Przejdź do treści

Wpływ pandemii na odżywianie. Młodzi ludzie najbardziej zmienili swoje żywienie

Źródło: Fot. pixabay.com / KatineArt

Ponad 40 proc. badanych zauważyło u siebie poprawę nawyków żywieniowych podczas pandemii. Dotyczy to zwłaszcza osób w wieku 23-35 lat, mieszkańców dużych miast, z wyższym wykształceniem i zarobkami od 4 do 7 tys. zł netto.

W czasie pandemii 40,2 proc. Polaków zmieniło swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, a 46 proc. nic nie zrobiło w tym kierunku. Natomiast 14 proc. nie potrafi tego określić. Tak wynika z najnowszego badania opinii społecznej wykonanego przez UCE RESEARCH i SYNO Poland. Badanie zostało zrealizowane metodą CAWI (wywiad internetowy). Przeprowadzono je wśród ponad tysiąca dorosłych Polaków. Próba była reprezentatywna pod względem płci, wieku, wielkości miejscowości, wykształcenia oraz regionu.

Odżywianie to jedna z najważniejszych rzeczy w życiu każdego człowieka. Stanowi źródło przyjemności, ale przede wszystkim kształtuje nas jako człowieka już od łona matki. ✅
Jeśli macie w tym zakresie pytania, zapraszam serdecznie do konsultacji. :)https://t.co/DCOjyj0Mpo pic.twitter.com/oAX1RwQgnD

— Lidia Szeworska Dietetyk (@LDietetyk) May 28, 2021

- Podczas pandemii społeczeństwo zaczęło bardziej dbać o zdrowie. Wielu Polaków zyskało czas potrzebny do samodzielnego przygotowywania i regularnego spożywania dobrze zbilansowanych posiłków, m.in. dzięki pracy zdalnej i ograniczeniu licznych aktywności. A zatem odsetek osób deklarujących nowe, lepsze nawyki żywieniowe nie jest aż tak wysoki, jak się spodziewaliśmy, czyli na poziomie nawet 50 czy 60 procent - powiedziała Agnieszka Dominik, analityk z UCE RESEARCH.

W trakcie pandemii Polacy więcej jedli warzyw i owoców – odpowiednio 58 proc. i 48 proc. Badani deklarowali, że w trakcie pandemii regularnie spożywali posiłki – 37 proc., częściej kupowali zdrową żywność – 29 proc, a także rzadsze konsumowanie mięsa – 29 proc.

- Zaczęliśmy bardziej włączać w nasz jadłospis produkty zbożowe z pełnego ziarna, owoce, pojawiło się więcej warzyw. Zaczęliśmy mniej solić, rezygnujemy z czerwonego mięsa i jego przetworów a także cukru. Zaczęliśmy dbać o aktywność fizyczną - powiedziała Chruślak.

      Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Najbardziej aktywni we wprowadzaniu zmian żywieniowych okazali się Polacy w wieku od 23. do 35. roku życia. Oni stanowią 46 proc. Minimalnie przeważali nad rówieśnikami, którzy nie wdrożyli żadnych zdrowych nawyków (tu 43 proc.).

- Tę grupę wiekową tworzą najbardziej świadomi konsumenci. Niektórzy z pasją, inni podążając za modą, ale jednak zgłębiają wiedzę na temat zdrowego stylu życia. Chcą dobrze wyglądać i mają duży zapał do wprowadzania metamorfoz. Wśród nich są też młodzi rodzice, którym najbardziej zależy na wartościowym odżywianiu siebie i swoich dzieci – skomentował współautor badania z Grupy BLIX dr Krzysztof Łuczak i dodał, że osoby z wyższym wykształceniem są najbardziej świadome wpływu sposobu odżywiania na cały organizm. - Mogą też zarabiać na tyle dobrze, że stać ich na wysokiej jakości żywność - podkreślił Łuczak.

Osoby z dochodami na poziomie od 4 do 7 tys. zł netto były najbardziej aktywne we wprowadzaniu zmian żywieniowych – 59,1 proc. Polacy zarabiający poniżej tysiąca zł na rękę znaleźli się pod koniec zestawienia – 31,6 proc. Poprawę nawyków najrzadziej deklarowali ci, którzy nie wskazali, ile zarabiają – 17 proc.

      Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Damian Wiatrowski (@motywator.tv)

Poprawę stylu odżywiania najczęściej deklarują Polacy z miast liczących 200 - 499 tys. – 53 proc. ankietowanych. Na końcu rankingu są mieszkańcy wsi i miejscowości mających do 5 tys. ludności – 33,2 proc.

Wśród Polaków, którzy wdrożyli nowe nawyki żywieniowe, aż 94 proc. zamierza je utrzymać po zakończeniu pandemii. Zaprzecza temu tylko 3,3 proc. respondentów, a 3 proc. nie deklaruje się w tej kwestii.

- Uważam, że zmiana nawyków żywieniowych zostanie z nami na dłużej. Ważne są jednak niezbędne działania profilaktyczne, czyli szeroko pojęta edukacja żywieniowa, kształtowanie prozdrowotnych zachowań w tym sprzyjających utrzymaniu prawidłowej masy ciała w przedszkolach, szkołach, zakładach pracy oraz wśród pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej - podsumowała Chruślak. Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie aplikacji Zdrowe Zakupy.

dziennik.pl / PAP

Wiadomości

Nawrocki o spotkaniu Duda-Trump: nasz prezydent jest mężem stanu

Wybory w Niemczech. Mieszkańcy wyspy Norderney głosują w... koszach plażowych

Szef MSZ Ukrainy: unikanie nazywania Rosji agresorem nie zmienia faktu, że nim jest

Miał być atak na Nawrockiego. Oberwało się Trzaskowskiemu. I to jak!

Hołda: obecny rząd to rekiny biznesu, ale nie wiem czy polskiego...

Nowy tydzień, nowe prognozy. Będzie ocieplenie, ale i opady

Sakiewicz: oferta Trumpa z surowcami naturalnymi jest ofertą bezpieczeństwa

Protest we Wrocławiu. "Ręce precz od naszych dzieci" NA ŻYWO

Zalew migrantów z Niemiec. Nawrocki deklaruje: stanę na granicy!

Polityczny bandytyzm w Polsce? Atak na demokratycznie wybrany rząd! | Salonik polityczny

Papież przechodzi następne badania...

Polityka Trumpa jest bardzo racjonalna | Salonik polityczny

Duda z Trumpem, Sikorski z Rubio. Jak przebiegły rozmowy?

Seria wypadków w Tatrach ze względu na trudne warunki

30-letni rekord pobity. Nie było lepszych od Fortunato

Najnowsze

Nawrocki o spotkaniu Duda-Trump: nasz prezydent jest mężem stanu

Hołda: obecny rząd to rekiny biznesu, ale nie wiem czy polskiego...

Nowy tydzień, nowe prognozy. Będzie ocieplenie, ale i opady

Sakiewicz: oferta Trumpa z surowcami naturalnymi jest ofertą bezpieczeństwa

Protest we Wrocławiu. "Ręce precz od naszych dzieci" NA ŻYWO

Wybory w Niemczech. Mieszkańcy wyspy Norderney głosują w... koszach plażowych

Szef MSZ Ukrainy: unikanie nazywania Rosji agresorem nie zmienia faktu, że nim jest

Miał być atak na Nawrockiego. Oberwało się Trzaskowskiemu. I to jak!