W Lombardii, Piemoncie, Basilicacie i Kalabrii zmniejszono restrykcje epidemiologiczne. Teraz są żółtymi strefami najniższego ryzyka zakażeń koronawirusem.
Zniesiono restrykcje związane głównie z handlem i lokalami gastronomicznymi.
Włoskie władze nadal apelują jednak do obywateli o zachowanie nadzwyczajnej ostrożności i przestrzeganie reguł.
Szacuje się, że dzięki decyzji włoskiego rządu otwarto 94 tysiące barów, restauracji i pizzerii, które w ostatnich tygodniach mogły tylko sprzedawać żywność na wynos.
Lokale we Włoszech mogą obsługiwać klientów przy stolikach do godziny 18.00, później dozwolona jest tylko sprzedaż na wynos i dostawy do domu.
Rząd jest pod presją części lokalnych władz i polityków.
Od 21 grudnia do 6 stycznia nadal nie można podróżować między regionami bez uzasadnionych przyczyn, a w pierwszy i drugi dzień Świąt oraz w Nowy Rok opuszczać swojej gminy.