Smaki Lasu. Duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach [wideo]
Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem, które znajduje się w samym centrum Bieszczadów. To wyjątkowy kompleks turystyczny, w którym prowadzona jest także edukacja przyrodnicza. Karol przygotował tu dla Państwa duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach. Zapraszamy do obejrzenia!
Centrum Promocji Leśnictwa w Mucznem powstało w wyniku modernizacji dawnego hotelu robotniczego. Oferuje szeroką ofertę noclegową, a także umożliwia organizację konferencji oraz szkoleń. Ośrodek położony jest w Dolinie Górnego Sanu, a także u podnóża jednego z najpiękniejszych szczytów Bieszczad Wysokich, czyli Bukowego Berda. Okolica zachęca więc do licznych wycieczek pieszych i rowerowych. Tuż obok hotelu swój początek ma ścieżka przyrodniczo-dydaktyczna „Krutyjówka”, która przez około 2,5 km prowadzi do pokazowej zagrody bieszczadzkich żubrów, znajdującej się pod opieką Nadleśnictwa Stuposiany.
W samym Centrum Promocji Leśnictwa powstało Muzeum Przyrodnicze, w którym prowadzona jest edukacja leśno-przyrodnicza skierowana zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Na wystawach zobaczyć można różne fragmenty bieszczadzkiego ekosystemu leśnego, czyli np. wilka, jelenia lub żubra w jego naturalnym środowisku. Wystawy urozmaicone zostały dodatkowo efektami dźwiękowymi prezentującymi odgłosy zwierząt, dzięki czemu odwiedzający mogą poczuć się jakby byli w samym środku lasu.
Duszony sznycel z jelenia w leśnych ziołach
SKŁADNIKI:
- 400 g sznycla z jelenia
- 150 g boczku
- Dzikie zioła DOBRE Z LASU
- 4 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Kolorowy pieprz
- Oliwa z oliwek
- 1 bakłażan
- 3 marchewki
- 1 kapusta pekińska
- 300 g passaty pomidorowej
- 3 szczypty młotkowanego dzikiego kminu
- Kolendra z solą
- Sól
- Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso z jelenia kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, cebulę i czosnek. Kiedy będą gotowe, przekładamy do garnka, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, listki laurowe oraz pieprz kolorowy. Następnie na patelni podsmażamy sznycel z jelenia, chwilę z każdej strony i również przekładamy do garnka.
Bakłażan kroimy w plastry, a następnie na cztery części, marchew przekrajamy wzdłuż i kroimy w plastry, kapustę pekińską siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka.
Wszystkie składniki przyprawiamy dzikim kminem, kolendrą z solą, kozieradką i pieprzem. Całość zalewamy pastą pomidorową i dusimy na wolnym ogniu około 1 godzinę. SMACZNEGO!
Polecamy Sejm. Wybór Marszałka
Wiadomości
Europoseł Jacek Ozdoba domaga się ujawnienia danych lekarza, który miał opiniować stan zdrowia Zbigniewa Ziobry
Rząd Tuska nie ma na leczenie onkologiczne Polaków. Znalazły się miliony na pomoc wojskową dla Ukrainy
Najnowsze
Zembaczyński naśmiewał się z choroby Zbigniewa Ziobry
Czarnek ostro o rządzie Tuska: "To jest zdrada"
Marianna Schreiber i Piotr Korczarowski rozstali się. „Nasze światy nie schodzą się w jeden”