Przejdź do treści
14:46 IMGW: 4 stacje hydrologiczne z rekordem dobowego intensywnego opadu deszczu
14:18 Poznań: Dożywocie dla obcokrajowca m.in. za brutalne zabójstwo w Środzie Wlkp.
14:07 Świat: Grecja przestanie przyjmować wnioski o azyl dla migrantów przybywających na łodziach z Afryki
13:21 IMGW: ostrzeżenia przed intensywnymi opadami deszczu będą obowiązywały do czwartku do godz. 20.00
12:45 IMGW: opady niemal w całym kraju, niż nad Polską utrzyma się przynajmniej do poniedziałku
12:23 Politycy PiS o Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej: Inicjatywa przechodzi w fazę realizacji
12:09 ETPCz: Rosja dopuściła się łamania praw człowieka w Ukrainie
10:49 SG: we wtorek bez incydentów na granicy z Litwą, ruch odbywa się płynnie
10:43 Hiszpania: Szybki bieg z bykami naznaczony wieloma upadkami. Jedna osoba raniona rogiem
10:03 Łódź: 7 aresztów w śledztwie o oszustwa internetowe. 1300 pokrzywdzonych na 3 mln zł
Wydarzenie 9-12.07 od godz. 11.00 do 19.00 w Piotrkowie Tryb. przed Galerią Handlową przy ul. Słowackiego oraz w biurze na ul. Konarskiego trwa zbiórka podpisów poparcia referendum w sprawie odwołania Prezydenta i Rady Miasta i sprzeciwu wobec nielegalnej migracji!
Wydarzenie Poseł Dorota Arciszewska-Mielewczyk i Klub Gazety Polskiej Kościerzyna zapraszają na spotkanie z Posłami D. Mateckim i M. Goskiem. Poniedziałek (21.07) godz. 16:30, Sala konferencyjna I piętro przy Sali Szopińskiego, ul. 3 Maja 9, Kościerzyna
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!

Mięso z probówki będzie produkowane w Polsce. Pierwsze efekty już za 2 lata?

Źródło: Fot. Canva

Przedsiębiorca z branży drobiarskiej Jarosław Krzyżanowski ma nadzieje, że produkcję pierwszego polskiego mięsa z laboratorium uda się rozpocząć już w 2024 roku.

Jak powiedział Jarosław Krzyżanowski portalowi spożywczemu "Grupa realizuje precyzyjną strategię stworzenia zintegrowanego producenta mięsa drobiowego, wykorzystującego synergie poszczególnych elementów łańcucha tworzenia wartości dodanej".

- Obecnie w ramach łańcucha wartości produkujemy pasze, prowadzimy hodowlę, ubój, rozbiór i przetwórstwo. Prowadzimy też zakład produkcji karmy dla zwierząt. Po ponad 20 latach działalności na rynku drobiu i 30 latach doświadczenia w przemyśle mięsnym chcemy otworzyć nowy rozdział w naszej działalności i oprócz hodowli tradycyjnej chcemy rozpocząć produkcję mięsa komórkowego tzw. mięsa in vitro czy czystego mięsa - dodaje.

- Dla nas biznesowo jest to kolejne źródło pozyskiwania mięsa drobiowego, które możemy wykorzystać zarówno na etapie przetwórstwa, jak i do produkcji karmy dla zwierząt. Jesteśmy na takim etapie rozwoju, że możemy wykorzystać istniejący park maszynowy, sieć dystrybucji czy logistykę i jako pierwsza firma w Polsce rozpocząć produkcję, a docelowo - gdy już będą do tego odpowiednie regulacje prawne - sprzedaż produktów - wskazuje.

Pierwsze mięso komórkowe w Polsce będzie produkowała specjalnie powołana w tym celu spółka LabFarm Sp. z o.o.

- Jako firma odpowiedzialna chcemy również odpowiedzieć na trendy w zakresie zrównoważonego rolnictwa. Wśród zalet takiego podejścia są aspekty zarówno środowiskowe, etyczne, zdrowotne czy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego - mówi nasz rozmówca.

- Gdy pojawiła się szansa pozyskiwania mięsa w niekonwencjonalny sposób, podjąłem decyzję aby rozwinąć ten obszar działalności. Obecnie na świecie jest kilkadziesiąt podmiotów, które aktywnie rozwijają ten obszar działalności. Na kilku rynkach, w tym w Singapurze czy Izraelu produkty oparte na mięsie komórkowym sprzedawane są już do klienta końcowego - dodaje.

Rozwój działalności firmy

- Do projektu zaangażowaliśmy naukowca, który jest również wspólnikiem spółki i który jako pierwszy w Polsce w warunkach laboratoryjnych wyhodował mięso metodą komórkową. Know-how w zakresie przetwórstwa mięsnego jest ramach Grupy KPS naszą mocną stroną - dodaje.

- Obecnie kilkadziesiąt firm na świecie prowadzi produkcję mięsa komórkowego. Firmy czy ośrodki naukowe jednak niechętnie się dzielą technologią, a praca nad nią jest domeną naukowców czy technologów żywności. Kluczowym elementem projektu było pozyskanie partnera, który jako CSO firmy będzie odpowiedzialny za działalność naukową i badawczo-rozwojową. Na świecie są organizowane konferencje naukowe, wymiany doświadczeń, podczas których prezentowane są przełomowe odkrycia czy wyniki badań. Zamierzamy być aktywnym ich uczestnikiem - dodaje.

Największa innowacją obecnych czasów?

- Gdyby to było proste, to pewnie już dzisiaj mielibyśmy mięso komórkowe na półkach sklepowych. Wierzymy jednak, że dzięki naszemu zaangażowaniu, doświadczeniu, kompetencjom zespołu projektowego i przede wszystkim wynikom pracy zespołu biologów, biotechnologów, technologów żywności, dołożymy swoją "cegiełkę" do tej wielkiej transformacji w zakresie produkcji żywności. Fazę produkcji przemysłowej przewidujemy w 2024 r. - mówi.

- Chcemy aby w średnim okresie nasze miejsce miało strefę edukacyjną i było dostępne dla odwiedzających m.in. dla mediów. Bardzo ważnym elementem w całym projekcie jest edukacja, budowanie świadomości czym jest i jak powstaje mięso komórkowe? W pierwszej fazie zatrudniamy osiem osób, z czego połowę stanowi zespół badawczy - dodaje.

 
portalspozywczy.pl

Wiadomości

Polska Grupa Zbrojeniowa ma zbudować trzy fabryki amunicji

Największa kwalifikacja wojskowa od lat. Kogo wezwą w 2026 roku?

Andruszkiewicz: pozycja Tuska słabnie, więc będzie atakował

Legia zaczyna grę o Europę. Na początek rywal z Kazachstanu

Dziecko wypadło z okna z pierwszego piętra. Jest w dobrym stanie

F1: Wielkie rozstanie po 20 latach! Horner odejdzie z Red Bulla

Mosiński: Tuskowi się wszystko rozsypuje, dziś jest w ciemnej dziurze

Lubuskie: Prominentny działacz PSL stracił prawo jazdy, ale nadal prowadził auto

Kiedy Radosław Sikorski zastąpi Donalda Tuska?

Uwaga na szlakach, wciąż pada deszcz!

SPRAWDŹ TO!

Sikorski bawi się w internetowego hejtera. Uderzył w prezydenta i... Bąkiewicza [SONDA]

Żygadło: kontrole na granicy z Niemcami to fikcja

Jarosław Rzepa: Oczekuję wyjaśnień od marszałka Szymona Hołowni

„Nie mam nawet możliwości pójść gdzieś na pół etatu”. Była partnerka Komendy zbiera na życie

Paweł Lech: długotrwały konflikt polityczny hamuje rozwój państwa

Najnowsze

Polska Grupa Zbrojeniowa ma zbudować trzy fabryki amunicji

Dziecko wypadło z okna z pierwszego piętra. Jest w dobrym stanie

F1: Wielkie rozstanie po 20 latach! Horner odejdzie z Red Bulla

Mosiński: Tuskowi się wszystko rozsypuje, dziś jest w ciemnej dziurze

Lubuskie: Prominentny działacz PSL stracił prawo jazdy, ale nadal prowadził auto

Największa kwalifikacja wojskowa od lat. Kogo wezwą w 2026 roku?

Andruszkiewicz: pozycja Tuska słabnie, więc będzie atakował

Legia zaczyna grę o Europę. Na początek rywal z Kazachstanu