Smaki Lasu. Duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach [wideo]

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem, które znajduje się w samym centrum Bieszczadów. To wyjątkowy kompleks turystyczny, w którym prowadzona jest także edukacja przyrodnicza. Karol przygotował tu dla Państwa duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach. Zapraszamy do obejrzenia!
Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem powstało w wyniku modernizacji dawnego hotelu robotniczego. Oferuje szeroką ofertę noclegową, a także umożliwia organizację konferencji oraz szkoleń. Ośrodek położony jest w Dolinie Górnego Sanu, a także u podnóża jednego z najpiękniejszych szczytów Bieszczad Wysokich, czyli Bukowego Berda. Okolica zachęca więc do licznych wycieczek pieszych i rowerowych. Tuż obok hotelu swój początek ma ścieżka przyrodniczo-dydaktyczna „Krutyjówka”, która przez około 2,5 km prowadzi do pokazowej zagrody bieszczadzkich żubrów, znajdującej się pod opieką Nadleśnictwa Stuposiany.
W samym Centrum Promocji Leśnictwa powstało Muzeum Przyrodnicze, w którym prowadzona jest edukacja leśno-przyrodnicza skierowana zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Na wystawach zobaczyć można różne fragmenty bieszczadzkiego ekosystemu leśnego, czyli np. wilka, jelenia lub żubra w jego naturalnym środowisku. Wystawy urozmaicone zostały dodatkowo efektami dźwiękowymi prezentującymi odgłosy zwierząt, dzięki czemu odwiedzający mogą poczuć się jakby byli w samym środku lasu.
Duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach
SKŁADNIKI:
- 400 g sznycla z jelenia
- 150 g boczku
- Dzikie zioła DOBRE Z LASU
- 4 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Kolorowy pieprz
- Oliwa z oliwek
- 1 bakłażan
- 3 marchewki
- 1 kapusta pekińska
- 300 g passaty pomidorowej
- 3 szczypty młotkowanego dzikiego kminu
- Kolendra z solą
- Sól
- Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso z jelenia kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, cebulę i czosnek. Kiedy będą gotowe, przekładamy do garnka, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, listki laurowe oraz pieprz kolorowy. Następnie na patelni podsmażamy sznycel z jelenia, chwilę z każdej strony i również przekładamy do garnka.
Bakłażan kroimy w plastry, a następnie na cztery części, marchew przekrajamy wzdłuż i kroimy w plastry, kapustę pekińską siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka.
Wszystkie składniki przyprawiamy dzikim kminem, kolendrą z solą, kozieradką i pieprzem. Całość zalewamy pastą pomidorową i dusimy na wolnym ogniu około 1 godzinę. SMACZNEGO!
Polecamy Klarenbach. Tu się Mówi
Wiadomości
Koalicja 13 grudnia balansuje nad przepaścią. Hołownia ma żądanie, które Tusk traktuje jako "szantaż"
Prof. Piotrowski: Sędziowie mogą dokonać oceny, czy rozporządzenie ministra jest zgodne z Konstytucją
"Sąd dokonał nieuprawnionej merytorycznej oceny zgromadzonych w sprawie dowodów". Jest ruch prokuratury ws. Nowaka
„Friz & Wersow. Miłość w czasach online” miało być hitem, a wyszła katastrofa. Drugi najgorzej oceniany polski film w historii!
Najnowsze

Żurek chce wykluczenia sędziów. Tak tłumaczy swój apel

KRS skierowała do Trybunału Konstytucyjnego rozporządzenie Żurka dotyczące przydziału spraw sędziom

W czwartek i piątek odbędzie się oficjalna wizyta Karola Nawrockiego w Estonii
