie soczyste.
  4. Duszenie
    Przełóż zrazy do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zalej bulionem i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj roladki, aby były równomiernie gotowane.
  5. Podawanie
    Podawaj zrazy z kremowym puree ziemniaczanym, kiszoną kapustą lub tradycyjnie na Śląsku – z kluskami śląskimi i modrą kapustą. To klasyczne dodatki, które idealnie uzupełniają smak soczystych zrazów.
Źródło: canva.com

Kluski śląskie – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
  2. Przełóż ziemniaki do miski, wyrównaj powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wyjętą część ziemniaków, jajko i szczyptę soli.
  3. Wyrób ciasto na gładką masę, formuj kulki i w każdej zrób wgłębienie kciukiem.
  4. Kluski gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
Źródło: canva.com

Modra kapusta – przepis

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, jabłko zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj kapustę i jabłko.
  3. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Historia śląskich zrazów

Śląskie zrazy, znane również jako "rolady", to danie, które wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, jednak na Śląsku przybrało unikalną formę. Zrazy są najczęściej przygotowywane z cienkich plastrów wołowiny, nadziewanych boczkiem, cebulą, musztardą oraz kiszonym ogórkiem. Duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem bulionu i przypraw. Klasycznie podawane są z kluskami śląskimi, które symbolizują kulinarną tożsamość regionu, oraz modrą kapustą, która dodaje daniu wyrazistego smaku. To połączenie jest obowiązkowym elementem niedzielnego obiadu na Śląsku i nieodłączną częścią regionalnej kultury kulinarnej.

 

Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich tradycyjnym, a zarazem wyjątkowym smakiem śląskich zrazów!
Źródło: Republika

Wiadomości

Posłowie PiS: Bodnar ma wiele do wyjaśnienia w sprawie mieszkania

Suski: Zielony Ład to degradacja Polski

KO blokuje debatę o migrantach w lubuskim sejmiku. Bąkiewicz: To hańba!

Odkryj magiczną Lubelszczyznę z programem „Polskie Szlaki”!

Tomasz Sakiewicz komentuje sukces Republiki i „debatę” TVP w likwidacji

„Smaki Polski – Kuchnia Dworska” zaprasza do polskiego Wersalu, na wyjątkową zupę [wideo]

Bielan: Barack Obama miał dostać 400 tys. zł. za wystąpienie na wiecu Trzaskowskiego

Rodzinne jabłka z Fajsławic - nowy odcinek Ludzi Regionów [wideo]

Ziemkiewicz: debata ustawiona pod Trzaskowskiego

Czy węgierska spółka-widmo steruje najdroższą kampanią polityczną w polskim Internecie?

Wielki klub żegna się z PKO BP Ekstraklasą! Poznaliśmy dwóch spadkowiczów

Fala protestów w całej Polsce. Mieszkańcy Poręby: nie chcemy ośrodków dla migrantów!

Polacy awansowali na prestiżowe zawody! Zadecydował jeden gol

Rozejm w wojnie celnej? Cały świat czekał na tę deklarację USA i Chin

Uściński: Tusk upokorzony w Europie

Najnowsze

Posłowie PiS: Bodnar ma wiele do wyjaśnienia w sprawie mieszkania

Tomasz Sakiewicz komentuje sukces Republiki i „debatę” TVP w likwidacji

„Smaki Polski – Kuchnia Dworska” zaprasza do polskiego Wersalu, na wyjątkową zupę [wideo]

Bielan: Barack Obama miał dostać 400 tys. zł. za wystąpienie na wiecu Trzaskowskiego

Rodzinne jabłka z Fajsławic - nowy odcinek Ludzi Regionów [wideo]

Suski: Zielony Ład to degradacja Polski

KO blokuje debatę o migrantach w lubuskim sejmiku. Bąkiewicz: To hańba!

Odkryj magiczną Lubelszczyznę z programem „Polskie Szlaki”!