Ośrodek Rehabilitacji Zwierząt w Napromku specjalizuje się w rehabilitacji dzikich zwierząt, które są chore lub zostały ranne. Zwierzęta są pod opieką lekarza weterynarii, aż do momentu uzyskania pełnej sprawności i powrotu do swojego środowiska, czyli lasu. W kolejnym odcinku programu „Smaki Lasu”, na terenie Ośrodka przygotowaliśmy przepyszne buły nadziewane farszem z prawdziwków. Polecamy!
Ośrodek Rehabilitacji Zwierząt w Napromku powstał w 2001 roku, prowadzony jest przez Nadleśnictwo Olsztynek. Jest to pierwszy taki ośrodek w Polsce, ale także w Europie. Trafiają do niego zwierzęta chore lub ranne w wyniku np. wypadków samochodowych. Ośrodek jest pod stałą opieką weterynaryjną, a doświadczenie i zaangażowanie lekarzy pozwala zwiększyć szansę zwierząt na przeżycie i powrót do natury.
Ośrodek specjalizuje się zarówno w rehabilitacji ssaków oraz ptaków. Najczęściej trafiają do niego kuraki, zające, jelenie, sarny, łosie, bociany, dziki, jeże, a nawet wilki. Na terenie ośrodka znajdują się woliery dla ptaków i mniejszych ssaków, zagroda dla ptactwa wodnego o dodatkowej funkcji adaptacyjnej dla ssaków, zagrody dla dzików i jeleniowatych oraz duża zagroda do rehabilitacji wilków.
Zwierzęta otrzymują tu pierwszą pomoc, są leczone, rehabilitowane i przetrzymywane do uzyskania pełnej samodzielności, a na koniec wypuszczane do swojego środowiska naturalnego, czyli lasu.
„To jest etos naszej służby leśnej. Pomaganie nie tylko zwierzakom, ale także społeczeństwu. To jest nasz cel, abyśmy równoważyli te wszystkie funkcje. Tą gospodarczą, czyli produkcja drewna, tą społeczną, czyli wsparcie lokalnych społeczności, ale też właśnie ochroną tak jak tutaj. To jest najpiękniejszy wyraz ochrony przyrody, jaki możemy realizować, czyli pomoc zwierzakom, które przecież bez naszej pomocy często zginęłyby w lesie” – powiedział Michał Gzowski Rzecznik Prasowy Lasów Państwowych.
Buły z farszem z prawdziwków na żywym ogniu
SKŁADNIKI:
Farsz:
- Cztery garście mrożonych prawdziwków
- 2 Cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Ciasto:
- 10 dag drożdży, rozpuścić w ciepłej wodzie
- 1 łyżeczka cukru, dodać do wody z drożdżami
- 1 łyżka oleju z oliwek
- 250 dag mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
FARSZ
Grzyby kroimy w łódeczki, a cebulę w piórka. Czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki smażymy na oliwie, na mocnym ogniu.
CIASTO DROŻDŻOWE
Ugniecione wcześniej ciasto z obu stron zwijamy do środka, a następnie rozciągamy. Końcówki ciasta zgniatamy i otwieramy środek, tak, aby powstało miejsca do nałożenia farszu. Wkładamy do pieca. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy do środka farsz grzybowy, przyprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO!