Przejdź do treści
10:55 Luksemburg: Trybunał Sprawiedliwości UE orzekł, że Komisja Europejska nie miała prawa odmówić dostępu do wiadomości SMS, które jej przewodnicząca Ursula von der Leyen wymieniła z prezesem koncernu Pfizer na temat zakupu szczepionek
10:25 Centralne Biuro Antykorupcyjne zatrzymało trzech przedsiębiorców zajmujących się m.in. handlem oraz zarządzaniem nieruchomościami. Przy rozliczeniach podatkowych mieli oni korzystać z nierzetelnych faktur VAT na 137 mln zł, poinformował zespół prasowy CBA
9:45 Pilne: Urząd Ochrony Danych Osobowych zajmie się Trzaskowskim. Kandydat KO ujawnił dane pana Jerzego
8:30 Przemyt migrantów, produkcja, przemyt i sprzedaż narkotyków – takie zarzuty stawiane są członkom gangu rozbitego przez śląskich policjantów. Zatrzymali oni osiem osób, a siedmiu kolejnych członków grupy w Belgii i Niemczech ujęły tamtejsze służby
Republika Gościem Poranka w Radio Republika będzie w środę (14 maja) Jan Kanthak (Prawo i Sprawiedliwość). Początek audycji o godz. 7:08. Polecamy!
CPAC Polska 2025 Największe wydarzenie konserwatywne w Polsce! 27 Maja 2025, Rzeszów-Jasionka. Bilety można kupić już dziś na stronie: cpacpolska.pl
Spotkanie Karol Nawrocki dzisiaj (14.05) spotka się z sympatykami w Bolesławcu - godz. 14.00 i w Jeleniej Górze - godz. 18.30 Rynek Plac Ratuszowy
Spotkanie Krakowski Klub „Gazety Polskiej” - Marek Michno, Ryszard Majdzik, Radna Sejmiku - Barbara Nowak, a także NSZZ Solidarność - zapraszają na Protest Przeciwko Likwidacji Państwa Polskiego i Nielegalnej Imigracji. 14 maja (środa), g. 17, Plac Matejki, Kraków.
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Częstochowa zaprasza na spotkanie otwarte z dziennikarzem TV Republika Karolem Gnatem, 15 maja (czwartek), g. 18, Aula Tygodnika „Niedziela” ul. 3 maja 12, Częstochowa
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” w Ciechocinku zaprasza na spotkanie z redaktorem Tomaszem Sakiewiczem oraz Pawłem Piekarczykiem 15 maja o godz. 18.00 w Restauracji Teatralna (ulica Mikołaja Kopernika 2, Ciechocinek)
Protest Krakowski Klub „GP”, Organizacja Międzyzakładowa NSZZ Solidarność przy Zarządzie Regionu Małopolska - zapraszają na Protest Przeciwko Likwidacji Państwa Polskiego i Nielegalnej Imigracji. 14.05 (środa) godz. 17:00 Kraków, Plac Matejki
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza 15.05. (czwartek) o godz.18.30 w Piotrkowie Trybunalskim na Rynku Trybunalskim na Marsz przeciw CIC i nielegalnym imigrantom
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Gorzów Wielkopolski zaprasza na manifestację w obronie Polski przed nielegalną imigracją z Niemiec, 15 maja (czwartek), g. 13 (czwartek), Urząd Wojewódzki, ul. Jagiellończyka 8, Gorzów Wielkopolski.
Spotkanie Klub Gazety Polskiej w Poznaniu zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, 16 maja (piątek), g. 18, Hotel Mercure ul. Roosevelta 20 Poznań.
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Kielce-Centrum zaprasza na spotkanie otwarte z prof. Janem Majchrowskim. 16 maja (piątek), g. 18. Wojewódzka Biblioteka Publiczna ul. Ściegiennego 13, Kielce
Spotkanie Klub Gazety Polskiej Poznań zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, szefem Ruchu Obrony Granic 16 maja br. o 18:00 Hotel Mercure ul. Roosevelta 20 Poznań
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Środa Wielkopolska zaprasza na spotkanie z red. nacz. ”GP”, ”GPC”, prezesem Republiki Tomaszem Sakiewiczem, oraz Pawłem Piekarczykiem. 21 maja (środa), g. 17, Biblioteka Publiczna Plac Zamkowy 7, Środa Wielkopolska
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

„Lockdown uderzył w styl życia i duszę Francuzów”. Guy Savoy: Trzeba się rozruszać po hibernacji

Źródło: Fot. Unsplash/Nicolas Lafargue

– Pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę – powiedział Guy Savoy, szef i właściciel paryskiej restauracji, która w rankingu La Liste trzykrotnie została uznana za najlepszą na świecie.

Wielki kucharz kwestionował sensowność zamknięcia restauracji z powodu pandemii Covid-19 i wyraził przekonanie, że świat po koronawirusie będzie taki sam, jak przed nim.

Odrzucił stwierdzenia angielskich dziennikarzy, jakoby w Wielkiej Brytanii jedzenie było obecnie lepsze niż we Francji i dał przykłady innowacji i wpływów francuskich na światową gastronomię.

ACTIVITÉ APE
Rencontre avec le grand chef français Guy Savoy @guysavoy
#guysavoy 3 Étoiles au Guide Michelin depuis des années; il est nommé Meilleur Restaurant du Monde par « La Liste » pour la cinquième année consécutive .
Le MERCREDI 26 Mai
info :
[email protected] pic.twitter.com/MipLbFbY7T

— APE (@APE_France) May 21, 2021

– Trzeba się rozruszać po hibernacji – tymi słowy powitał korespondentów Savoy, który po siedmiu miesiącach zapowiedział otwarcie swej restauracji 9 czerwca. Tego dnia francuskie kawiarnie i restauracje, dotychczas przyjmujące gości wyłącznie w ogródkach, będą mogły zapraszać ich do środka, a godzina policyjna ma być przesunięta z godz. 21 na 23.

100 tys. pracowników gastronomii podczas lockdownów odeszło z zawodu

Savoy, który od początku protestował przeciw zamknięciu lokali gastronomicznych, podkreśla, że żadna restauracja nie okazała się ogniskiem zakażenia SARS-CoV-2. I przytacza przykład własnej firmy: wśród 150 pracowników i współpracowników nikt nie zachorował. – Jest w tym być może i łut szczęścia, ale przede wszystkim ogromna wola ochrony zarówno ekipy, jak i klientów – stwierdził. Podkreślił, że „w coraz bardziej wirtualnym świecie konkret w postaci restauracyjnego stolika i staranna obsługa gwarantują nie tylko bezpośredni kontakt, ale i dobrostan”.

Restaurator, który corocznie przyjmuje uczniów i stażystów „z prawie wszystkich krajów”, ubolewał nad stratą, jaką z powodu epidemii ponieśli czeladnicy i praktykanci. – Zdalne kursy nie zastąpią styku z prawdziwym życiem restauracji – tłumaczył.

En direct sur @SudRadio, le Chef ⭐⭐⭐ @guysavoy parle du doc CINÉMIAM de @mycineplus et de ses Soupes d'Été
????@gillesgmann / @valerie_expert pic.twitter.com/FZE7y6p5m4

— Valentin Ribas (@ribas_valentin) May 25, 2021

Straty materialne poniesione przez skazanych na bezczynność przedsiębiorców da się odrobić, nawet jeśli rządowe odszkodowania nie pokrywają ich do końca – uważa Savoy. Przywołał liczbę 100 tys. francuskich pracowników gastronomii, którzy podczas lockdownów odeszli z zawodu.

O wiele niebezpieczniejsze są wskazywane przez lekarzy i psychologów patologie psychologiczne i psychiczne – uznał Savoy. – I to jest najgorsze, bo pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę – dodał.

Kuchnia bistro „błyszczy wyobraźnią i jakością”

Restauracja Guy Savoy od dawna ma trzy gwiazdki Michelina, najwyższą rangę w słynnym przewodniku. Jej właściciel nie obawia się też o rangę francuskiej gastronomii w świecie, kwestionowaną przez brytyjskich dziennikarzy. – Od 20 lat większe były innowacje w kuchni niż przez ostatnie stulecia – diagnozuje restaurator, wysoko oceniając kuchnię bistro „błyszczącą wyobraźnią i jakością”.

The Art Of Plating with Michelin Star Chef @guysavoy and his super talented team in Las Vegas ???????? #MyStoryWithMichelin @MichelinGuideUS only at @caesarspalace #LikeACaesar pic.twitter.com/3UnXPBFPep

— Las Vegas Food and Wine Festival (@VegasFoodWine) May 23, 2021

Jego zdaniem do postępu w sztuce gastronomii wciąż przyczynia się w pierwszym rzędzie Francja. – Do niedawna za francuską lokomotywą szły najpierw Stany Zjednoczone i Japonia. Obecnie w całym świecie czuje się rozpoczęte nad Sekwaną wrzenie – zauważa Savoy. Objawy tego wrzenia to jego zdaniem coraz częstsze i coraz bardziej kreatywne używanie produktów lokalnych oraz sięganie do jarzyn i owoców, które nierzadko stają się zasadniczym składnikiem dań.

– Czy to znaczy, że Francuzi są doskonałymi trenerami, ale gorszymi zawodnikami? – zastanawia się Savoy. I od razu odpowiada: „Nie, są jednocześnie trenerami i mistrzami”.

PAP

Wiadomości

Maciak o TVN: jestem dla nich gorącym kartoflem. Przez lata pracowałem dla nich

Piłkarz Nottingham Forest wprowadzony w stan śpiączki farmakologicznej po operacji

Magdalena Rigamonti o Trzaskowskim podczas debaty: zmęczony, zniechęcony [WIDEO]

Kongresmeni USA alarmują Komisje Europejską

Turcja: Szefowie dyplomacji państw NATO rozpoczynają dziś dwudniowe obrady

Włochy czekają na sezon. Zapowiada się rekordowe lato w turystyce

HIT DNIA

Simion wspiera Nawrockiego: jesteśmy kandydatami zdrowego rozsądku, a nie von der Leyen, Putina, czy skorumpowanej Brukseli [WIDEO]

Trwa proces Diddy’ego: Córki opuściły salę po szokujących zeznaniach!

Urząd Ochrony Danych Osobowych zajmie się Trzaskowskim. Kandydat KO ujawnił dane pana Jerzego

Droga do MŚ 2027: Polska trafiła na Łotwę! Sprawdź skład całej grupy F

Nawrocki już załatwia sprawy z Amerykanami. USA wycofają restrykcje na eksport chipów do Polski

Sąsiedzi zabierają głos w sprawie Nawrockiego

Pekin ogrywa Zachód. Poprzez TikToka Chiny mogą mieć dostęp do amerykańskich mikrochipów

Jak przechowywać szparagi, by długo były świeże? Ten trik działa!

Brytyjczyk uniewinniony po 38 latach więzienia!

Najnowsze

Maciak o TVN: jestem dla nich gorącym kartoflem. Przez lata pracowałem dla nich

Turcja: Szefowie dyplomacji państw NATO rozpoczynają dziś dwudniowe obrady

Włochy czekają na sezon. Zapowiada się rekordowe lato w turystyce

HIT DNIA

Simion wspiera Nawrockiego: jesteśmy kandydatami zdrowego rozsądku, a nie von der Leyen, Putina, czy skorumpowanej Brukseli [WIDEO]

Trwa proces Diddy’ego: Córki opuściły salę po szokujących zeznaniach!

Piłkarz Nottingham Forest wprowadzony w stan śpiączki farmakologicznej po operacji

Magdalena Rigamonti o Trzaskowskim podczas debaty: zmęczony, zniechęcony [WIDEO]

Kongresmeni USA alarmują Komisje Europejską