Przejdź do treści
23:45 Sejm uchwalił ustawę, która ma pozwolić na obniżenie cen prądu dla gospodarstw domowych w IV kwartale
Debata Republiki Kolejna debata kandydatów na Prezydenta RP, której organizatorem będzie Telewizja Republika już 9 maja – proszę śledzić naszą antenę, portal i media społecznościowe
Spotkanie W czwartek (24 kwietnia) o godz. 12:00 na dziedzińcu Zamku w Bytowie odbędzie się spotkanie z obywatelskim kandydatem Karolem Nawrockim
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Częstochowa zaprasza na spotkanie z prof. Janem Majchrowskim, 24 kwietnia, g. 17, Aula Solidarności ul. Łódzka 8/12, Częstochowa
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Nysa zaprasza na obchody upamiętniające 20 rocznicę śmierci i 105 rocznicę urodzin Karola Wojtyły, 26 kwietnia, g. 13.30, Nyski Dom Kultury - Konferencja wraz koncertem muzyków i uczniów. Obchodom towarzyszy wiele wydarzeń
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Filadelfia zaprasza na obchody Rocznicy Katastrofy Smoleńskiej i Zbrodni Katyńskiej, 27 kwietnia, g. 11 AM, Narodowe Sanktuarium Matki Bożej Częstochowskiej, 654 Ferry Rd, Doylestown, PA 18901
17:11 Mieszkańcy Piotrkowa Trybunalskiego są zaproszeni na sesję Rady Miejskiej, 25 kwietnia o godz. 9 w sali Urzędu Miasta, na której ma być rozpatrywana uchwała sprzeciwiająca się powstaniu Centrum Integracji Cudzoziemców w Piotrkowie Trybunalskim
Zmiana terminu manifestacji Ze względu na śmierć Papieża Franciszka i uroczystości pogrzebowe 26.04, manifestacja przeciwko nielegalnej migracji zostaje przeniesiona na 10.05. Początek o 12:00 na Rondzie Dmowskiego, zakończenie przed KPRM w Al. Ujazdowskich
Wydarzenie 27 kwietnia 2025 r. (niedziela) o godz. 12:00, w hali EXPO Łódź, Aleje Politechniki 4 w Łodzi, odbędzie się konwencja kandydata na Prezydenta RP Karola Nawrockiego
Spotkanie 29 kwietnia o godz. 18:00 odbędzie się spotkanie z publicystą TV Republika - Jakubem Maciejewskim. Miejsce: Wojewódzka Biblioteka Publiczna, ul. Ściegiennego 13, Kielce
Wydarzenie Stowarzyszenie "Parafiak" zaprasza 30 kwietnia na uroczystości rocznicowe - 85-lecia zbrodni katyńskiej i 15-lecia tragedii smoleńskiej. Wydarzenie odbędzie się na Skwerze Katyńskim w Marcinkowicach (Małopolska). Początek o godz. 9
Republika Uwaga, lokalne muxy nie nadają od 1 kwietnia Republiki. Chcąc oglądać naszą stację trzeba przejść na Mux 8
Republika Solidarni z Republiką! Każda wpłata od Państwa jest dla nas ogromnym wyrazem wsparcia. Wpłaty można dokonać, wykonując przelew: Fundacja Niezależne Media, nr konta: 78 1240 1053 1111 0010 7283 0412, dopisek: Darowizna na wolne media
Radio Republika Zachęcamy do słuchania naszego internetowego Radio Republika na stronie radiotvrepublika.pl
NBP NBP informuje: Narodowy Bank Polski działając niezależnie od nacisków politycznych, zapewnia stabilność cen i wspiera zrównoważony rozwój gospodarki. Niezależność banku centralnego to fundament silnej gospodarki. NBP działa na rzecz dobrobytu Polaków

„Lockdown uderzył w styl życia i duszę Francuzów”. Guy Savoy: Trzeba się rozruszać po hibernacji

Źródło: Fot. Unsplash/Nicolas Lafargue

– Pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę – powiedział Guy Savoy, szef i właściciel paryskiej restauracji, która w rankingu La Liste trzykrotnie została uznana za najlepszą na świecie.

Wielki kucharz kwestionował sensowność zamknięcia restauracji z powodu pandemii Covid-19 i wyraził przekonanie, że świat po koronawirusie będzie taki sam, jak przed nim.

Odrzucił stwierdzenia angielskich dziennikarzy, jakoby w Wielkiej Brytanii jedzenie było obecnie lepsze niż we Francji i dał przykłady innowacji i wpływów francuskich na światową gastronomię.

ACTIVITÉ APE
Rencontre avec le grand chef français Guy Savoy @guysavoy
#guysavoy 3 Étoiles au Guide Michelin depuis des années; il est nommé Meilleur Restaurant du Monde par « La Liste » pour la cinquième année consécutive .
Le MERCREDI 26 Mai
info :
[email protected] pic.twitter.com/MipLbFbY7T

— APE (@APE_France) May 21, 2021

– Trzeba się rozruszać po hibernacji – tymi słowy powitał korespondentów Savoy, który po siedmiu miesiącach zapowiedział otwarcie swej restauracji 9 czerwca. Tego dnia francuskie kawiarnie i restauracje, dotychczas przyjmujące gości wyłącznie w ogródkach, będą mogły zapraszać ich do środka, a godzina policyjna ma być przesunięta z godz. 21 na 23.

100 tys. pracowników gastronomii podczas lockdownów odeszło z zawodu

Savoy, który od początku protestował przeciw zamknięciu lokali gastronomicznych, podkreśla, że żadna restauracja nie okazała się ogniskiem zakażenia SARS-CoV-2. I przytacza przykład własnej firmy: wśród 150 pracowników i współpracowników nikt nie zachorował. – Jest w tym być może i łut szczęścia, ale przede wszystkim ogromna wola ochrony zarówno ekipy, jak i klientów – stwierdził. Podkreślił, że „w coraz bardziej wirtualnym świecie konkret w postaci restauracyjnego stolika i staranna obsługa gwarantują nie tylko bezpośredni kontakt, ale i dobrostan”.

Restaurator, który corocznie przyjmuje uczniów i stażystów „z prawie wszystkich krajów”, ubolewał nad stratą, jaką z powodu epidemii ponieśli czeladnicy i praktykanci. – Zdalne kursy nie zastąpią styku z prawdziwym życiem restauracji – tłumaczył.

En direct sur @SudRadio, le Chef ⭐⭐⭐ @guysavoy parle du doc CINÉMIAM de @mycineplus et de ses Soupes d'Été
????@gillesgmann / @valerie_expert pic.twitter.com/FZE7y6p5m4

— Valentin Ribas (@ribas_valentin) May 25, 2021

Straty materialne poniesione przez skazanych na bezczynność przedsiębiorców da się odrobić, nawet jeśli rządowe odszkodowania nie pokrywają ich do końca – uważa Savoy. Przywołał liczbę 100 tys. francuskich pracowników gastronomii, którzy podczas lockdownów odeszli z zawodu.

O wiele niebezpieczniejsze są wskazywane przez lekarzy i psychologów patologie psychologiczne i psychiczne – uznał Savoy. – I to jest najgorsze, bo pierwszy lockdown uderzył w styl życia Francuzów, drugi w ich duszę – dodał.

Kuchnia bistro „błyszczy wyobraźnią i jakością”

Restauracja Guy Savoy od dawna ma trzy gwiazdki Michelina, najwyższą rangę w słynnym przewodniku. Jej właściciel nie obawia się też o rangę francuskiej gastronomii w świecie, kwestionowaną przez brytyjskich dziennikarzy. – Od 20 lat większe były innowacje w kuchni niż przez ostatnie stulecia – diagnozuje restaurator, wysoko oceniając kuchnię bistro „błyszczącą wyobraźnią i jakością”.

The Art Of Plating with Michelin Star Chef @guysavoy and his super talented team in Las Vegas ???????? #MyStoryWithMichelin @MichelinGuideUS only at @caesarspalace #LikeACaesar pic.twitter.com/3UnXPBFPep

— Las Vegas Food and Wine Festival (@VegasFoodWine) May 23, 2021

Jego zdaniem do postępu w sztuce gastronomii wciąż przyczynia się w pierwszym rzędzie Francja. – Do niedawna za francuską lokomotywą szły najpierw Stany Zjednoczone i Japonia. Obecnie w całym świecie czuje się rozpoczęte nad Sekwaną wrzenie – zauważa Savoy. Objawy tego wrzenia to jego zdaniem coraz częstsze i coraz bardziej kreatywne używanie produktów lokalnych oraz sięganie do jarzyn i owoców, które nierzadko stają się zasadniczym składnikiem dań.

– Czy to znaczy, że Francuzi są doskonałymi trenerami, ale gorszymi zawodnikami? – zastanawia się Savoy. I od razu odpowiada: „Nie, są jednocześnie trenerami i mistrzami”.

PAP

Wiadomości

Potęga Azji zamknęła granicą lądową z sąsiadem

Europa: Skażone wina? Podwójne zagrożenie dla ludzi

Tyle delegacji państwowych spodziewanych jest na pogrzebie papieża

Ulubiony żart papieża. Franciszek traktował humor jako broń

Przez półtora roku przed śmiercią papież dzwonił tam codziennie

Koniec lewa w Bułgarii? Euro czai się do zastąpienia

Putin alarmuje: rosyjska armia bez wystarczającej ilości broni

"Konklawe" hitem po śmierci Papieża Franciszka

Dolar w tarapatach: amerykańska waluta na najniższym poziomie od lat

Rewolucja na Instagramie: sztuczna inteligencja to wykryje

Pieskow o warunkach: wojna na Ukrainie zakończy się natychmiast

PIT – to już jest ostatni dzwonek na rozliczenie

Mastalerek: Sikorski nie rozumie, czym jest polityka zagraniczna i na czym polega polska racja stanu

Niemieckie media oskarżają GRU. Chodzi o pożary paczek lotniczych

Była żona Martyniuka przerywa milczenie: „Nie pozwolę więcej na to, by moje imię było szarpane w cudzych opowieściach”

Najnowsze

Potęga Azji zamknęła granicą lądową z sąsiadem

Przez półtora roku przed śmiercią papież dzwonił tam codziennie

Koniec lewa w Bułgarii? Euro czai się do zastąpienia

Putin alarmuje: rosyjska armia bez wystarczającej ilości broni

Film Konklawe - hitem po śmierci Papieża Franciszka

Europa: Skażone wina? Podwójne zagrożenie dla ludzi

Tyle delegacji państwowych spodziewanych jest na pogrzebie papieża

Ulubiony żart papieża. Franciszek traktował humor jako broń