Przejdź do treści
Republika Zgodnie z obietnicą, dokonaliśmy zakupu platformy pod wóz transmisyjny. Jesteśmy także w trakcie procesu zakupu dwóch kolejnych - łącznie będziemy dysponowali trzema wozami transmisyjnymi. Dziękujemy za Państwa wsparcie!
Ważne Powstał 545. Klub "Gazety Polskiej". Jest to pierwszy Klub "GP" w Ameryce Południowej (Brazylia)
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Iława zaprasza na spotkanie z Tomaszem Sakiewiczem, Andrzejem Śliwką, Ks. Prof. Jarosławem Wąsowiczem. 23 października (czwartek), g. 17:00. Kinoteka Pasja ul. Niepodległości 13a, Iława
Wydarzenie Klub GP oraz KiK w Białymstoku zapraszają na konferencję pt. „Franciszek Karpiński Poeta Prawd Bożych”. Wystąpią poeci - Waldemar Smaszcz, ks. kan. Tadeusz Golecki, 23.10, g. 18. Aula Wyższego Seminarium Duchownego, ul. Warszawska 46, Białystok
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Iława i Ostróda zapraszają na koncert Pawła Piekarczyka: 24.10, g. 18, Centrum Użyteczności Publicznej ul. Sobieskiego, Ostróda oraz 25.10, g. 17, Centrum Aktywności Lokalnej ul. Wiejska 2d, Iława
Wydarzenie Klub „Gazety Polskiej” Ryki II zaprasza na spotkanie otwarte z dziennikarzem GP, GPC - Jackiem Liziniewiczem. 23 października (czwartek) godz. 18:00. Centrum Kultury i Sportu (Pałacyk) ul. Warszawska 11, Ryki
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Rawa Mazowiecka II zaprasza na spotkanie z posłem Markiem Jakubiakiem - 27.10 (poniedziałek), godz. 17.00 - aula klasztoru ojców pasjonatów, ul. Ks. I. Skorupki 3, Rawa Mazowiecka
Wydarzenie Klub "Gazety Polskiej" Aleksandrów Łódzki zaprasza na spotkanie z Robertem Bąkiewiczem - 28.10 (wtorek), godz. 18.00, Hotel i Restauracja Pelikan, ul. Wierzbińska 58 Aleksandrów Łódzki
Wydarzenie Dorota Arciszewska-Mielewczyk oraz Klub "Gazety Polskiej" Gdynia zaprasza na spotkanie z Mariuszem Błaszczakiem. 29 października (środa) godz. 17:30. Cech Rzemiosła, ul. 10 lutego 33, Gdynia
Wydarzenie Zapraszamy na spotkanie otwarte z europosłem Patrykiem Jakim w Gliwicach - czwartek, 30 października, godz. 18:00, Hotel Malinowski, ul. Portowa 4
Portal tvrepublika.pl informacje z kraju i świata 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie zasypiamy nigdy. Bądź z nami!
NBP Prezes NBP prof. Adam Glapiński: zasoby złota stanowią 25 proc. wszystkich rezerw NBP, przekraczają 520 ton i są warte ok. 240 mld zł. Polacy mają coraz więcej złota dzięki przemyślanej strategii realizowanej przez niezależny bank centralny.

Mięso z probówki będzie produkowane w Polsce. Pierwsze efekty już za 2 lata?

Źródło: Fot. Canva

Przedsiębiorca z branży drobiarskiej Jarosław Krzyżanowski ma nadzieje, że produkcję pierwszego polskiego mięsa z laboratorium uda się rozpocząć już w 2024 roku.

Jak powiedział Jarosław Krzyżanowski portalowi spożywczemu "Grupa realizuje precyzyjną strategię stworzenia zintegrowanego producenta mięsa drobiowego, wykorzystującego synergie poszczególnych elementów łańcucha tworzenia wartości dodanej".

- Obecnie w ramach łańcucha wartości produkujemy pasze, prowadzimy hodowlę, ubój, rozbiór i przetwórstwo. Prowadzimy też zakład produkcji karmy dla zwierząt. Po ponad 20 latach działalności na rynku drobiu i 30 latach doświadczenia w przemyśle mięsnym chcemy otworzyć nowy rozdział w naszej działalności i oprócz hodowli tradycyjnej chcemy rozpocząć produkcję mięsa komórkowego tzw. mięsa in vitro czy czystego mięsa - dodaje.

- Dla nas biznesowo jest to kolejne źródło pozyskiwania mięsa drobiowego, które możemy wykorzystać zarówno na etapie przetwórstwa, jak i do produkcji karmy dla zwierząt. Jesteśmy na takim etapie rozwoju, że możemy wykorzystać istniejący park maszynowy, sieć dystrybucji czy logistykę i jako pierwsza firma w Polsce rozpocząć produkcję, a docelowo - gdy już będą do tego odpowiednie regulacje prawne - sprzedaż produktów - wskazuje.

Pierwsze mięso komórkowe w Polsce będzie produkowała specjalnie powołana w tym celu spółka LabFarm Sp. z o.o.

- Jako firma odpowiedzialna chcemy również odpowiedzieć na trendy w zakresie zrównoważonego rolnictwa. Wśród zalet takiego podejścia są aspekty zarówno środowiskowe, etyczne, zdrowotne czy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego - mówi nasz rozmówca.

- Gdy pojawiła się szansa pozyskiwania mięsa w niekonwencjonalny sposób, podjąłem decyzję aby rozwinąć ten obszar działalności. Obecnie na świecie jest kilkadziesiąt podmiotów, które aktywnie rozwijają ten obszar działalności. Na kilku rynkach, w tym w Singapurze czy Izraelu produkty oparte na mięsie komórkowym sprzedawane są już do klienta końcowego - dodaje.

Rozwój działalności firmy

- Do projektu zaangażowaliśmy naukowca, który jest również wspólnikiem spółki i który jako pierwszy w Polsce w warunkach laboratoryjnych wyhodował mięso metodą komórkową. Know-how w zakresie przetwórstwa mięsnego jest ramach Grupy KPS naszą mocną stroną - dodaje.

- Obecnie kilkadziesiąt firm na świecie prowadzi produkcję mięsa komórkowego. Firmy czy ośrodki naukowe jednak niechętnie się dzielą technologią, a praca nad nią jest domeną naukowców czy technologów żywności. Kluczowym elementem projektu było pozyskanie partnera, który jako CSO firmy będzie odpowiedzialny za działalność naukową i badawczo-rozwojową. Na świecie są organizowane konferencje naukowe, wymiany doświadczeń, podczas których prezentowane są przełomowe odkrycia czy wyniki badań. Zamierzamy być aktywnym ich uczestnikiem - dodaje.

Największa innowacją obecnych czasów?

- Gdyby to było proste, to pewnie już dzisiaj mielibyśmy mięso komórkowe na półkach sklepowych. Wierzymy jednak, że dzięki naszemu zaangażowaniu, doświadczeniu, kompetencjom zespołu projektowego i przede wszystkim wynikom pracy zespołu biologów, biotechnologów, technologów żywności, dołożymy swoją "cegiełkę" do tej wielkiej transformacji w zakresie produkcji żywności. Fazę produkcji przemysłowej przewidujemy w 2024 r. - mówi.

- Chcemy aby w średnim okresie nasze miejsce miało strefę edukacyjną i było dostępne dla odwiedzających m.in. dla mediów. Bardzo ważnym elementem w całym projekcie jest edukacja, budowanie świadomości czym jest i jak powstaje mięso komórkowe? W pierwszej fazie zatrudniamy osiem osób, z czego połowę stanowi zespół badawczy - dodaje.

 
portalspozywczy.pl

Polecamy Sejm

Wiadomości

Erding w Bawarii

Niemcy: Policjant otworzył ogień do żołnierza

Szef NATO o sankcjach USA na rosyjskich gigantów

Spektakularne „czerwone błyskawice” nad Nową Zelandią

Amerykanie nie zwlekali. Uderzyli w Rosję

OpenAI uruchamia przeglądarkę ChatGPT Atlas opartą na sztucznej inteligencji

Warchoł: notowania Tuska szorują po dnie, więc rozpala pożary

KRRiTV potwierdza: Republika najlepsza we wrześniu

Papież pobłogosławił kamień pod muzeum bł. ks. Jerzego w Okopach

Polski dług publiczny galopuje jak szalony. Alarm Eurostatu

Popek pochwalił się, że wydał 17 milionów na kokainę! Wojewódzki promuje patologię w telewizji

Kolejne uderzenie w Rosję. Jest zgoda UE na nowy pakiet sankcji, USA szykują swoje

Prezydent spotkał się z przedstawicielami przewoźników drogowych. Nie kryli rozczarowania postawą rządu

Ukraińcy będą mogli bez ograniczeń wykorzystywać pociski dalekiego zasięgu. Ważna decyzja Waszyngtonu

Zgorzelski o związkach partnerskich promowanych przez Kotulę: to nie jest agenda PSL-u

Stanisław Żerko komentuje ostatni wpis PO. Nie trzeba nic czytać, wystarczy zobaczyć

Najnowsze

Erding w Bawarii

Niemcy: Policjant otworzył ogień do żołnierza

ChatGPT Atlas

OpenAI uruchamia przeglądarkę ChatGPT Atlas opartą na sztucznej inteligencji

Warchoł: notowania Tuska szorują po dnie, więc rozpala pożary

KRRiTV potwierdza: Republika najlepsza we wrześniu

Papież pobłogosławił kamień pod muzeum bł. ks. Jerzego w Okopach

Mark Rutte

Szef NATO o sankcjach USA na rosyjskich gigantów

czerwone duchy nad Nową Zelandią

Spektakularne „czerwone błyskawice” nad Nową Zelandią

Donald Trump

Amerykanie nie zwlekali. Uderzyli w Rosję