Pierwsza w Europie podwodna restauracja
Już niebawem otworzy się pierwsza w Europie podwodna restauracja. Projekt firmy Snøhetta zakłada umiejscowienie jej pięć metrów pod powierzchnią wody. Lokal powstanie na południu Norwegii. Oficjalne otwarcie zapowiadane jest na początek 2019 roku.
Podobne lokale powstały już w Dubaju, na Malediwach i w USA. Tym razem czas na Europę. Restauracja powstanie w okolicach wsi Båly, najdalej wysuniętym na południe punkcie wybrzeża w Norwegii. Prace ruszą w lutym 2018 roku.
Podwodna restauracja ma z zewnątrz imitować skalny blok zanurzony w morzu. Projekt zakłada występowanie trzech poziomów, które w sumie będą mogły pomieścić sto osób. Wejść do lokalu będzie można z poziomu lądu. Piętro niżej zaplanowano bar, na samym dole salę restauracyjną z 10-metrowym oknem panoramicznym wychodzącym wprost na morze. Restauracja będzie serwować specjały duńskiego szefa kuchni, ryby i owoce morza.
Odpowiedzialni za projekt twierdzą, że do budowy wykorzystane będą wyłącznie naturalne materiały. Restauracja ma być również centrum badawczym, gdzie naukowcy będą przyglądać się podwodnemu życiu.
Firma Snøhetta współtworzyła już budynek norweskiej Opery Narodowej oraz gmach nowej Biblioteki Aleksandryjskiej w Egipcie.
In #Norway southernmost tip Snøhetta revealed plans to build UNDER, Europe’s very first underwater restaurant which will offer a glimpse of the Northern Sea marine life.https://t.co/hzeHknKU7Q pic.twitter.com/CmCNptSQO8
— Archipanic (@archipanic) 10 listopada 2017