Dzieci urodzone przez matki, które miały COVID-19 w czasie ciąży, mogą być bardziej narażone na rozwój otyłości – informuje „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.
„Nasze odkrycia sugerują, że dzieci narażone w okresie rozwoju płodowego na COVID-19 matki mają zmieniony wzorzec wzrostu we wczesnym okresie życia, co z czasem może zwiększać ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia”, powiedziała dr Lindsay T. Fourman z Massachusetts General Hospital w Bostonie.
Naukowcy przebadali około 150 niemowląt urodzonych przez matki, które przebyły COVID-19 w czasie ciąży i stwierdzili, że miały niższą wagę urodzeniową, a następnie większy przyrost masy ciała w pierwszym roku życia w porównaniu z około 130 dziećmi, których matki nie miały infekcji prenatalnej. Takie zmiany wiążą się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia w dzieciństwie i w późniejszym życiu.
„Nasze odkrycia podkreślają znaczenie długoterminowej obserwacji dzieci narażonych in utero (czyli w macicy, przed urodzeniem - przyp. PAP) na zakażenie COVID-19 przez matkę, a także powszechnego wdrażania strategii zapobiegania COVID-19 wśród kobiet w ciąży” – powiedziała dr Andrea G. Edlow z Massachusetts General Hospital i dodała: „Potrzebne są większe badania z dłuższym okresem obserwacji, aby potwierdzić te powiązania”.