Przejdź do treści
18:24 Od czwartku we Wrocławiu w godzinach 22.00-6.00 będzie obowiązywać zakaz sprzedaży alkoholu w sklepach i na stacjach benzynowych. Przedsiębiorcy, którzy go złamią, muszą się liczyć z karami i utratą koncesji na sprzedaż alkoholu
17:31 Widać kryzys na rynku pracy. Czekają nas masowe zwolnienia. Ponad 150 dużych przedsiębiorstw planuje redukcję zatrudnienia. Pracę może stracić ponad 77 tysięcy osób
17:13 Pilne: Krajowa Rada Sądownictwa skierowała w środę do Trybunału Konstytucyjnego wniosek o zbadanie zgodności z konstytucją rozporządzenia MS odnoszącego się do systemu przydziału spraw sędziom
16:30 Rząd Holandii zamierza utworzyć nad Morzem Północnym stały obszar testowy dla dronów, w którym będą prowadzone loty poza zasięgiem wzroku operatorów. Strefa ma powstać między Katwijk a portem w Rotterdamie, a uruchomienie planowane jest w połowie 2026 r.
15:30 Rada Polityki Pieniężnaj obniżyła stopy procentowe o 0,25 pkt proc. Stopa referencyjna wynosi 4,50 proc. w skali rocznej
14:33 Polska: Od 10 do 17 października na Mazowszu przeprowadzone zostanie profilaktyczne szczepienie lisów przeciwko wściekliźnie
14:03 Pomorskie: Podejrzewany o potrącenie nastolatków w czwartek zostanie przesłuchany
Republika Kasprowy, Giewont i Rysy - takie nazwy wybraliście Państwo dla naszych kamer w studiu Republiki
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Kielce-Centrum zaprasza na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem, prezesem TV Republika, 10 października, g. 17, Wojewódzka Biblioteka Publiczna, ul. Ściegiennego 13, Kielce
Wydarzenie 10 października o godz. 19:00 odbędzie się spotkanie z Przemysławem Czarnkiem i Danielem Obajtkiem. Miejsce: Lubelskie Centrum Konferencyjne, Lublin
Wydarzenie Klub GP Gdańsk II zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, założycielem Ruchu Obrony Granic, 14 października, g. 18.00, Sala BHP, Gdańsk
Wydarzenie 16 października w Konstantynowie Łódzkim odbędzie się otwarte spotkanie z Jackiem Wroną, członkiem Ruchu Obrony Granic. Początek spotkania w sali parafialnej przy ul. Kościelnej 9, o godz. 19:00
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Starogard Gdański zaprasza na spotkanie z posłem na Sejm RP Markiem Jakubiakiem, 20 października, g. 18, Starogardzkie Centrum Kultury al. Jana Pawła II 3, Starogard Gdański
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z b. prezydentem RP - Andrzejem Dudą. 20 października, godz. 18:00 Hotel Restauracja "Pelikan", ul, Wierzbińska 58, Aleksandrów Łódzki
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Zarząd NBP, z inicjatywy Prezesa NBP prof. Adama Glapińskiego, zdecydował o zwiększeniu udziału złota w rezerwach do 30 proc. Obecnie NBP ma ponad 515 ton złota o wartości 200 mld zł (ok. 22 proc. rezerw). Łączne rezerwy dewizowe przekraczają 953 mld zł.

„Lockdown uderzył w styl życia i duszę Francuzów”. Guy Savoy: Trzeba się rozruszać po hibernacji

Źródło: Fot. Unsplash/Nicolas Lafargue

– Pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę – powiedział Guy Savoy, szef i właściciel paryskiej restauracji, która w rankingu La Liste trzykrotnie została uznana za najlepszą na świecie.

Wielki kucharz kwestionował sensowność zamknięcia restauracji z powodu pandemii Covid-19 i wyraził przekonanie, że świat po koronawirusie będzie taki sam, jak przed nim.

Odrzucił stwierdzenia angielskich dziennikarzy, jakoby w Wielkiej Brytanii jedzenie było obecnie lepsze niż we Francji i dał przykłady innowacji i wpływów francuskich na światową gastronomię.

ACTIVITÉ APE
Rencontre avec le grand chef français Guy Savoy @guysavoy
#guysavoy 3 Étoiles au Guide Michelin depuis des années; il est nommé Meilleur Restaurant du Monde par « La Liste » pour la cinquième année consécutive .
Le MERCREDI 26 Mai
info :
[email protected] pic.twitter.com/MipLbFbY7T

— APE (@APE_France) May 21, 2021

– Trzeba się rozruszać po hibernacji – tymi słowy powitał korespondentów Savoy, który po siedmiu miesiącach zapowiedział otwarcie swej restauracji 9 czerwca. Tego dnia francuskie kawiarnie i restauracje, dotychczas przyjmujące gości wyłącznie w ogródkach, będą mogły zapraszać ich do środka, a godzina policyjna ma być przesunięta z godz. 21 na 23.

100 tys. pracowników gastronomii podczas lockdownów odeszło z zawodu

Savoy, który od początku protestował przeciw zamknięciu lokali gastronomicznych, podkreśla, że żadna restauracja nie okazała się ogniskiem zakażenia SARS-CoV-2. I przytacza przykład własnej firmy: wśród 150 pracowników i współpracowników nikt nie zachorował. – Jest w tym być może i łut szczęścia, ale przede wszystkim ogromna wola ochrony zarówno ekipy, jak i klientów – stwierdził. Podkreślił, że „w coraz bardziej wirtualnym świecie konkret w postaci restauracyjnego stolika i staranna obsługa gwarantują nie tylko bezpośredni kontakt, ale i dobrostan”.

Restaurator, który corocznie przyjmuje uczniów i stażystów „z prawie wszystkich krajów”, ubolewał nad stratą, jaką z powodu epidemii ponieśli czeladnicy i praktykanci. – Zdalne kursy nie zastąpią styku z prawdziwym życiem restauracji – tłumaczył.

En direct sur @SudRadio, le Chef ⭐⭐⭐ @guysavoy parle du doc CINÉMIAM de @mycineplus et de ses Soupes d'Été
????@gillesgmann / @valerie_expert pic.twitter.com/FZE7y6p5m4

— Valentin Ribas (@ribas_valentin) May 25, 2021

Straty materialne poniesione przez skazanych na bezczynność przedsiębiorców da się odrobić, nawet jeśli rządowe odszkodowania nie pokrywają ich do końca – uważa Savoy. Przywołał liczbę 100 tys. francuskich pracowników gastronomii, którzy podczas lockdownów odeszli z zawodu.

O wiele niebezpieczniejsze są wskazywane przez lekarzy i psychologów patologie psychologiczne i psychiczne – uznał Savoy. – I to jest najgorsze, bo pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę – dodał.

Kuchnia bistro „błyszczy wyobraźnią i jakością”

Restauracja Guy Savoy od dawna ma trzy gwiazdki Michelina, najwyższą rangę w słynnym przewodniku. Jej właściciel nie obawia się też o rangę francuskiej gastronomii w świecie, kwestionowaną przez brytyjskich dziennikarzy. – Od 20 lat większe były innowacje w kuchni niż przez ostatnie stulecia – diagnozuje restaurator, wysoko oceniając kuchnię bistro „błyszczącą wyobraźnią i jakością”.

The Art Of Plating with Michelin Star Chef @guysavoy and his super talented team in Las Vegas ???????? #MyStoryWithMichelin @MichelinGuideUS only at @caesarspalace #LikeACaesar pic.twitter.com/3UnXPBFPep

— Las Vegas Food and Wine Festival (@VegasFoodWine) May 23, 2021

Jego zdaniem do postępu w sztuce gastronomii wciąż przyczynia się w pierwszym rzędzie Francja. – Do niedawna za francuską lokomotywą szły najpierw Stany Zjednoczone i Japonia. Obecnie w całym świecie czuje się rozpoczęte nad Sekwaną wrzenie – zauważa Savoy. Objawy tego wrzenia to jego zdaniem coraz częstsze i coraz bardziej kreatywne używanie produktów lokalnych oraz sięganie do jarzyn i owoców, które nierzadko stają się zasadniczym składnikiem dań.

– Czy to znaczy, że Francuzi są doskonałymi trenerami, ale gorszymi zawodnikami? – zastanawia się Savoy. I od razu odpowiada: „Nie, są jednocześnie trenerami i mistrzami”.

PAP

Wiadomości

Sławomir Nowak

"Sąd dokonał nieuprawnionej merytorycznej oceny zgromadzonych w sprawie dowodów". Jest ruch prokuratury ws. Nowaka

Niemiecka prasa krytyczna wobec wypowiedzi Merkel o Polakach i państwach bałtyckich

„Friz & Wersow. Miłość w czasach online” miało być hitem, a wyszła katastrofa. Drugi najgorzej oceniany polski film w historii!

Dania wprowadza zakaz korzystania z platform społecznościowych przez dzieci do 15 lat

Ostrzegała przed ginekologiem-aborterem, została skazana. Teraz będzie prosić prezydenta o ułaskawienie

Widać kryzys na rynku pracy. Czekają nas masowe zwolnienia

Marcela Leszczak o trudnych chwilach po rozstaniu z Miśkiem Koterskim. „Największy smutek sprawiają najbliżsi”

Reseciarze znów w akcji. Będzie nowe połączenie autobusowe między Rosją a Warszawą

Prokuratura chce uzasadnienia wyroku w sprawie o groźby pod adresem funkcjonariuszy SG

Stanowski do Wieniawy i innych celebrytów: Jedź do Sudanu i sobie zaafirmuj karierę

Jest decyzja RPP ws. stop procentowych

Sędziowie ukrywają w domu sądowe akta!

Zbigniew Ziobro o atakach władzy: to polityczne harakiri Donalda Tuska

Kaczyński ostro o decyzji Parlamentu Europejskiego ws. Obajtka i Dworczyka: „To nawiązanie do najgorszych tradycji”

Chcesz wystąpić w programie Miłosz Kłeczek W Ruchu? Zobacz jak to zrobić! [SZCZEGÓŁY]

Najnowsze

Sławomir Nowak

"Sąd dokonał nieuprawnionej merytorycznej oceny zgromadzonych w sprawie dowodów". Jest ruch prokuratury ws. Nowaka

Ostrzegała przed ginekologiem-aborterem, została skazana. Teraz będzie prosić prezydenta o ułaskawienie

Widać kryzys na rynku pracy. Czekają nas masowe zwolnienia

Marcela Leszczak o trudnych chwilach po rozstaniu z Miśkiem Koterskim. „Największy smutek sprawiają najbliżsi”

Reseciarze znów w akcji. Będzie nowe połączenie autobusowe między Rosją a Warszawą

Niemiecka prasa krytyczna wobec wypowiedzi Merkel o Polakach i państwach bałtyckich

„Friz & Wersow. Miłość w czasach online” miało być hitem, a wyszła katastrofa. Drugi najgorzej oceniany polski film w historii!

Dania wprowadza zakaz korzystania z platform społecznościowych przez dzieci do 15 lat