Nie raz myślimy, że przygotujemy sobie obiad na dwa dni z możliwością odgrzania. Niestety nie mamy świadomości, że niektóre produkty po podgrzaniu stają się szkodliwe dla zdrowia. Oto czego nie podgrzewaj!
Grzyby - Te rośliny szybko się psują. Jeżeli o to nie zadbasz, ucierpi twój żołądek.
Ryż - Jeżeli przechowujesz go w temperaturze pokojowej dłużej niż godzinę, wytworzą się w nim bakterie wywołujące biegunkę i wymioty. Podobnie stanie się, gdy będziesz trzymać ugotowany ryż w lodówce dłużej niż jeden dzień.
Jaja - nie podgrzewaj jajecznicy albo gotowanych jaj - prowadzi to do powstania toksyn
Kurczak - pod wpływem odgrzewania staje się szkodliwy dla zdrowia. Dzieje się tak, ponieważ zmienia się struktura białka. Rozwiązaniem jest podgrzewanie go przez dłuższy czas w niskiej temperaturze.
Buraki ćwikłowe - po odgrzewaniu ich, mogą stać się rakotwórcze
Marchew - Odgrzewana marchew również jest rakotwórcza.
Więc przygotuj sobie jedzenie w ten dzień, kiedy je zjesz!