Przejdź do treści

Smaki Lasu. Duszony dzik prosto z ogniska [wideo]

Źródło: Telewizja Republika

Tym razem w programie „Smaki Lasu” odwiedziliśmy Nadleśnictwo Bircza, położone na pograniczu Karpat Wschodnich i Zachodnich. Nadleśnictwo charakteryzuje się rozległymi, pokrytymi lasem wzgórzami. Na jednym z nich - Wzgórzu Chomińskim, Karol przygotował dla Państwa strawę z duszonego dzika, prosto z ogniska. Zapraszamy do obejrzenia!

Nadleśnictwo Bircza położone jest we wschodniej części województwa podkarpackiego, tuż przy granicy państwowej z Ukrainą. Teren nadleśnictwa zajmuje powierzchnię 29 860 ha. 

Nadleśnictwo charakteryzuje się wysoką lesistością, która wynosi około 60%. Lasy w tym regionie są bardzo zróżnicowane zarówno pod względem gatunkowym, jak i ilościowym. Występują tu niemal wszystkie gatunki drzew, począwszy od jodły, klona, jaworu, świerku, sosny, dębu oraz wiele gatunków drzew owocowych. 

Usunięto obraz.

W wyniku suszy, która dotknęła Polskę w 2015 roku, na terenie Nadleśnictwa ucierpiało wiele drzewostanów jodłowych. Leśnicy walczą również z masowym pojawianiem się w tym regionie jemioły.

Jemioła atakuje starsze drzewa, głównie jodłowe, natomiast nie pozostaje bierna wobec młodszego pokolenia. Skutkuje to tym, że w przeciągu kilku najbliższych lat, jeżeli leśnicy nie podejmą działań, możemy mieć poważny problem z drzewostanami jodłowymi. Jesteśmy w stałym kontakcie i współpracujemy z naukowcami, z którymi staramy się wprowadzić jakiś schemat działania, który pozwoli nam zatrzymać dalsze postępowanie tego masowego pojawu” – powiedział Jakub Masłowski, Specjalista Służby Leśnej w Nadleśnictwie Bircza.

Usunięto obraz.

Duszony dzik z ogniska

SKŁADNIKI:

  • Schab z dzika
  • Oliwa z pokrzywy
  • Czosnek
  • Cebula
  • Maliny
  • Zioła leśne DOBRE Z LASU
  • Imbir
  • Papryka słodka
  • Pomidory
  • Pieprz
  • Sól
  • Rydze DOBRE Z LASU

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Schab z dzika kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie wzdłuż. Na patelnię wlewamy oliwę z pokrzywy, dodajemy 3 ząbki rozgniecionego czosnku, pokrojoną w piórka cebulę oraz garść świeżych malin. Gdy wszystkie składniki się chwilę podsmażą, dodajemy na patelnię dzika. Przyprawiamy wszystko ziołami leśnymi do dziczyzny DOBRE Z LASU. Smażymy na małym ogniu. 

Imbir, paprykę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię. Na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu około godziny. Wykładamy na talerz i na wierzch kładziemy parę marynowanych rydzów DOBRE Z LASU. SMACZNEGO!

Telewizja Republika

Wiadomości

Półfinał AO. Iga Świątek pokonała Amerykankę Emmę Navarro

Kto tym razem? Podmorskie kable łączące poważnie uszkodzone

Biały Dom zamyka biura "różnorodności". Do środy wieczór

Sekretarz Stanu USA wbija Chinom pierwszy klin. Efekt Trumpa

Trump już wie, co zrobi, jeśli Putin odmówi negocjacji

Rosja wzywa Trumpa. Państwo schyłkowe stawia warunki

Trump ogłasza największy projekt infrastruktury AI w historii

Rosja zaczyna tonąć. Co ją ciągnie na dno?

Autorka Harry'ego Pottera do ideologów gender po dekrecie Trumpa

Liga Mistrzów. Majecki zatrzymał Aston Villę Casha

Sędzia nie może być tchórzem - mówi I Prezes SN Małgorzata Manowska

MŚ piłkarzy ręcznych. Pierwsze zwycięstwo Polaków

Amerykanie są w szoku słysząc o walce z wolnymi mediami w Polsce

Jabłoński: widać zdecydowane działania Trumpa. Dzisiaj nikt nie powinien psuć relacji z USA

Trzaskowski chwali się... spadkiem w sondażach

Najnowsze

Półfinał AO. Iga Świątek pokonała Amerykankę Emmę Navarro

Trump już wie, co zrobi, jeśli Putin odmówi negocjacji

Rosja wzywa Trumpa. Państwo schyłkowe stawia warunki

Trump ogłasza największy projekt infrastruktury AI w historii

Rosja zaczyna tonąć. Co ją ciągnie na dno?

Kto tym razem? Podmorskie kable łączące poważnie uszkodzone

Biały Dom zamyka biura "różnorodności". Do środy wieczór

Sekretarz Stanu USA wbija Chinom pierwszy klin. Efekt Trumpa