Przejdź do treści
Smaki Lasu. Duszony dzik prosto z ogniska [wideo]
Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Bircza, położone na pograniczu Karpat Wschodnich i Zachodnich. Nadleśnictwo charakteryzuje się rozległymi, pokrytymi lasem wzgórzami. Na jednym z nich - Wzgórzu Chomińskim, Karol przygotował dla Państwa strawę z duszonego dzika, prosto z ogniska. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Bircza położone jest we wschodniej części województwa podkarpackiego, tuż przy granicy państwowej z Ukrainą. Teren nadleśnictwa zajmuje powierzchnię 29 860 ha. 

Nadleśnictwo charakteryzuje się wysoką lesistością, która wynosi około 60%. Lasy w tym regionie są bardzo zróżnicowane zarówno pod względem gatunkowym, jak i ilościowym. Występują tu niemal wszystkie gatunki drzew, począwszy od jodły, klona, jaworu, świerku, sosny, dębu oraz wiele gatunków drzew owocowych. 

Usunięto obraz.

W wyniku suszy, która dotknęła Polskę w 2015 roku, na terenie Nadleśnictwa ucierpiało wiele drzewostanów jodłowych. Leśnicy walczą również z masowym pojawianiem się w tym regionie jemioły.

Jemioła atakuje starsze drzewa, głównie jodłowe, natomiast nie pozostaje bierna wobec młodszego pokolenia. Skutkuje to tym, że w przeciągu kilku najbliższych lat, jeżeli leśnicy nie podejmą działań, możemy mieć poważny problem z drzewostanami jodłowymi. Jesteśmy w stałym kontakcie i współpracujemy z naukowcami, z którymi staramy się wprowadzić jakiś schemat działania, który pozwoli nam zatrzymać dalsze postępowanie tego masowego pojawu” – powiedział Jakub Masłowski, Specjalista Służby Leśnej w Nadleśnictwie Bircza.

Usunięto obraz.

Duszony dzik z ogniska

SKŁADNIKI:

  • Schab z dzika
  • Oliwa z pokrzywy
  • Czosnek
  • Cebula
  • Maliny
  • Zioła leśne DOBRE Z LASU
  • Imbir
  • Papryka słodka
  • Pomidory
  • Pieprz
  • Sól
  • Rydze DOBRE Z LASU

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Schab z dzika kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie wzdłuż. Na patelnię wlewamy oliwę z pokrzywy, dodajemy 3 ząbki rozgniecionego czosnku, pokrojoną w piórka cebulę oraz garść świeżych malin. Gdy wszystkie składniki się chwilę podsmażą, dodajemy na patelnię dzika. Przyprawiamy wszystko ziołami leśnymi do dziczyzny DOBRE Z LASU. Smażymy na małym ogniu. 

Imbir, paprykę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię. Na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu około godziny. Wykładamy na talerz i na wierzch kładziemy parę marynowanych rydzów DOBRE Z LASU. SMACZNEGO!

Telewizja Republika

Wiadomości

Działał zgodnie z prognozą, tak jak ją rozumiał

Zła i dobra wiadomość. Co z Wrocławiem?

Wrocław czeka ale nie ludzie. Bez wytchnienia umacniają wały

Uruchomiono dwa kolejne poldery zalewowe pod Wrocławiem

Usuwanie skutków powodzi. Jakie uprawnienia ma twój pracodawca?

Zmarł Toto Schillaci, bohater mistrzostw świata 1990

Libicki: Henning-Kloska wykazała się całkowitym brakiem wyczucia

Nie wstyd panu, panie Donaldzie?

Kosztowniak: Chaos, dezinformacja, degrengolada i upadek - tak w sytuacji kryzysowej działa Tusk

Szokujące słowa ekologa! Niemiecki wywiad werbował do protestów przeciwko budowie zbiorników retencyjnych!

Trump i Duda spotkają się w Amerykańskiej Częstochowie – kluczowe wydarzenie przed wyborami w USA

Dzisiaj informacje TV Republika

Dlaczego luksusowy resort w Jeleniej Górze przerwał wał powodziowy?

Kowalski: Tusk powinien być natychmiast zdymisjonowany

Myślano, że obok wiecu Trumpa są materiały wybuchowe. Policja wkroczyła do akcji

Najnowsze

Działał zgodnie z prognozą, tak jak ją rozumiał

Usuwanie skutków powodzi. Jakie uprawnienia ma twój pracodawca?

Zmarł Toto Schillaci, bohater mistrzostw świata 1990

Libicki: Henning-Kloska wykazała się całkowitym brakiem wyczucia

Nie wstyd panu, panie Donaldzie?

Zła i dobra wiadomość. Co z Wrocławiem?

Wrocław czeka ale nie ludzie. Bez wytchnienia umacniają wały

Uruchomiono dwa kolejne poldery zalewowe pod Wrocławiem