Przedhistoryczni ludzie też to jedli
Pożywienie roślinne stanowiło ważny składnik diety dawnych łowców-zbieraczy z obszaru Maroka – piszą naukowcy na łamach „Nature Ecology & Evolution”.
Dawne społeczności przedrolnicze na obszarze Maroka do swojej diety chętnie włączały rośliny. Wskazują na to badania izotopowe szczątków ludzkich pochodzących z groty Taforalt w Maroku. Prace prowadzone były przez międzynarodowy zespół naukowców z Niemiec, Francji i Maroka.
Badacze analizowali poziom izotopów cynku i strontu w szkliwie zębów oraz węgla, azotu i siarki w kolagenie kości. Przeprowadzono także badania aminokwasów ze szczątków ludzkich oraz zwierzęcych z jaskini.
Główne wnioski z badania brzmią, że dieta łowców-zbieraczy obejmowała w dużej mierze rośliny. Działo się to na kilka tysięcy lat przed pojawieniem się w tym regionie rolnictwa. Tezę tę potwierdzają ślady roślin, takich jak żołędzie, orzeszki piniowe czy dzikie rośliny strączkowe. Zdaniem naukowców, dietę roślinną stosowano również w przypadku niemowląt w chwili odstawiania dziecka od piersi.
Wyniki badań podważają dominującą dotąd koncepcję diety opartej w dużym stopniu na białku zwierzęcym wśród przedrolniczych grup ludzkich.
Więcej: https://dx.doi.org/10.1038/s41559-024-02382-z