Wzmożone kontrole sanitarne. Na celowniku sklepy, hotele i restauracje
W obiektach hotelarskich, gastronomicznych i handlowych trwają nasilone kontrole inspektorów sanepidu w związku z nowymi obostrzeniami. Kontrole mają odbywać się także w święta i Sylwestra, jednak jak zauważa Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej, de facto kontrolerzy mogą jedynie pytać o liczbę osób w obiekcie i o to, jaki procent z nich jest zaszczepiony.
- Należy radykalnie zaznaczyć, że kontrole są bezbolesne, ponieważ kontrolujący nie mają narzędzi umożliwiających wykonywanie swoich czynności związanych z badaniem proporcji obłożenia miejsc noclegowych. Brak narzędzia dla przedsiębiorców, czyli mechanizmu w ramach którego hotelarze mogliby nie tylko weryfikować zaszczepionych, ale te dane również gromadzić na potrzeby kontroli, uniemożliwiają nam przygotowanie się do kontroli. Brak tych narzędzi także uniemożliwia skontrolowanie danych sanepidowi – wyjaśnił Wagner.
Dodał on, że inspektorzy sanepidu nie dysponują formalną możliwością zapytania danego turysty o zaszczepienie i zweryfikowania tego przy użyciu odpowiednich narzędzi. Tym samym sanepid działa na podstawie rekomendacji ministra zdrowia, które okazały się formalnie niewiążące, ponieważ są rozbieżne z opublikowanym rozporządzeniem.
- Czyli co innego minister zapowiadał, a co innego napisano w rozporządzeniu. Na przykład odpuszczono partycję zaszczepionych w komunikacji, odwołując się do tego, że jest to niepoliczalne, a nie odpuszczona tej partycji w hotelarstwie, gdzie rzekomo jest to policzalne. Minister zdrowia wskazał też na konieczność przygotowania wewnętrznych regulaminów przez hotelarzy. Kontrola sanepidu odbywa się wyłącznie o taki regulamin. Inspektorzy sprawdzają, czy hotelarz jest w stanie wykazać wiedzę na temat partycji zaszczepionych osób w swoim obiekcie – powiedział Wagner.
Zakopiański sanepid komunikuje, że kontrole będą kontynuowane również w weekendy, święta oraz Sylwestra, bez względu na dni wolne od pracy. Kontrole odbywać się będą ze wsparciem policji.
Jak powiedział rzecznik zakopiańskiej policji Roman Wieczorek, średnio dziennie kontrolowanych jest ponad 100 obiektów. Do tej pory nie odnotowano interwencji dotyczących zbyt dużej liczby osób niezaszczepionych w hotelach lub restauracjach. Jak zaznaczył rzecznik, właściciele obiektów hotelarskich i gastronomicznych we własnym zakresie podejmują działania dotyczace nowych limitów i obostrzeń.