Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie, które dotyczy partii jajek, które były niedawno sprzedawane w sieci sklepów Stokrotka.
Główny Inspektorat Sanitarny wykrył obecność bakterii salmonelli w partii jajek, które można było do niedawna kupić w sklepach Stokrotka.
Spożycie ich może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Sanepid w trakcie badań wykrył obecność bakterii salmonelli w jednej z partii jajek, zarówno na powierzchni ich skorupek, jak i w treści jaj.
Produkt został już wycofany ze sklepów należących do sieci Stokrotka, która dystrybuowała jajka.
Klienci zwracający produkt otrzymają zwrot pieniędzy.
GIS ostrzega, by nie spożywać jajek ze wspomnianej partii, szczególnie na surowo, ze względu na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
- Należy pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą być przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajkami - dodano w komunikacie.
Poniżej podajemy szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt – Jaja kurze ściółkowe.
- Kod na skorupkach jaj – 2PL 14131317
- Nr partii – 21.12.2020.O8
- Termin przydatności do spożycia – 21.12.2020 r.
- Producent – Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów
- Ferma z której pozyskano jaja – Ferma Niosek Ząbkiewicz Sp. J., ul. Siemiątkowskiego 18, 05-540 Radzanów
- Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903