Dławica piersiowa - pierwszy krok do zawału! Rozpoznaj ją i walcz za pomocą diety św. Hildegardy!
Dławica piersiowa to pierwszy krok do poważnej choroby serca. Nieleczona może doprowadzić do śmierci. Być ją masz, lecz lekceważysz ją, nie chcąc dopuścić do siebie myśli o chorobie. Jak rozpoznać dławicę i skutecznie z nią walczyć? - czytamy w bardzo ciekawej książce Dr Wighard Strehlow, pt. "Serce i choroby układu krwionośnego. Propozycje terapii według programu zdrowia św. Hildegardy z Bingen". Oto fragment!
Atak dławicy piersiowej niekoniecznie prowadzi do zawału, może jednak mieć taki finał, jeśli ból serca nie zostanie zniwelowany – na przykład za pomocą dostatecznej dawki galgantu Bóle towarzyszące dławicy piersiowej sygnalizują, że mięsień sercowy nie jest dostatecznie ukrwiony i potrzebuje pomocy; absolutnie nie oznaczają jednak, że ulega on zniszczeniu.
Objawy ataku dławicy piersiowej są następujące:
• piekący, dotkliwie kłujący ból, uczucie ucisku i ciasnoty w piersi oraz wrażenie, jakby klatkę piersiową ściskało imadło;
• bóle promieniujące do lewego ramienia, nadbrzusza i barków.
Atak dławicy może mieć różne przyczyny, do których zalicza się zmianę pogody, nadmierny wysiłek fizyczny, stres emocjonalny, jak gwałtowna radość lub rozdzierający serce smutek. Wyjątkowo męczące dla serca są rodzinne uroczystości, podczas których spożywa się obfite posiłki: pieczenie, frytki, lody, bitą śmietanę i ciasta, pali się hawajskie cygara i pije likiery ziołowe oraz mokkę. Nagle całe towarzystwo zaczyna narzekać na wzdęcia w okolicach nadbrzusza, które mogą spowodować atak lub bóle serca, a także kolkę żółciową.
Wielka kuracja serca
Metody naturalnej walki ze schorzeniami serca, które wspomagają leczenie farmakologiczne - nie wolno zapominać o zaleceniach lekarza! - proponuje św. Hildegarda z Bingen, która już we współczesnych jej czasach średniowiecza dostrzegała niebezpieczeństwo płynące z chorób serca.
Poniższe zalecenia dotyczą przede wszystkim: dolegliwości serca o podłożu organicznym, chorób i bólów serca, leczenia uzupełniającego po przebytym zawale.
Tabletki z kozieradką
Gdy niewłaściwe soki we wnętrznościach [trzewiach, gruczołach] i w śledzionie człowieka występują w nadmiarze i przynoszą sercu dużo cierpienia wskutek melanche, weź wagowo tyle samo galgantu i bertramu, zaś pieprzu białego wagowo jedną czwartą jednego z dwóch składników […], po czym zetrzyj na proszek. Później weź mąkę fasolową i dodaj ją do tej mieszanki proszków. Ze wszystkich składników przyrządź mieszankę [na ciasto] z sokiem z kozieradki bez jakiegokolwiek dodatku wody, wina lub innego płynu, następ nie uformuj ciasteczka [pigułki] i wysusz je w cieple słońca. Jeśli uczynisz tak w cieple słońca, czyli latem, będziesz je miał zimą. Jedz te pigułki zarówno po [posiłku], jak i przed posiłkiem […]. Te [pigułki] łagodzą [uśmierzają] bóle i dolegliwości serca. (CC 174, 21)
Przepis na tabletki z kozieradką („pigułki na serce”):
Jedna dzienna dawka (do dwunastu tabletek) zawiera 600 mg mąki fasolowej, 276 mg soku z kozieradki, 144 mg korzenia galgantu, 144 mg korzenia bertramu, 36 mg pieprzu białego.
Stosowanie: przyjmować trzy razy dziennie po dwie tabletki przed posiłkiem i po posiłku. Za każdym razem popijać kieliszkiem likierowym napoju z kopru włoskiego.
Tabletki z kozieradką są najlepszym i najsilniejszym środkiem nasercowym w Hildegardowej medycynie; wzmacniają mięsień sercowy i poprawiają krążenie.
Napój z kopru włoskiego
Następnie [po zażyciu pigułek z kozieradką] weź lukrecję i pięć razy tyle kopru włoskiego oraz dokładnie tyle samo cukru, ile jest lukrecji, dodaj jeszcze trochę miodu i ugotuj z tego czysty napój. Pij go przed [posiłkiem] i po posiłku w przypadku bólów serca. (CC 175, 1)
Przepis na napój z kopru włoskiego („sok na serce”):
50 g nasion kopru włoskiego
10 g sproszkowanego korzenia lukrecji
20 g cukru
25 g odszumowanego miodu
500 ml wody
Wszystkie składniki połączyć, gotować przez pięć minut w wodzie i przelać do sterylnych butelek. Napój z kopru włoskiego neutralizuje złe soki wywołujące dolegliwości sercowe.
Stosowanie: pić po jednym kieliszku likierowym przed posiłkiem i po posiłku.
Powyższy tekst jest fragmentem z książki o zaleceniach św. Hildegardy „Serce i choroby układu krwionośnego”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Esprit.