Przejdź do treści
Ważne Powstał 545. Klub "Gazety Polskiej". Jest to pierwszy Klub "GP" w Ameryce Południowej (Brazylia)
Wydarzenie Ryszard Majdzik zaprasza Patriotów-Wolnych Polaków na protest, który odbędzie się 28 października, przed Sądem Okręgowym w Krakowie, ul. Przy Rondzie 7, o godz. 10.00 (przed rozprawą o godz. 11:10)
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem - 28.10 (wtorek), godz. 18.00, Hotel i Restauracja Pelikan, ul. Wierzbińska 58 Aleksandrów Łódzki
Wydarzenie Dorota Arciszewska-Mielewczyk oraz Klub "Gazety Polskiej" Gdynia zaprasza na spotkanie z Mariuszem Błaszczakiem. 29 października (środa) godz. 17:30. Cech Rzemiosła, ul. 10 lutego 33, Gdynia
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Środa Śl. zaprasza na protest "Wolnych Polaków", 29 października, g. 15, Rynek Dolny., Po proteście odbędzie się koncert Pawła Piekarczyka w Restaurant Bar Quattro, ul. Świdnicka 10
Wydarzenie Zapraszamy na spotkanie otwarte z europosłem Patrykiem Jakim w Gliwicach - czwartek, 30 października, godz. 18:00, Hotel Malinowski, ul. Portowa 4
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Warszawie zaprasza na spotkanie autorskie z red. Bronisławem Wildsteinem oraz prezentację książki pt. "Opowieści Idioty Czy Ład Natury", 30 października, g. 18, ul. Marszałkowska 7, wejście od ul. E. Zoli, Warszawa
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Ostródzie zaprasza na spotkanie z szefem Gabinetu Prezydenta Karola Nawrockiego, ministrem Pawłem Szefernakerem oraz posłem Andrzejem Śliwką. 3 listopada, godz. 17.00, Ostróda, ul. B. Prusa 2, w Dom Restauracyjny "U Wokulskiego"
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" w Radomiu zaprasza na spotkanie otwarte z Robertem Bąkiewiczem. 4 listopada godz. 18.00, Cech Rzemiosł Różnych, ul. Jana Kilińskiego 15-17 Radom
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Puławy zaprasza na spotkanie otwarte z Adamem Borowskim. 5 listopada, g. 17:00, Puławy, Hotel Olimpic, ul. Hauke-Bosaka (przy stadionie)
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” w Głogowie zaprasza na spotkanie autorskie z prof. Janem Majchrowskim. 7 listopada, godz. 17:00 sala przy Kościele św. Klemensa, ul. Sikorskiego 23
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Gdyni zaprasza na spotkanie z Jackiem Wroną, działaczem Ruchu Obrony Granic. 16 listopada, g. 17:30. Cech Rzemiosła i Przedsiębiorczości, ul. 10 Lutego 33
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Prezes NBP prof. Adam Glapiński: zasoby złota stanowią 25 proc. wszystkich rezerw NBP, przekraczają 520 ton i są warte ok. 240 mld zł. Polacy mają coraz więcej złota dzięki przemyślanej strategii realizowanej przez niezależny bank centralny.

Nie tylko jajecznica – spróbuj szakszuki

Źródło: Calliopejen1, CCA-SA 3.0 via Wikipedia Commons

Choć brzmi egzotycznie, szakszuka coraz częściej gości na polskich stołach i nic dziwnego – to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrazistym, domowym smakiem. Szakszuka wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, a dokładnie z rejonów Tunezji, Izraela czy Turcji, jednak jej popularność rozprzestrzeniła się po całym świecie. Dziś serwowana jest zarówno w modnych kawiarniach, jak i w domach osób, które cenią szybkie i pożywne śniadania lub kolacje.

Istotą tego dania są jajka gotowane bezpośrednio w aromatycznym sosie pomidorowym, wzbogaconym papryką, cebulą i czosnkiem. Sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu – szakszuka powinna być lekko pikantna, pachnieć czosnkiem, papryką i pomidorami, a na końcu można ją posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki czy kolendrą. To potrawa niezwykle uniwersalna – można ją przygotować zarówno z pomidory z puszki, jak i ze świeżych, dojrzałych warzyw, jeśli mamy je pod ręką. Wiosną, gdy na straganach zaczyna pojawiać się młoda papryka i aromatyczne pomidory, to danie smakuje wyjątkowo dobrze – świeżo i lekko.

Szakszuka przygotowywana jest zazwyczaj na jednej, większej patelni. W pierwszym kroku należy zeszklić na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do nich pokrojoną paprykę. Kiedy warzywa zmiękną, dodaje się pomidory oraz przyprawy, najczęściej słodką i ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Całość gotuje się, aż sos zgęstnieje, a jego smaki dobrze się połączą. Następnie łyżką robi się niewielkie zagłębienia, w które wbija się jajka. Gotuje się je pod przykryciem, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Tak przygotowaną szakszukę najlepiej podać od razu – z chrupiącym pieczywem, które idealnie nadaje się do maczania w sosie i żółtku.

Choć szakszuka kojarzy się głównie z daniem śniadaniowym, nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją na kolację lub lekki obiad. Jest pożywna, sycąca, a przy tym niezbyt kaloryczna. To świetna propozycja dla osób, które chcą urozmaicić codzienne menu czymś nowym, ale nieskomplikowanym.

Dla bardziej odważnych kulinarnie, szakszukę można modyfikować według uznania – dodać do niej pokrojone oliwki, pokruszoną fetę, odrobinę szpinaku lub nawet kawałki kiełbasy chorizo. Jednak klasyczna wersja oparta na pomidorach i jajkach ma w sobie wyjątkowy urok – prostotę, która się nie nudzi.

Źródło: Republika

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google. 

Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube

Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB

Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X

Wiadomości

Tricia McLaughlin

Efekt Trumpa: USA opuściło ponad 2 mln. nielegalnych imigrantów

Dżihad gospodarczy w Mali: szkoły zamknięte na dwa tygodnie

Geolodzy odkryli pozostałości po kolizji, która stworzyła Księżyc

Trzęsienie ziemi blisko Europy

Kanthak: polska wersja cenzury internetu jest znacznie gorsza niż proponowana przez UE

„Szlachetny piątek” mocną odpowiedzią na „Tęczowy piątek”

Interwencja policji ws. posła Konfederacji. Konrad Berkowicz z mandatem

Oburzenie w studio Republiki. Śliwka o słowach Ejchart: język nienawiści wobec katolików

Finlandia: nie kryła swoich przekonań chrześcijańskich. Od lat toczy batalię sądową

Putin wypowiedział USA ważną umowę. Chodzi o utylizację plutonu

Donald Trump organizuje szczyt liderów Azji Centralnej w Waszyngtonie

Szef Kancelarii Prezydenta komentuje działania Tuska ws. zmiany szyldu PO: próbuje przypudrować politycznego i programowego nieboszczyka

Legenda reprezentacji Polski żegna się z boiskiem! Krychowiak przechodzi na sportową emeryturę

Oświadczenie majątkowe prezydenta Karola Nawrockiego jawne

Nowacka nie będzie zadowolona. Rodzice odwracają się od edukacji zdrowotnej

Najnowsze

Tricia McLaughlin

Efekt Trumpa: USA opuściło ponad 2 mln. nielegalnych imigrantów

Kanthak: polska wersja cenzury internetu jest znacznie gorsza niż proponowana przez UE

„Szlachetny piątek” mocną odpowiedzią na „Tęczowy piątek”

Konard Berkowicz

Interwencja policji ws. posła Konfederacji. Konrad Berkowicz z mandatem

Gość Dzisiaj

Oburzenie w studio Republiki. Śliwka o słowach Ejchart: język nienawiści wobec katolików

szkoła w Bamako

Dżihad gospodarczy w Mali: szkoły zamknięte na dwa tygodnie

Wielkie Zderzenie

Geolodzy odkryli pozostałości po kolizji, która stworzyła Księżyc

trzęsienie ziemi

Trzęsienie ziemi blisko Europy