Chleb, który jest używany przy sprawowaniu Najświętszej Ofiary eucharystycznej nie może być bezglutenowy. "Powinien być niekwaszony, czysto pszenny i świeżo upieczony, by nie było żadnego zagrożenia zepsuciem" - zaleciła watykańska Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.
Duchowni zaznaczyli, że chleb musi posiadać choć niewielkie ilości glutenu. Nie powinien też zawierać konserwantów, ani sztucznych dodatków.
Zdaniem kardynała Roberta Sarah, nowe przepisy zostały wprowadzone ze względu na to, że chleb do Eucharystii jest teraz często sprzedawany w supermarkecie i w internecie, przez co powstają jego liczne odmiany.
Pojawiły się też zalecenia dotyczące wina mszalnego. Musi być ono wykonane w naturalny sposób ze świeżych winogron i nie może być mieszane z żadnymi innymi substancjami.
Zdaniem Watykanu do wytworzenia wina i chleba może zostać wykorzystana żywność genetycznie modyfikowana.