Ile potraw należy przygotować na wigilię? Nikt nie powinien mieć wątpliwości. Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole było ich dokładnie 12. Jakie to potrawy? To oczywiście zależy od indywidualnych upodobań i regionu. Ważne jednak, że potrawy wigilijne mają być postne, ale i sycące. Każda z 12 wigilijnych potraw, łącznie z symbolizującym jedność opłatkiem, ma swoją symbolikę.
Oto przykładowa lista 12 potraw, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Wybierz z nich te, które podasz swoim gościom:
Śledź na różne sposoby (np. w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
Karp na różne sposoby (np. smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
Kluski z makiem, cukrem i miodem
Ryba po grecku
Sałatka jarzynowa Jajka z majonezem
Zupa grzybowa
Barszcz z uszkami
Zupa rybna
Kapusta z grochem
Kapusta z grzybami
Kompot z suszonych owoców
Pierogi z kapustą i grzybami
Kutia Sernik Makowiec
To oczywiście liczba symboliczna, nawiązująca do 12 apostołów. Polska tradycyjna nakazuje, by właśnie tyle dań znalazło się na stole. W wielu domach do liczby tej zalicza się jednak także np. pieczywo czy przyprawy - nie ma więc konieczności przygotowywania aż 12 różnych dań, zwłaszcza jeśli wigilię spędzamy w mniejszym gronie.