Sekret domowego bigosu z Krasnegostawu
Najnowszy odcinek „Tradycyjnych Smaków Lubelszczyzny” zabiera nas do malowniczych Niemienic w gminie Krasnystaw, gdzie jesienną tradycją od pokoleń jest zbieranie grzybów – później jako suszone lub marynowane wykorzystywane są w świątecznych potrawach i farszach. W odcinku krok po kroku powstaje bigos kraszczadzki – z własnej kapusty, podsmażanego mięsa, wieprzowej kiełbasy i pachnących borowików. Całość doprawiona zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem oraz… odrobiną miodu i śliwek, które nadają potrawie piękny, ciemnozłoty kolor. Efekt? Bigos, który pachnie, smakuje i wygląda dokładnie tak, jak powinny smakować tradycje Lubelszczyzny. Smacznego!
Polecamy Sejm. Wybór Marszałka
Wiadomości
Najnowsze
„Przestępcy mają siedzieć!” – Sasin o planach PiS i reformie sądów
Ceny świątecznego cateringu Ewy Wachowicz znów budzą emocje. Restauratorka odpowiada krytykom
Ziobro o Trybunale Stanu: Towarzyszu Żurek, a może od razu gilotynę?