Przejdź do treści

Smaki Lasu. Duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem, które znajduje się w samym centrum Bieszczadów. To wyjątkowy kompleks turystyczny, w którym prowadzona jest także edukacja przyrodnicza. Karol przygotował tu dla Państwa duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach. Zapraszamy do obejrzenia!

Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem powstało w wyniku modernizacji dawnego hotelu robotniczego. Oferuje szeroką ofertę noclegową, a także umożliwia organizację konferencji oraz szkoleń. Ośrodek położony jest w Dolinie Górnego Sanu, a także u podnóża jednego z najpiękniejszych szczytów Bieszczad Wysokich, czyli Bukowego Berda. Okolica zachęca więc do licznych wycieczek pieszych i rowerowych. Tuż obok hotelu swój początek ma ścieżka przyrodniczo-dydaktyczna „Krutyjówka”, która przez około 2,5 km prowadzi do pokazowej zagrody bieszczadzkich żubrów, znajdującej się pod opieką Nadleśnictwa Stuposiany.  

Usunięto obraz.

W samym Centrum Promocji Leśnictwa powstało Muzeum Przyrodnicze, w którym prowadzona jest edukacja leśno-przyrodnicza skierowana zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Na wystawach zobaczyć można różne fragmenty bieszczadzkiego ekosystemu leśnego, czyli np. wilka, jelenia lub żubra w jego naturalnym środowisku. Wystawy urozmaicone zostały dodatkowo efektami dźwiękowymi prezentującymi odgłosy zwierząt, dzięki czemu odwiedzający mogą poczuć się jakby byli w samym środku lasu. 

 Usunięto obraz.

Duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach

SKŁADNIKI:

  • 400 g sznycla z jelenia
  • 150 g boczku
  • Dzikie zioła DOBRE Z LASU
  • 4 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Kolorowy pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 3 marchewki
  • 1 kapusta pekińska
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 3 szczypty młotkowanego dzikiego kminu
  • Kolendra z solą
  • Sól
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso z jelenia kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, cebulę i czosnek. Kiedy będą gotowe, przekładamy do garnka, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, listki laurowe oraz pieprz kolorowy. Następnie na patelni podsmażamy sznycel z jelenia, chwilę z każdej strony i również przekładamy do garnka. 

Bakłażan kroimy w plastry, a następnie na cztery części, marchew przekrajamy wzdłuż i kroimy w plastry, kapustę pekińską siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka. 

Wszystkie składniki przyprawiamy dzikim kminem, kolendrą z solą, kozieradką i pieprzem. Całość zalewamy pastą pomidorową i dusimy na wolnym ogniu około 1 godzinę. SMACZNEGO!

Telewizja Republika

Wiadomości

Trump deportuje Klicha, Owsiak na prezydenta! | Jacek Sobala | Mówi się

Straż Przybrzeżna zwiększa obecność w Zatoce Amerykańskiej

Tomasz Sakiewicz do Donalda Tuska: Ręce precz od Republiki

Michał Szczerba - twórca Softoku. Podał nawet definicję

Półfinał AO. Iga Świątek pokonała Amerykankę Emmę Navarro

Kto tym razem? Podmorskie kable łączące poważnie uszkodzone

Biały Dom zamyka biura "różnorodności". Do środy wieczór

Sekretarz Stanu USA wbija Chinom pierwszy klin. Efekt Trumpa

Trump już wie, co zrobi, jeśli Putin odmówi negocjacji

Rosja wzywa Trumpa. Państwo schyłkowe stawia warunki

Trump ogłasza największy projekt infrastruktury AI w historii

Rosja zaczyna tonąć. Co ją ciągnie na dno?

Autorka Harry'ego Pottera do ideologów gender po dekrecie Trumpa

Liga Mistrzów. Majecki zatrzymał Aston Villę Casha

Sędzia nie może być tchórzem - mówi I Prezes SN Małgorzata Manowska

Najnowsze

Trump deportuje Klicha, Owsiak na prezydenta! | Jacek Sobala | Mówi się

Półfinał AO. Iga Świątek pokonała Amerykankę Emmę Navarro

Kto tym razem? Podmorskie kable łączące poważnie uszkodzone

Biały Dom zamyka biura "różnorodności". Do środy wieczór

Sekretarz Stanu USA wbija Chinom pierwszy klin. Efekt Trumpa

Straż Przybrzeżna zwiększa obecność w Zatoce Amerykańskiej

Tomasz Sakiewicz do Donalda Tuska: Ręce precz od Republiki

Michał Szczerba - twórca Softoku. Podał nawet definicję