Grupa włoskich senatorów wystąpiła przeciwko napowietrzaniu lodów, czyli powszechnej praktyce, sprawiającej przede wszystkim, że są one bardziej puszyste. „Dosyć płacenia za powietrze” – mówią parlamentarzyści, którzy złożyli projekt ustawy w tej sprawie.
Projekt przepisów przygotowany przez sześciu senatorów z dwóch ugrupowań centrolewicy przewiduje karę do 10 tysięcy euro dla producentów lodów, którzy pompują do nich powietrze. Cytowani przez prasę wnioskodawcy wyjaśnili, że ich celem jest ochrona uczciwego rzemieślniczego wytwarzania lodów oraz ich konsumentów.
Jak zauważono, lody z małych zakładów rzemieślników mają maksimum 30 proc. powietrza, które powstaje w procesie mieszania składników. Lody przemysłowe zawierają nawet 80 proc. wtłoczonego powietrza. Płacą za nie konsumenci produktów z wielkich fabryk – wskazują senatorowie.
We włoskim ustawodawstwie – dodają wnioskodawcy – w przeciwieństwie do takich produktów, jak makaron czy pizza, lodom nie zagwarantowano żadnej ochrony.
W opinii ekspertów w produkcji lodów, także rzemieślniczej, panuje niekontrolowany chaos i dlatego przepisy, które będą chronić te prawdziwe i ich uczciwych producentów są potrzebne.