GIS ostrzega: groźne bakterie w mięsie z indyka

Artykuł
W mięsie znaleziono bakterie salmonelli
Pexels

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował dziś o wycofaniu ze sprzedaży partii mięsa z indyka na kotlety. Powodem jest wykrycie obecności bakterii Salmonella.

Wycofanie dotyczy produktu „mięso z indyka na kotlety. Morliny Surowy wyrób mięsny świeży”, 500 g o numerze partii 2261003002. Termin przydatności do spożycia to 29.09.2020.
Jak poinformowano w komunikacie, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o sprawie powiatowego lekarza weterynarii w Kutnie, który skontrolował zakład. Następnie wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu.

W 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety wykryto bakterie Salmonelli z gr. O7.

Producentem mięsa jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, który ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wycofanie ze sklepów zakwestionowanego produktu. Właściciel firmy zaplanował też mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.

Konsumenci nie powinni spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Źródło: tvp.info

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy