GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące papryki słodkiej konserwowej, w której wykryto dwutlenek siarki - substancję alergenną. GIS ostrzega, by alergicy nie sięgali po ten produkt.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące papryki słodkiej konserwowej, w której wykryto substancje alergenną - dwutlenek siarki. Etykieta produktu w ogóle nie zawiera informacji o obecności tej substancji.
Chodzi o produkt:
Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym
Producent: Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów
Numer partii: 23.02.2020
Data minimalnej trwałości: 23.02.2020
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki.
Polecamy Nasze programy
Wiadomości
Najnowsze
Badania mężczyzn - Movember na świecie | Republika Wstajemy
Napisał do nas funkcjonariusz policji: "sytuacja w naszej służbie staje się coraz bardziej dramatyczna"
Hospicjum Sióstr Felicjanek: Miejsce, gdzie nadzieja spotyka się z opieką | Republika Wstajemy
Polska 2 listopada – co wydarzyło się tego dnia