11 polskich zakładów produkujących wołowinę uzyskało uprawnienia do eksportu tego mięsa na rynek Tajlandii - poinformowało w poniedziałek Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zatwierdzenie obowiązuje przez 3 lat - dodano.
"Władze Tajlandii poinformowały o dopuszczeniu do tajlandzkiego rynku mięsa wołowego i podrobów wołowych z Polski" - poinformowało w poniedziałek MRiRW.
Jak dodano, zgodnie z decyzją wydaną 18 sierpnia 2023 r. przez władze Tajlandii, "11 zakładów produkujących wołowinę uzyskało uprawnienia do eksportu na rynek Tajlandii na okres 3 lat".
"Zezwolenie zostało wydane w wyniku audytu przeprowadzonego przez tajlandzkie służby w 2022 r." - podano.
Resort przekazał, że eksport będzie możliwy po uzgodnieniu przez Główny Inspektorat Weterynarii bilateralnego wzoru świadectwa zdrowia.
"Obecnie dokument jest opracowywany w Głównym Inspektoracie Weterynarii na podstawie wymagań przekazanych przez służbę właściwą Tajlandii" - podał Główny Inspektorat Weterynarii.
Tajlandia dopuszcza na swój rynek polskie mięso wołowehttps://t.co/ccFhSIjubv
— Radio Maryja (@RadioMaryja) August 21, 2023