Neandertalczycy odżywiali się głównie mięsem, ale ich dieta była bardzo urozmaicona
„Skład posiłków spożywanych przez neandertalczyków zamieszkujących Półwysep Iberyjski był bardzo urozmaicony. Ich dieta bazowała na mięsie zwierząt roślinożernych” - wynika z badań hiszpańskich archeologów w prowincji Burgos, na północy Hiszpanii.
Z badań prowadzonych w jaskini Prado Vargas wynika, że 46 tys. lat temu grupy neandertalczyków polowały na kilkadziesiąt gatunków zwierząt, zazwyczaj roślinożernych - głównie na jelenie, kozy górskie, kozice, a w mniejszym stopniu także na żubry i dziki.
„Zazwyczaj celem polowań były dorosłe osobniki” - zauważają naukowcy z zespołu hiszpańskiego archeologa Hectora de la Fuente Jueza z Uniwersytetu Burgos, którzy przeanalizowali już ponad 6 tys. szczątków zwierząt - ich kości i zębów. Wyniki analiz opublikowali w piśmie „Archaeological and Anthropological Sciences".
Według badaczy po upolowaniu dużego zwierzęcia do wnętrza jaskini zabierano przede wszystkim jego kończyny. Potwierdzeniem tego jest - jak wskazali naukowcy - duża liczba znalezionych w grocie kości udowych, piszczelowych, promieniowych oraz kości śródstopia.
Grupy zamieszkujące jaskinię Prado Vargas żywiły się kawałkami mięsa, a z kości wydobywały szpik. Skóry i ścięgna upolowanych zwierząt były natomiast wykorzystywane do wyrobu lin oraz odzieży. Pozostałe fragmenty ciał zwierząt służyły m.in. do rozpalania ognisk w jaskini.
Autorzy studium potwierdzili, że grota Prado Vargas była miejscem zamieszkania dla kilku pokoleń neandertalczyków.