Przejdź do treści
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Myślenice zaprasza na spotkanie z prezydentem Andrzejem Dudą połączone z promocją książki „To ja Andrzej Duda”, 18 września (czwartek), g. 18.30, sala bankietowa EUFORIA ulica Słowackiego 121, Myślenice
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Toruń zaprasza na spotkanie z Antonim Macierewiczem i Krzysztofem Szczuckim, 19 września (piątek), g. 18, HOTEL FILMAR ul. Grudziądzka 39-43, Toruń
Wydarzenie Zapraszamy na spotkanie z prezydentem RP Karolem Nawrocki oraz Pierwszą Damą, 21.09, godz. 12, w Narodowym Sanktuarium Matki Boskiej Częstochowskiej w Doylestowne
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Gdańsk II zaprasza na protest „Tak dla edukacji! Nie dla deprawacji!” w niedzielę, 21 września, godz. 15:00, ul. Długa 46/47, przed Ratuszem Głównego Miasta
Wydarzenie Klub "Gazety" Polskiej Skierniewice zaprasza do składania podpisów pod wnioskiem o referendum ws. nielegalnej imigracji, 20-21 września od godz. 9, podczas Skierniewickiego Święta Kwiatów Owoców i Warzyw przy ul. Wita Stwosza naprzeciw Kina "POLONEZ"
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Częstochowa zaprasza do składania podpisów pod wnioskiem o referendum ws. nielegalnej migracji w każdą sobotę i niedzielę września od 12 tej do 17 tej pod Jasną Górą przy wjeździe na parking od ul. Klasztornej
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” nr 1 w Elblągu zaprasza na spotkanie z wiceprezesem PiS, europosłem Tobiaszem Bocheńskim i posłem Andrzejem Śliwką, w dniu 4 października o godz. 17:00 w Domu Rektora przy bulwarze Zygmunta Augusta 12 w Elblągu
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP NBP informuje – prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: Dzięki przemyślanym inwestycjom NBP ma już ponad 515 ton złota. Jego wartość przekroczyła 211 mld zł, a łączna wartość wszystkich rezerw dewizowych NBP wyniosła ponad 953 mld zł.

„Lockdown uderzył w styl życia i duszę Francuzów”. Guy Savoy: Trzeba się rozruszać po hibernacji

Źródło: Fot. Unsplash/Nicolas Lafargue

– Pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę – powiedział Guy Savoy, szef i właściciel paryskiej restauracji, która w rankingu La Liste trzykrotnie została uznana za najlepszą na świecie.

Wielki kucharz kwestionował sensowność zamknięcia restauracji z powodu pandemii Covid-19 i wyraził przekonanie, że świat po koronawirusie będzie taki sam, jak przed nim.

Odrzucił stwierdzenia angielskich dziennikarzy, jakoby w Wielkiej Brytanii jedzenie było obecnie lepsze niż we Francji i dał przykłady innowacji i wpływów francuskich na światową gastronomię.

ACTIVITÉ APE
Rencontre avec le grand chef français Guy Savoy @guysavoy
#guysavoy 3 Étoiles au Guide Michelin depuis des années; il est nommé Meilleur Restaurant du Monde par « La Liste » pour la cinquième année consécutive .
Le MERCREDI 26 Mai
info :
[email protected] pic.twitter.com/MipLbFbY7T

— APE (@APE_France) May 21, 2021

– Trzeba się rozruszać po hibernacji – tymi słowy powitał korespondentów Savoy, który po siedmiu miesiącach zapowiedział otwarcie swej restauracji 9 czerwca. Tego dnia francuskie kawiarnie i restauracje, dotychczas przyjmujące gości wyłącznie w ogródkach, będą mogły zapraszać ich do środka, a godzina policyjna ma być przesunięta z godz. 21 na 23.

100 tys. pracowników gastronomii podczas lockdownów odeszło z zawodu

Savoy, który od początku protestował przeciw zamknięciu lokali gastronomicznych, podkreśla, że żadna restauracja nie okazała się ogniskiem zakażenia SARS-CoV-2. I przytacza przykład własnej firmy: wśród 150 pracowników i współpracowników nikt nie zachorował. – Jest w tym być może i łut szczęścia, ale przede wszystkim ogromna wola ochrony zarówno ekipy, jak i klientów – stwierdził. Podkreślił, że „w coraz bardziej wirtualnym świecie konkret w postaci restauracyjnego stolika i staranna obsługa gwarantują nie tylko bezpośredni kontakt, ale i dobrostan”.

Restaurator, który corocznie przyjmuje uczniów i stażystów „z prawie wszystkich krajów”, ubolewał nad stratą, jaką z powodu epidemii ponieśli czeladnicy i praktykanci. – Zdalne kursy nie zastąpią styku z prawdziwym życiem restauracji – tłumaczył.

En direct sur @SudRadio, le Chef ⭐⭐⭐ @guysavoy parle du doc CINÉMIAM de @mycineplus et de ses Soupes d'Été
????@gillesgmann / @valerie_expert pic.twitter.com/FZE7y6p5m4

— Valentin Ribas (@ribas_valentin) May 25, 2021

Straty materialne poniesione przez skazanych na bezczynność przedsiębiorców da się odrobić, nawet jeśli rządowe odszkodowania nie pokrywają ich do końca – uważa Savoy. Przywołał liczbę 100 tys. francuskich pracowników gastronomii, którzy podczas lockdownów odeszli z zawodu.

O wiele niebezpieczniejsze są wskazywane przez lekarzy i psychologów patologie psychologiczne i psychiczne – uznał Savoy. – I to jest najgorsze, bo pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę – dodał.

Kuchnia bistro „błyszczy wyobraźnią i jakością”

Restauracja Guy Savoy od dawna ma trzy gwiazdki Michelina, najwyższą rangę w słynnym przewodniku. Jej właściciel nie obawia się też o rangę francuskiej gastronomii w świecie, kwestionowaną przez brytyjskich dziennikarzy. – Od 20 lat większe były innowacje w kuchni niż przez ostatnie stulecia – diagnozuje restaurator, wysoko oceniając kuchnię bistro „błyszczącą wyobraźnią i jakością”.

The Art Of Plating with Michelin Star Chef @guysavoy and his super talented team in Las Vegas ???????? #MyStoryWithMichelin @MichelinGuideUS only at @caesarspalace #LikeACaesar pic.twitter.com/3UnXPBFPep

— Las Vegas Food and Wine Festival (@VegasFoodWine) May 23, 2021

Jego zdaniem do postępu w sztuce gastronomii wciąż przyczynia się w pierwszym rzędzie Francja. – Do niedawna za francuską lokomotywą szły najpierw Stany Zjednoczone i Japonia. Obecnie w całym świecie czuje się rozpoczęte nad Sekwaną wrzenie – zauważa Savoy. Objawy tego wrzenia to jego zdaniem coraz częstsze i coraz bardziej kreatywne używanie produktów lokalnych oraz sięganie do jarzyn i owoców, które nierzadko stają się zasadniczym składnikiem dań.

– Czy to znaczy, że Francuzi są doskonałymi trenerami, ale gorszymi zawodnikami? – zastanawia się Savoy. I od razu odpowiada: „Nie, są jednocześnie trenerami i mistrzami”.

PAP

Wiadomości

Charlie Kirk

Stacja zawiesza program. Komik broni mordercy Kirka

Niemieckie młodzieżówki SPD chcą zakazu "męskich podcastów"

Stubb zdradził na jakim poziomie jest Artykuł 5. NATO

Rekordowe inwestycje zawarte podczas wizyty Trumpa

70 procent aresztowanych w Londynie to kontrmanifestanci Antify

Donald Trump na historycznym bankiecie. Co też jedli?

Trzech policjantów nie żyje. Pojechali do rodzinnej sprawy

Ogólnopolska premiera spektaklu "Synchronizacja w Birkenwald"

Nie tylko Mercosur - Komisja Europejska szykuje kolejny cios w nasze rolnictwo

Płażyński: Mamy prawo pytać. Musimy wymagać od rządu podejmowania dobrych decyzji

Taniec z Gwiazdami: widzowie wybrali inaczej niż jury. Wyniki głosowania zaskoczyły

Lewandowski kontra Kucharski. Jutro kolejna rozprawa w sądzie

Szefernaker: Pan prezydent Karol Nawrocki oczekuje wyjaśnień w sprawie uderzenia rakiety

Niech wszyscy biorą przykład: w rocznicę agresji sowieckiej zorganizowali w Tymbarku zawody strzeleckie

USA wstrzymały fundusze dla UNICEF z powodu promocji aborcji i gender. Czy za USA pójdą inne państwa?

Najnowsze

Charlie Kirk

Stacja zawiesza program. Komik broni mordercy Kirka

Antifa

70 procent aresztowanych w Londynie to kontrmanifestanci Antify

uczta u króla Karola

Donald Trump na historycznym bankiecie. Co też jedli?

police

Trzech policjantów nie żyje. Pojechali do rodzinnej sprawy

Ogólnopolska premiera spektaklu "Synchronizacja w Birkenwald"

Hoss and Hopf

Niemieckie młodzieżówki SPD chcą zakazu "męskich podcastów"

Alexander Stubb

Stubb zdradził na jakim poziomie jest Artykuł 5. NATO

Donald Trump i Król Karol

Rekordowe inwestycje zawarte podczas wizyty Trumpa