Tego raczej nie wiedzieliście o grzybach
Jak wykazały eksperymenty laboratoryjne, grzyby wystawione na działanie dźwięków rosną szybciej – informuje platforma „bioRxiv”.
Wcześniejsze prace pokazały, że grzyby rosną szybciej gdy słyrowe gleby charakteryzuje „krajobraz dźwiękowy” – dźwięki wytwarzane przez bezkręgowce, na przykład dżdżownice i mrówki. Nie było jednak badań dotyczących wpływu hałasu tła w ekosystemie na wzrost roślin i grzybów. Aby zbadać wpływ dźwięków na grzyby, Jake Robinson z Flinders University w Australii i jego współpracownicy zakopali w ziemi dźwiękoszczelne pudełko z torebkami zielonej herbaty oraz herbaty rooibos. Wewnątrz pudełka odtwarzano dźwięk o częstotliwości 8 kiloherców i natężeniu 70 decybeli dla jednej grupy torebek z herbatą i 90 decybeli dla drugiej, po 8 godzin dziennie przez 14 dni. Grupa kontrolna otrzymywała jedynie stymulację dźwiękami otoczenia o natężeniu mniejszym niż 30 dB.
Pod koniec eksperymentu waga obu wystawionych na działanie dźwięku zestawów torebek z herbatą wzrosła średnio z 2,5 grama do 3,1 grama, ze względu na rozwój grzybów. Kontrolne torebki herbaty zachowywały średnią wagę z początku eksperymentu. Drugi eksperyment polegał na odtwarzaniu tonu o częstotliwości 8 kHz i natężeniu 80 dB do szalek Petriego zawierających żyjący w glebie i sprzyjający wzrostowi roślin grzyb Trichoderma harzianum. Po pięciu dniach próbki wystawione na działanie dźwięku miały średnio 2,5 miliona komórek zarodnikowych na mililitr płynu hodowlanego. W przypadku próbek kontrolnych było to tylko nieco ponad 540 000.
Robinson zastrzega, że to dopiero wstępna faza badań, a pełne wyjaśnienie obserwacji wymaga znacznie więcej pracy. Jego zdaniem grzyby mogą w jakiś sposób wykorzystywać do swojego wzrostu energię, której dostarczają im dźwięki. Być może w grę wchodzi efekt piezoelektryczny, w którym ciśnienie mechaniczne przekształca się w energię elektryczną.
Zdaniem naukowców wykorzystanie tego zjawiska może na przykład przyspieszać kompostowanie oraz odtwarzanie ekosystemów w rolnictwie.
Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2024.01.11.575298v1)