Zjadamy, eksportujemy, królujemy. Polska truskawkowym liderem
Zajmujemy drugie miejsce w Unii Europejskiej i dziewiąte na świecie -Polska od lat pozostaje owocową potęgą, jeśli chodzi o produkcję truskawek. Chociaż zbiory spadają, eksport wciąż trzyma poziom. Truskawka to nie tylko smak lata, ale i polska specjalność eksportowa.
Truskawkowy gigant Europy
Zgodnie z najnowszymi danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Polska w 2024 roku wyprodukowała 159 tys. ton truskawek, co daje jej drugie miejsce w Unii Europejskiej z 15-procentowym udziałem we wspólnotowym rynku. Na Starym Kontynencie wyprzedza nas tylko Hiszpania, z wynikiem 28 proc., a tuż za Polską uplasowały się Włochy (11 proc.) i Niemcy (10 proc.).
Globalnie jesteśmy na dziewiątym miejscu. Liderami pozostają Chiny (ponad 4,2 mln ton rocznie) i USA (ponad 1,2 mln ton). Mimo silnej konkurencji, Polska zachowuje ugruntowaną pozycję eksportera, zwłaszcza w zakresie truskawek mrożonych.
Polska mrożona truskawka podbija UE
W 2024 roku Polska wyeksportowała 80 tys. ton truskawek, z czego aż 64 tys. ton stanowiły truskawki mrożone. To tylko 1 proc. mniej niż rok wcześniej, a wartość eksportu wzrosła o 2 proc., osiągając 143 mln euro. Jak podkreśla Biuro Analiz i Strategii KOWR, aż 81 proc. tej kwoty pochodziło właśnie z eksportu mrożonek.
Najwięcej truskawek trafia do krajów Unii Europejskiej: Niemiec (19 tys. ton), Francji (8 tys. ton) i Niderlandów (7 tys. ton). W sumie do tych trzech krajów wyeksportowano 54 proc. całego wolumenu mrożonych owoców. Świeże truskawki sprzedawane są w znacznie mniejszej ilości: w 2024 roku tylko 16 tys. ton, głównie do krajów pozaunijnych.
Mniejsze zbiory, większa wydajność
Choć w 2024 roku zbiory były o 12 proc. niższe niż rok wcześniej, spadek powierzchni upraw nie oznacza końca owocowej dominacji. Plantacje zmniejszyły się z ponad 50 tys. hektarów w 2016 r. do nieco ponad 28 tys. ha w roku ubiegłym, ale są coraz wydajniejsze, dzięki nowym odmianom i nowoczesnym technologiom.
Truskawki w Polsce uprawiane są głównie przez rodziny w małych gospodarstwach, z dominującym udziałem województwa mazowieckiego (54 proc. krajowych upraw). Popularność tych owoców nie słabnie, według badań Kantar aż 66 proc. Polaków sięga po nie kilka razy w tygodniu w sezonie.
Źródło: Republika, pap
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Jesteśmy na Youtube: Bądź z nami na Youtube
Jesteśmy na Facebooku: Bądź z nami na FB
Jesteśmy na platformie X: Bądź z nami na X
Najnowsze

HIT! Poseł Matecki o prowokacjach na granicy. Dopuszczają się tego Niemcy?!

Wielki transfer na warunkach Arsenalu. Arteta wyznacza deadline dla Gyokeresa

Panika Tuska i Giertycha. Stanowski i Ziemkiewicz gaszą Lisa o Hołownię. Odlot w TVP
