Smaki Lasu. Kładzione kluski z mieloną szynką z jelenia [wideo]
Leśny Bank Genów powstał, aby gromadzić oraz długotrwale przechowywać zasoby genowe, czyli nasiona drzew i krzewów leśnych. Materiał ten wykorzystywany jest następnie do zalesiania nowych terenów, a także do odtworzenia tych, które uległy klęskom żywiołowym. W tym odcinku programu „Smaki Lasu” przygotowaliśmy dla Państwa kładzione kluski z mieloną szynką z jelenia. Zapraszamy do obejrzenia!
Leśny Bank Genów w Kostrzycy funkcjonuje od 1 stycznia 1996 roku. Powstał z myślą o przechowywaniu materiału nasiennego, początkowo głównie pochodzącego z gatunków drzew leśnych, a w późniejszym czasie również nasion roślin zielnych. Nasiona przechowywane w LBG wykorzystywane są głównie do sadzenia nowych lasów. Wykorzystywane są także do zalesiania terenów dotkniętych przez różnego rodzaju klęski żywiołowe (pożary, powodzie czy susze).
Aby zachować żywotność nasion, przechowywane są one w specjalnych zamrażarkach, w których temperatura sięga minus 18 stopni Celsjusza. Takie nasiona mogą zostać wykorzystane przez okres 70 lat. Aby jeszcze bardziej wydłużyć okres przydatności nasion w Leśnym Banku Genów, wykorzystuje się przechowywanie kriogeniczne. Następuje ono w specjalnych, bardzo niskich temperaturach wynoszących około minus 196 stopni Celsjusza. Przechowywanie nasion w ciekłym azocie bądź w parach ciekłego azotu pozwala zachować ich żywotność nawet do ponad 3000 lat.
„Mamy wypracowane metody, które pozwalają nam diagnozować rośliny pod kątem genetycznym. Każdy organizm żywy zawiera w sobie cząsteczkę DNA, która to jest nośnikiem naszej informacji. My taką zmienność zawartą w tej cząsteczce DNA wykorzystujemy w przypadku roślin. Również w naszym laboratorium zajmujemy się drewnem po kradzieżyowym. Jest to taka wąska gałąź kryminalistyki, tak zwana botanika sądowa” – powiedziała dr Monika Litkowiec, starszy specjalista ds. analiz molekularnych w Leśnym Banku Genów w Kostrzycy.
Kładzione kluski z mieloną szynką z jelenia
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki
- 2 jajka
- Szczypta soli himalajskiej
- 1 kg szynki z jelenia
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- Ostra papryczka chili
- 150 g kurek
- 100 g passaty
- Pieprz
- Sól
- Kozieradka
- Kminek
- Natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa całe jajka, odrobinę soli oraz oliwy. Ugniatamy ciasto. W garnku gotujemy wodę, dodajemy sól oraz oliwę. Urywamy po kawałku ciasta i wrzucamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu.
Siekamy drobno dwie cebule, cztery ząbki czosnku, dwie ostre papryczki (czerwoną i żółtą) oraz garść kurek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy wszystkie pokrojone składniki. Lekko blanszujemy, następnie dodajemy mięso. Kiedy mięso się podsmaży, doprawiamy kminem, mielonym pieprzem, solą oraz kozieradką. Zalewamy wszystko passatą.
Do miski wykładamy kluski, a następnie mięso. Całość posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO!