Przejdź do treści
Smaki Lasu. Roladki z sarny z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, musztardą i miodem [wideo]
Telewizja Republika

Ośrodek Kultury Leśnej w Gołuchowie jest to niezwykły obiekt Lasów Państwowych zajmujący się ochroną dziedzictwa leśnego. Zajmuje on powierzchnię około 200 ha, a w jego skład wchodzi Park-arboretum na terenie, którego znajdują się liczne zabytkowe obiekty. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa roladki z sarny z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, musztardą i miodem. Zapraszamy do obejrzenia!

Ośrodek kultury leśnej jest ośrodkiem o znaczeniu krajowym, zajmuje się ochroną dziedzictwa lasów, czyli m.in. ochroną techniki leśnej, wszelkiego rodzaju materiałów i dokumentów. Jest to również miejsce będące dziedzictwem polskim. Ośrodek funkcjonuje na terenie dziewiętnastowiecznego zespołu zamkowo-parkowego, w którego skład wchodzą liczne obiekty zabytkowe, takie jak Kasa – siedziba administracji OKL, Oficyna, Dybul oraz budynki podworskie, które stanowią kompleks wystawienniczo-edukacyjny.

Usunięto obraz.

Ośrodek prowadzi wszechstronną działalność edukacyjną, jest to również centrum kultury leśników z całej Polski. Na miejscu znajduje się baza noclegowa, z której chętnie korzystają zielone szkoły. Uczestnicy mogą skorzystać z wielu atrakcji, m.in. zajęć edukacyjnych, a także zabaw i leśnych gier terenowych. 

Na terenie obiektu znajduje się również osada żubrów, w której żyje 9 osobników tego gatunku, znajdziemy tam również koniki polskie, pawie, a także daniela. 

Zagroda powstała w 1977 roku w celu zachowania żubrów dla potomności, aby nie był to gatunek zagrożony, ponieważ ostatni osobnik wolno żyjący został zastrzelony przez kłusowników 1920 roku i tylko dzięki tym, że pojedyncze egzemplarze były w zwykłych hodowlach, można było to odtworzyć i trzeba było to rozszerzyć. Jest to jedna z niewielu zagród, które są zamknięte. W Polsce mamy 206 żubrów żyjących w zagrodach zamkniętych. Ogólnie w Polsce jest około 2400 żubrów i większość żyje w hodowlach otwartych” – powiedział Wojciech Misiaszek, specjalista działu parkowego Ośrodka Kultury w Gołuchowie. 

Usunięto obraz.

Roladki z sarny z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, musztardą i miodem 

SKŁADNIKI:

  • 300 g udźca z sarny ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 100 g wędzonego boczku z dzika ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 50 g musztardy miodowo-chrzanowej ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 60 g kiszonego czosnku niedźwiedziego ze sklepu DOBRE Z LASU
  • 1 cebula
  • 100 g mąki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 gałązki tymianku
  • 300 ml rosołu
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml śmietany
  • 1 pęczek kopru
  • Sól, pieprz mielony do smaku
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 pęczek natki pietruszki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso i warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Udziec z sarny czyścimy z wszelkich powięzi i kroimy w plastry po 150 g i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubości ok 3 mm. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy musztardą miodowo-chrzanową ze sklepu DOBRE Z LASU. Wędzony boczek z dzika kroimy w cienkie plastry i układamy na rozbitej roladce posmarowanej musztardą. Cebulę kroimy w drobne piórka i układamy na środku roladek razem z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim. Roladki zwijamy bokami do środka, a następnie wzdłuż formując idealną roladkę. Gotową roladkę owijamy nicią lub sznurkiem spożywczym. 

Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy połowę klarowanego masła, dodajemy gałązkę tymianku. Roladki obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy około 2-3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania rumianego koloru.

Rosół z białym winem gotujemy wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i tymiankiem. Kiedy wywar się zagotuje, wkładamy do niego nasze roladki i zmniejszamy ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem ok 60 minut. 

Następnie wywar odparowujemy o połowę i dodajemy śmietanę oraz zasmażkę z mąki i masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Koper, macierzankę i natkę pietruszki drobno siekamy. Roladki podawajmy z sosem. Najlepiej smakują obsypane świeżo posiekanymi ziołami. Smacznego!

Telewizja Republika

Wiadomości

„Przyjechali tylko dla PR-u”: mieszkańcy Wrocławia oburzeni wizytą von der Leyen i Tuska

Niebywałe: sprawca tragedii na Trasie Łazienkowskiej miał pięć zakazów prowadzenia! Burza w sieci po śmierci ojca rodziny

Gorąco w sieci: internauci krytykują Tuska po akcji ABW

Błaszczak: władza, która dziś Polską rządzi nie sprawdza się! Rozliczymy odpowiedzialnych za zaniedbania ws. powodzi [wideo]

Uderzenie w nielegalny hazard w Gdyni!

Republika: „W Punkt” o godz.20:20

Młodzi ludzie uratowali kościół przed powodzią

Miliony dla Fundacji WOŚP. PZU nie żałuje kasy

Policja zatrzymała pijanego ojca, który opiekował się dzieckiem!

Bagiński: strategia Tuska wobec kataklizmu to strategia picu i rozpaczliwe ratowanie wizerunku

Rada Muzeum Historii Polski staje w obronie dyrektora, którego chce odwołać koalicja 13 grudnia

Most nad rzeką Bóbr na DK94 został otwarty

Polska spadła na 30. miejsce w rankingu FIFA

Kolejna duża inwestycja w zawieszeniu! Tym razem - zakłady petrochemiczne w Gdańsku

Prezydent o koalicji 13 grudnia: Opieszałość kosztuje

Najnowsze

Błaszczak: władza, która dziś Polską rządzi nie sprawdza się! Rozliczymy odpowiedzialnych za zaniedbania ws. powodzi [wideo]

Uderzenie w nielegalny hazard w Gdyni!

Republika: „W Punkt” o godz.20:20

Młodzi ludzie uratowali kościół przed powodzią

Miliony dla Fundacji WOŚP. PZU nie żałuje kasy

„Przyjechali tylko dla PR-u”: mieszkańcy Wrocławia oburzeni wizytą von der Leyen i Tuska

Niebywałe: sprawca tragedii na Trasie Łazienkowskiej miał pięć zakazów prowadzenia! Burza w sieci po śmierci ojca rodziny

Gorąco w sieci: internauci krytykują Tuska po akcji ABW