Przejdź do treści
09:02 Polska: Wojsko, straż pożarna i policja w pełnej gotowości do działań w sytuacji kryzysowej
08:50 Szef IMGW: opad będzie coraz mniejszy, ale spodziewamy się wzrostu poziomu rzek
07:48 USA: W ciągu 90 dni zawieszenia ceł ogłoszono trzy umowy handlowe
Wydarzenie Poseł Dorota Arciszewska-Mielewczyk i Klub Gazety Polskiej Kościerzyna zapraszają na spotkanie z Posłami D. Mateckim i M. Goskiem. Poniedziałek (21.07) godz. 16:30, Sala konferencyjna I piętro przy Sali Szopińskiego, ul. 3 Maja 9, Kościerzyna
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Smaki Lasu. Duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem, które znajduje się w samym centrum Bieszczadów. To wyjątkowy kompleks turystyczny, w którym prowadzona jest także edukacja przyrodnicza. Karol przygotował tu dla Państwa duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach. Zapraszamy do obejrzenia!

Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem powstało w wyniku modernizacji dawnego hotelu robotniczego. Oferuje szeroką ofertę noclegową, a także umożliwia organizację konferencji oraz szkoleń. Ośrodek położony jest w Dolinie Górnego Sanu, a także u podnóża jednego z najpiękniejszych szczytów Bieszczad Wysokich, czyli Bukowego Berda. Okolica zachęca więc do licznych wycieczek pieszych i rowerowych. Tuż obok hotelu swój początek ma ścieżka przyrodniczo-dydaktyczna „Krutyjówka”, która przez około 2,5 km prowadzi do pokazowej zagrody bieszczadzkich żubrów, znajdującej się pod opieką Nadleśnictwa Stuposiany.  

Usunięto obraz.

W samym Centrum Promocji Leśnictwa powstało Muzeum Przyrodnicze, w którym prowadzona jest edukacja leśno-przyrodnicza skierowana zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Na wystawach zobaczyć można różne fragmenty bieszczadzkiego ekosystemu leśnego, czyli np. wilka, jelenia lub żubra w jego naturalnym środowisku. Wystawy urozmaicone zostały dodatkowo efektami dźwiękowymi prezentującymi odgłosy zwierząt, dzięki czemu odwiedzający mogą poczuć się jakby byli w samym środku lasu. 

 Usunięto obraz.

Duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach

SKŁADNIKI:

  • 400 g sznycla z jelenia
  • 150 g boczku
  • Dzikie zioła DOBRE Z LASU
  • 4 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Kolorowy pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 3 marchewki
  • 1 kapusta pekińska
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 3 szczypty młotkowanego dzikiego kminu
  • Kolendra z solą
  • Sól
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso z jelenia kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, cebulę i czosnek. Kiedy będą gotowe, przekładamy do garnka, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, listki laurowe oraz pieprz kolorowy. Następnie na patelni podsmażamy sznycel z jelenia, chwilę z każdej strony i również przekładamy do garnka. 

Bakłażan kroimy w plastry, a następnie na cztery części, marchew przekrajamy wzdłuż i kroimy w plastry, kapustę pekińską siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka. 

Wszystkie składniki przyprawiamy dzikim kminem, kolendrą z solą, kozieradką i pieprzem. Całość zalewamy pastą pomidorową i dusimy na wolnym ogniu około 1 godzinę. SMACZNEGO!

Telewizja Republika

Wiadomości

Rekonstrukcja w cieniu zmiany władzy. W powietrzu czuć powrót PiS

Córka Katarzyny Skrzyneckiej z czerwonym paskiem! „Jesteśmy dumni”

TRZEBA ZOBACZYĆ!

PILNE: Tusk i Siemoniak pozbawili widzów Republiki dostępu do informacji. Jak w 2024!

Joao Pedro bohaterem! Chelsea w finale KMŚ po wygranej z Fluminense

Dobre informacje. Ceny ropy w USA spadają!

Rosja atakowała masowo. Poderwano polskie myśliwce

Potrójna dawka radości u Szczęsnych! Marina i Wojtek zorganizowali huczne urodziny w podwarszawskiej willi

Wimbledon: Dzisiaj Iga Świątek zagra o miejsce w półfinale

Dlaczego Donald Tusk ogłosił, że przeprowadzi rekonstrukcję rządu 15 lipca?

Już się zaczyna! Straż pożarna interweniuje z uwagi na gwałtowne opady

Podtopienia w Olsztynie. Straż interweniowała ponad 50 razy

Tymczasowy ośrodek dla uchodźców w Berlinie. Stąd będą trafiać do Polski?

Europejski Bank Centralny ostrzega: UE coraz bardziej zależna od reżimów autorytarnych

Ostatnie nagranie motocyklisty, którego zabiła niedźwiedzica

Pożar w Katalonii: 18 tys. osób odciętych od świata

Najnowsze

Rekonstrukcja w cieniu zmiany władzy. W powietrzu czuć powrót PiS

Dobre informacje. Ceny ropy w USA spadają!

Rosja atakowała masowo. Poderwano polskie myśliwce

Potrójna dawka radości u Szczęsnych! Marina i Wojtek zorganizowali huczne urodziny w podwarszawskiej willi

Wimbledon: Dzisiaj Iga Świątek zagra o miejsce w półfinale

Córka Katarzyny Skrzyneckiej z czerwonym paskiem! „Jesteśmy dumni”

TRZEBA ZOBACZYĆ!

PILNE: Tusk i Siemoniak pozbawili widzów Republiki dostępu do informacji. Jak w 2024!

Joao Pedro bohaterem! Chelsea w finale KMŚ po wygranej z Fluminense