Przejdź do treści
08:23 Mazowieckie: Policja zatrzymała dwie osoby, które zaatakowały lekarza i pielęgniarkę
08:13 Mazowieckie: Utrudnienia w kursowaniu pociągów na odcinku Warszawa-Praga – Legionowo
07:34 Polska: IMGW ostrzega przed burzami m.in. w centralnej części kraju
05:41 Polska: W czwartek egzamin ósmoklasisty z języka obcego. Ponad 98 proc. wybrało angielski
05:03 Meksyk: Co najmniej 21 osób zginęło w wypadku drogowym z udziałem trzech pojazdów
CPAC Polska 2025 Największe wydarzenie konserwatywne w Polsce! 27 Maja 2025, Rzeszów-Jasionka. Bilety można kupić już dziś na stronie: cpacpolska.pl
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Częstochowa zaprasza na spotkanie otwarte z dziennikarzem TV Republika Karolem Gnatem, 15 maja (czwartek), g. 18, Aula Tygodnika „Niedziela” ul. 3 maja 12, Częstochowa
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” w Ciechocinku zaprasza na spotkanie z redaktorem Tomaszem Sakiewiczem oraz Pawłem Piekarczykiem 15 maja o godz. 18.00 w Restauracji Teatralna (ulica Mikołaja Kopernika 2, Ciechocinek)
Wydarzenie Klub Gazety Polskiej w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza 15.05. (czwartek) o godz.18.30 w Piotrkowie Trybunalskim na Rynku Trybunalskim na Marsz przeciw CIC i nielegalnym imigrantom
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Gorzów Wielkopolski zaprasza na manifestację w obronie Polski przed nielegalną imigracją z Niemiec, 15 maja (czwartek), g. 13 (czwartek), Urząd Wojewódzki, ul. Jagiellończyka 8, Gorzów Wielkopolski.
Spotkanie Klub Gazety Polskiej w Poznaniu zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, 16 maja (piątek), g. 18, Hotel Mercure ul. Roosevelta 20 Poznań.
Spotkanie Klub "Gazety Polskiej" Kielce-Centrum zaprasza na spotkanie otwarte z prof. Janem Majchrowskim. 16 maja (piątek), g. 18. Wojewódzka Biblioteka Publiczna ul. Ściegiennego 13, Kielce
Spotkanie Klub Gazety Polskiej Poznań zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem, szefem Ruchu Obrony Granic 16 maja br. o 18:00 Hotel Mercure ul. Roosevelta 20 Poznań
Spotkanie W sobotę 17 maja o godzinie 7.30 w Parafii św. Stanisława w Warszawie (ul. Bema 73/75) odbędzie się Msza św. w intencji Telewizji Republika przed Obrazem Matki Bożej Elekcyjnej. Po niej zakończenie nowenny przed wyborami prezydenckimi
Spotkanie Klub „Gazety Polskiej” Środa Wielkopolska zaprasza na spotkanie z red. nacz. ”GP”, ”GPC”, prezesem Republiki Tomaszem Sakiewiczem, oraz Pawłem Piekarczykiem. 21 maja (środa), g. 17, Biblioteka Publiczna Plac Zamkowy 7, Środa Wielkopolska
NBP NBP informuje: Prof. Adam Glapiński, Prezes NBP: „Polska ma już 509 ton złota – więcej niż Europejski Bank Centralny! To dowód na skuteczną strategię, która wzmacnia wiarygodność Polski i buduje bezpieczeństwo finansowe obywateli"

Oto naprawdę orzeźwiające napoje na upalne dni! Spróbuj!

Źródło:

W upalne dni poszukujemy ochłody i orzeźwienia. Warto wtedy sięgnąć do przepisów na napoje znajdujące się na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych, choćby na kulis czy winko z chabru. Do ich przygotowania można wykorzystać rośliny rosnące w ogrodzie lub na polu czy łące.

– Zachęcam do skorzystania z tych tradycyjnych przepisów, przywołujących nierzadko smaki dzieciństwa. Niektóre z tych potraw czy napojów możemy przygotować we własnym domu z roślin sezonowych. Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza  – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 80 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

 Proponowane przepisy na orzeźwiające i zdrowe napoje z naszej Listy Produktów Tradycyjnych :

Kulis (kwas z czerwonych buraczków), zgłoszony przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski):

Składniki:

- korzenie czerwonych buraczków (odmiana o okrągłym kształcie korzeni)

- przegotowana, niezbyt ciepła woda

- chleb razowy –

- czosnek ( ząbek)

WYKONANIE: 

Korzenie czerwonych buraczków (5-6 małych lub 4 większe), pozbawić liści, oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Młode korzenie wystarczy dobrze umyć. Naczyniegarnek kamienny dobrze wymyć, aby proces kiszenia zachodził w jak najczystszych warunkach. Pokrojone plastry buraczków ułożyć w kamiennym garnku, włożyć ząbek czosnku, na wierzchu kromkę razowego chleba (najlepiej piętkę – samą skórkę), zalać przegotowaną wodą. Buraczków wkładamy tyle, aby nie wystawały z naczynia. Zalewamy wodą tak, aby buraczki, a także kromka chleba były zalane wodą. Naczynie z zalanymi buraczkami przykryć płócienną, lnianą szmatką. Odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej przy ciepłym piecu), aby powstał zakwas. Kisić tak długo (minimum 4 dni) aż powstanie na wierzchu „kożuch” – jest to naturalne podobny powstaje przy kiszeniu ogórków czy kapusty. Zdjąć powstały „kożuch” i wyrzucić kromkę razowego chleba, która była w garnku z buraczkami. Należy pamiętać, aby w porę wyciągnąć chleb, aby nie spleśniał i nie „zepsuł” kulisu. Przed użytkiem przecedzić kwas z buraczków. Buraczki z zakwasu można zalać drugi raz i ponownie zrobić kulis, pamiętając o tym, aby dokładnie umyć kamienny garnek przed następnym kiszeniem.

Winko z chabru, zgłoszone przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski):

Składniki: płatki z kwiatów chabrów bławatków, w pełnym wykwicie, zrywane ręcznie po obeschnięciu rosy – w czasie kwitnienia (kwiecień – wrzesień)

- woda przegotowana

- cukier

Wykonanie: W słoneczny dzień, kiedy kwiaty są w pełnym rozkwicie, (najlepiej po obeschnięciu rosy) zebrać ręcznie, z dala od dróg, kwiatostany chabra bławatka. Nie myć kwiatów, oberwać płatki. Do dużego słoika z bezbarwnego szkła wrzucić 4 szklanki płatków z kwiatostanów chabra bławatka, zasypać 2 szklankami cukru, dolać ok. 1 litra przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik zakręcić, odstawić w nasłonecznione miejsce. Codziennie wstrząsać, aż cukier się rozpuści, a płatki puszczą sok. Obserwować, kiedy płatki chabrów zmienią barwę – zbieleją, a płyn uzyska barwę jasnoróżową - przecedzić i zlać powstały płyn do butelki.

 Pozostałe przepisy na tradycyjne potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w materiale Przepisy z tradycjąhttps://kujawsko-pomorskie.pl/biuro-prasowe/informacje-prasowe/31225-przepisy-z-tradycja

 

Telewizja Republika

Wiadomości

„Po zdradzie życie bardzo się zmieniło” – Marcin Miller o kryzysie w małżeństwie

Piorun uderzył w zoo we Francji: Kilkanaście osób rannych

Child alert odwołany. Patrycja została odnaleziona

Jaki los czeka Tuska po klęsce Trzaskowskiego?

Kolejna próba porwania w Paryżu. Córka magnata kryptowalut

Ocieplenie klimatu to mit. Lodowce nabierają masy. Miliardy ton!

Dariusz Matecki ma dziś operację. Sąsiad w sali włączył TVN

Finlandia chce mieć najpotężniejszą armię w Europie. Milion żołnierzy

AKTUALIZACJA

Pięć osób nie żyje w wyniku wypadku drogowego w pobliżu Konotopy

Rosyjski tankowiec floty cieni zbliżał się do kabla EastLink

George Simion rozmawiał z Giorgią Meloni i Mateuszem Morawieckim

Trump na Bliskim Wschodzie. Jutro rozmowy w Turcji

Soros w Polsce przed wyborami. Pewnie przechodził z tragarzami

Atak Wyborczej na Zandberga. Polityk odpowiada

TSUE: KE bezprawnie ukryła SMS-y von der Leyen i szefa Pfizera

Najnowsze

„Po zdradzie życie bardzo się zmieniło” – Marcin Miller o kryzysie w małżeństwie

Kolejna próba porwania w Paryżu. Córka magnata kryptowalut

Ocieplenie klimatu to mit. Lodowce nabierają masy. Miliardy ton!

Dariusz Matecki ma dziś operację. Sąsiad w sali włączył TVN

Finlandia chce mieć najpotężniejszą armię w Europie. Milion żołnierzy

Piorun uderzył w zoo we Francji: Kilkanaście osób rannych

Child alert odwołany. Patrycja została odnaleziona

Jaki los czeka Tuska po klęsce Trzaskowskiego?